Ga naar inhoud
MAP

Meerdaagse vaartocht door het Friese Merengebied

| Redactie VVV Waterland van Friesland

5 dagen varen in de herfst of de winter

Heb je zin een midweek buiten de gebaande paden te gaan? Zoek je vooral rust en ruimte in je vakantie? Heb je er wel eens aan gedacht in de herfst of winter met een boot er op uit te trekken? Er zijn dan nog maar weinig mensen op de Friese wateren te vinden, dus je kunt gewoon dóórvaren en hebt een prachtig uitzicht over het water, rietkragen en overvliegende ganzen. Heb je zelf geen boot? Buiten het hoogseizoen zijn de mooiste jachten te huur voor een aantrekkelijk tarief, sommige zelfs met wellness aan boord! Tot en met 31 oktober worden alle bruggen regulier bediend en daarna kun je met behulp van de Watersport app een heel aantal Friese bruggen zelf bedienen, anderen kun je op aanvraag laten openen. De nacht breng je door op bijzondere plekken middenin de natuur, of juist in een gezellig Fries dorpje.

Vaartocht door Zuidwest Friesland

We hebben een vaarroute van maar liefst 90 kilometer samengesteld door het Friese Merengebied en langs verschillende plaatsen aan de IJsselmeerkust. Zelf over het IJsselmeer varen is trouwens niet mogelijk als je weinig ervaring hebt, het is zelfs verboden als je een boot huurt. Maar op deze doorvaarroute kun je toch de levendige kustplaatsen zoals Lemmer, Workum, Stavoren en Sloten leren kennen. De laatste drie zijn ook nog onderdeel van de Elfstedentocht, dus bereid je voor op een stedentrip. Maar wel een stedentrip met heel veel rust en ruimte! Deze route is in de herfst en winter goed te doen met een motorjacht of zeilboot met verwarming aan boord. Als je ervan uitgaat dat je ongeveer 9 km per uur vaart, kun je de route in 4/5 dagen afleggen. Doe rustig aan, overnacht op de mooiste plekken in Zuidwest Friesland en leg regelmatig aan om van sightseeing aan wal te genieten. We hebben een mooi 5-daags programma gemaakt zodat je zelf kunt ervaren hoe deze vaartocht kan zijn.

Bekijk de route
foto van een boot in de winter achter het riet genomen

Maandag, dag 1

15.00 uur / Lemmer

Yachtcharter van de Schiffart in Terherne

Op maandagmiddag haal je je boot op in de leuke plaats Lemmer. Dit grote watersportdorp ligt op de grens van Flevoland en Friesland, je bent er zó vanuit andere delen van het land. In Lemmer kun je een motorjacht compleet met kachel, keuken en sanitair huren. Hiermee ga je onbezorgd het Friese Merengebied verkennen. Het goede nieuws is: je hebt geen vaarbewijs nodig om met dit schip te kunnen varen: alle uitleg en instructies krijg je direct bij aankomst, daarna vaar je zo weg.

16.00 uur / Jeltesloot aquaduct

twee koppen met warm drinken erin op een boot

Vaar deze middag nog in noordelijke richting over De Grutte Brekken en het Prinses Margrietkanaal naar het noorden. Ga na het meer de Kûfurd bakboord richting Heeg. Je passeert het Jeltesloot aquaduct, waar je met je bootje geruisloos over de N354 vaart.

17.00 uur / Heeg

17.00 uur / Heeg de poelen in Heeg met een zonsondergang

Je arriveert in het watersportdorpje Heeg, vaar door naar het centrum en leg aan bij Hoora Watersport aan De Draei. Wandel een mooie ronde door Heeg. In het centrum tref je de palingaak aan: een replica van de schepen waarmee vroeger naar London werd gezeild om daar levende paling uit het Friese Merengebied te verkopen. Via de rondweg en het florarijke Heempark wandel je weer terug. Koop onderweg een pondje paling bij Freerk Visserman en neem dit met toast en een salade als avondmaaltijd. Is de paling uitverkocht dan kun je bij de Plus supermarkt terecht voor een andere smakelijke maaltijd.

Ontbijtbox bestellen

Ontbijtbox bestellen

Bestel voor morgenochtend alvast je ontbijtbox bij bakkerij Ypma's in Heeg. Dan begin jij je ochtend met lekkere verse broodjes van de lokale bakker! Een beter begin van de dag is er toch niet?

Dinsdag, dag 2

10.00 uur / Verse broodjes

Douw op de Friese meren in de ochtend

Hopelijk start deze ochtend met een mooie zonsopkomst en wat flarden mist over het water om deze dag extra speciaal te laten beginnen. Heb je gisteren een ontbijtbox bij Bakkerij Ypma's in Heeg besteld? Dan komen ze die vanochtend bij jouw boot bezorgen. Dit is nog eens een goed begin van de dag!

11.00 uur / over de Fluessen

11.00 uur / over de Fluessen aan het roer op de boot

Vandaag vaar je verder naar Elfstedenstad Workum. Over de Hegemer Mar (Heegermeer) vaar je in de richting van de Fluezen (de Fluessen) om daar stuurboord te gaan. Door de Yntemasleat vaar je naar de Grutte Gaastmar die vervolgens overgaat in de Sânmar. Hierna kom je weer in een brede vaart terecht die je rechtstreeks naar Workum leidt. Tot nu toe geen bruggen! Net voor Workum moet je onder de lage spoorburg door, bel daarom naar 0840-835460 en de Súdergoabrêge (onder de N359) die daarna volgt, kun je zelf openen met behulp van de watersport app.

14.00 uur / Workum

14.00 uur / Workum De vuurtoren van workum in de namiddag

Maak de boot vast aan een kade ergens bij de ingang van Workum, en wandel het laatste stukje, dat scheelt je een hoop bruggen bellen. Workum is een gezellig klein stadje waar je een mooie rondwandeling kunt maken: naar de markt, de sluizen, de oude blazershaven en via een klein paadje door de weilanden weer terug naar het centrum. In dit stadje bevinden zich leuke winkeltjes voor funshopping, maar je kunt er ook je boodschappen voor diner en ontbijt inslaan bij de lokale bakker, slager en kaasboer. Breng zeker ook een bezoek aan Versmarkt De Drie Ambachten voor de lekkerste streekproducten.

17.00 uur / Steiger FL 11

Marrekrite steiger aan de Geeuw tussen IJlst en Sneek

Zoek een fijn plekje voor de nacht. Vaar een stukje terug en kies een plekje in de natuur. Je kunt bijvoorbeeld aanleggen aan steiger FL 11 op de hoek van de Grûns (de Grons). Bij deze steiger kun je gratis aanleggen, ver weg van de bewoonde wereld. Uiteraard is het dan wel handig dat je een boot hebt met voldoende water en een volle accu aan boord. Vanavond kook je zelf de sterren van de hemel in het compacte keukentje van je schip.

Woensdag, dag 3

9.00 uur / Over de Fluessen

twee vrouwen op een boot in de winter

Geniet van je ontbijtje with a view. Hoor nog één keer de klokken van de oude stompe kerktoren van Workum slaan en zet dan zeil naar Stavoren. Vaar terug naar het grote meer, de Fluezen (de Fluessen) waar je stuurboord gaat. Hier in dit meer kom je een paar onbewoonde eilandjes tegen waar je even kan aanleggen om de benen te strekken.

10.00 uur / Over de Morra

Via het aquaduct de Galamadammen bij Koudum, kom je terecht op het meer de Morra. Nu ben je echt in het meest zuidwestelijke puntje van Friesland gearriveerd. Via het dorp Warns, vaar je zo de binnenhaven van Marina Stavoren in, deze jachthaven is het hele jaar geopend. Je kunt er tanken, je accu volladen en je waterreservoir bijvullen.   

13.00 uur / Stavoren

13.00 uur / Stavoren

Vanaf de jachthaven kun je mooi over de oude zeedijk naar het centrum van het havenstadje lopen. Daar aan de haven staat ze over het water te turen: het vrouwtje van Stavoren. Lees het verhaal op de plaquette en bekijk ook andere bezienswaardigheden als de vuurtoren, het voormalig stadhuis en de overtuinen in het stadje. Hier aan het IJsselmeer is het 's zomers een drukte van belang, maar in de herfst en winter geniet je met de bewoners van het stadje van welverdiende rust.

19.00 uur / Privé kok aan boord

19.00 uur / Privé kok aan boord Voorgerecht Mallemok

Laat je zintuigen vanavond verwennen door een privé kok in te schakelen voor een diner aan boord! Reserveer bijvoorbeeld Evert kookt uit Workum, als kok aan huis bezorgt hij je een onvergetelijke ontspannen avond. De nacht breng je vervolgens door in je cosy kooi op je eigen boot, veilig in de haven.

Donderdag, dag 4

10.00 uur / Stavoren ontwaakt

boot op het water in de winter

Na een rustig ontbijtje in de haven, maak je je klaar om te beginnen aan de terugtocht. Vandaag staat mini-Elfstedenstadje Sloten op het programma. Je vaart eerst via de Fluessen terug, zo varend in de tegenovergestelde richting ziet de Friese waterwereld er toch weer heel anders uit dan gisteren! En dan op naar Woudsend.

12.00 uur / Woudsend

12.00 uur / Woudsend

In Woudsend is het tijd om even af te stappen. Meer aan bij een kade en geniet van een heuse Elfstegentocht. Er zijn maar liefst elf stegen in het watersportdorpje te vinden, waar je heerlijk kunt ronddwalen. Bij Omke Jan in Woudsend kun je heerlijk uitgebreid lunchen met lokale en biologische producten.

15.00 uur / Hellingbrege

15.00 uur / Hellingbrege Vaarroute op het Sneekermeer in de winter

Hierna moet je in Woudsend door de Hellingbrege en die wordt in de wintermaanden alleen geopend op afroep, dus is je boot hoger dan 2,5 meter, bel dan ruim van tevoren (in ieder geval tijdens kantooruren) naar 058-2925888 om te brug te laten openen.

16.00 uur / Sloten

16.00 uur / Sloten wegwijzer in sloten

Vaar door naar de Sleattemer Mar  (Slotermeer) om op Sloten aan te koersen. Uiteindelijk beland je via de Nieuwe Langebrug (weer even bellen tevoren om deze brug te openen) in Elfstedenstadje Sloten, hier moet je zeker een tussenstop maken voor een wandeling over de oude stadsgrachten, langs het kanon en de molens. Aan te raden is om met de stadswandeling van Sloten de stad te verkennen. Je koopt de stadswandeling bij restaurant De Zeven Wouden.

18.00 uur / Marboeien

Breng de nacht door op een poëtische plek in de natuur. Net na Sloten vind je op de Brandemar (Brandemeer) een Marboei smeer een boterhammetje, ga ermee op het dek zitten en speur in het rond naar vallende sterren. Vergeet niet een ankerbol te hijsen en ’s nachts een toplicht te voeren.

Vrijdag, dag 5

9.00 uur / Ontwaak bij de Marboei

9.00 uur / Ontwaak bij de Marboei Vaarroute op het Sneekermeer in de winter

Behalve aan steigers en damwanden kunnen watersporters ook aanleggen aan meerboeien. In Friesland noemen we dat MarBoeien. Een Marboei is secret spot waaraan je gratis kunt overnachten. Denk bij het wegvaren er om dat je niet over de boei vaart?

 

9.00 uur / Woudagemaal

9.00 uur / Woudagemaal buitenkant van het woudagemaal onder stoom

Na een ontbijtje op de boot is het nog maar een klein stukje varen naar Lemmer. Zo heb je je tijd aan boord maximaal benut. In Lemmer lever je je boot in en stap je met je zeebenen weer aan wal. In Lemmer moet je zeker nog een bezoek brengen aan het Woudagemaal, een meer dan 100 jaar oud stoomgemaal dat UNESCO werelderfgoed is. 

Waar moet je heen met je afval?

Waar moet je heen met je afval?

Marrekrite is de organisatie die in Friesland zorgt voor gratis aanlegplekken in de Friese natuur en tevens legen ze de containers bij de aanlegplaatsen. In de wintermaanden wordt er aan de milieuboot van de Marrekrite gewerkt, daarom kunnen de containers niet worden geleegd. Wil je daarom je eigen huisvuil mee terug nemen? Dan hebben de vogels en andere dieren geen last van je bezoek. Op de volgende plekken kun je ’s winters wel je afval kwijt (zodra deze containers vol zijn gaan ze op slot): Marchjepôlle, Jouster Slûske, Langehoekspôlle en de Aegehoek.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.