Ga naar inhoud
MAP

Het vrouwtje van Stavoren

Als je vraagt ‘waar staat Elfstedenstad Stavoren bekend om’, dan is het antwoord absoluut ‘het vrouwtje van Stavoren’. Ze is klein, maar fijn én ze vertelt een boeiend verhaal. Als je in Stavoren bent, kun je er dan ook niet omheen om haar een bezoek te brengen. Hoe heet het vrouwtje van Stavoren? Wat is het haar verhaal? Waar staat ze eigenlijk? We vertellen het je! En als je de stadswandeling Stavoren van VVV Waterland van Friesland volgt, kom je langs haar en nog vele andere schatjes van Stavoren.

Waar is het vrouwtje van Stavoren?

Het vrouwtje van Stavoren staat, zoals de naam al doet vermoeden in de Elfstedenstad Stavoren. Of in Starum zoals we in Friesland zeggen. Daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Want Stavoren is zeker niet de kleinste Elfstedenstad en het vrouwtje van Stavoren is weer niet heel erg groot. Er is dus een kans dat je haar misloopt. Alhoewel, iedereen is natuurlijk naar haar op zoek, dus volg de andere mensen. Toch helpen we je alvast graag verder op weg. Als je het vrouwtje van Stavoren zoekt, dan moet je bij het water zijn. Naast de oude sluisbrug in de oude haven zie je haar staan. Ze is klein van postuur en draagt een puntmuts. Ze tuurt over het water. Als je met je (huur)boot Stavoren binnenvaart, word je vanzelf door het vrouwtje van Stavoren verwelkomd.

vrouwtje van stavoren

Wat is het verhaal van het vrouwtje van Stavoren?

De vraag is natuurlijk: waarom staat het vrouwtje van Stavoren daar te turen over het water? Om dat te begrijpen moet je haar verhaal (een heuse sage) leren kennen. Het vrouwtje van Stavoren wordt ook wel de weduwe van Staveren genoemd. Een van de versies van het verhaal is dat zij een rijke koopmansweduwe was. Ze woonde in een huis met gouden vloeren en zilveren muren. Ze was de rijkste inwoner van Stavoren. Ze bezat meer schepen dan alle kooplieden van de stad bij elkaar. Het vrouwtje van Stavoren werd met de dag rijker. Ze was alleen nooit tevreden. Ze wilde het kostbaarste bezit vinden dat er op deze aarde bestond. Daarvoor stuurde ze een schipper de wereld in.

sluis in stavoren

Het verhaal van het vrouwtje van Stavoren gaat verder…

De schipper kwam na lang zoeken terug met een lading graan. Dat leek hem waardevoller dan goud. Het vrouwtje van Stavoren was woedend. Volgens haar was graan niet het waardevolste bezit. Ze eiste dat de schipper het graan in het water gooide. Een voorbijganger zei haar dat ze dat niet moest doen. Deed ze dat toch, dan zou het vrouwtje van Stavoren in de bedelstand vervallen. Het vrouwtje van Stavoren lachte de voorbijganger uit. Ze smeet haar ring in het water en zei: “Net zomin als ik deze gouden ring ooit terugvind, verval ik in de bedelstand.” Op dag kwam een van haar dienaren met een gevangen vis. In de vissenmaag zat haar gouden ring. Het lot keerde zich en het vrouwtje van Stavoren verviel in grote armoede. In haar lot nam ze de stad Stavoren mee. Vlak voor de kust waar de tarwe in zee was gegooid, ontstond een eiland: schepen konden daardoor de haven niet meer in.

de vrouwe van stavoren

Hoe heet het vrouwtje van Stavoren?

Dat weten we niet, maar de sage geeft wel een verklaring voor een andere naam. Voor Stavoren ligt namelijk een zandplaat met de naam ‘Vrouwenzand, of ‘Us leaffrouwe’, genoemd naar Maria, de patrones van het klooster Sint Odulfus dat ooit bij Starum stond. Toen de oorsprong van de naam uit de herinnering was verdwenen, ontstond het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren.

Maak een stadwandeling door Stavoren

Een bezoek aan het Vrouwtje van Stavoren is absoluut de moeite waard. Ook omdat er in Stavoren nog veel meer te beleven valt. De stadswandeling door Stavoren is een overzichtelijke en handzame route die jou als wandelaar op een avontuurlijke reis meeneemt. De wandeling laat jou Stavoren op een heel andere manier zien. Zo worden er geheimen prijsgegeven en schatten getoond. Je wandelt als het ware door het levensverhaal van deze voormalige Hanzestad en maakt onderweg dus ook kennis met het beroemde Vrouwtje van Stavoren. En er is meer, lees hiervoor 7x zien en doen in Stavoren.

visfontein in stavoren van de zeikant gefotografeerd

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.