Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Roofvis avontuur

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Na een roofvistrip in Waterland van Friesland hoef je bij thuiskomst geen visserslatijn te gebruiken. Snoekbaarzen van bijna een meter haal je in het Sneekermeer gewoon op een doordeweekse ochtend uit het water. Mits je de juiste plek weet, goed materiaal en natuurlijk een beetje geluk hebt. Wilco en Robert Jan stappen speciaal voor de VVV aan boord bij een visgids om roofvissen in Waterland te ervaren.

We krijgen eerst veiligheidsinstructies van de visgids voordat we uitvaren. De belangrijkste boodschap is om goed achterom te kijken voordat je de lijn uitgooit, om het haken van je vismaat te voorkomen. Zonnebrillen zijn ook bij slecht weer verplicht en dienen als veiligheidsbril. Zelf is de visgids twee keer ‘gehaakt’ en hij hoopt dit niet nog een keer mee te maken. “Daar is al genoeg van te zien op Youtube. En nee, roofvissen is geen gevaarlijke sport. Mensen zijn alleen gevaarlijk.”

 

Toch krijgen we na een spannend verhaal over snoek vangen daar onze bedenkingen bij. “Wanneer mensen een snoek gaan drillen, dus het vangen en binnenhalen van de vis, en ze trekken ‘m te snel aan boord… dan is ie echt ‘pissed’! Vangen ze dan een paar snoeken achter elkaar waarbij ze niet lang genoeg hebben gedrild, dan heb je geheid bloederige ledematen aan boord. Snoeken hebben wel 700 tandjes!” Goed, de toon is gezet. We varen richting het Sneekermeer.

Roofvissen is geen gevaarlijke sport. Mensen zijn alleen gevaarlijk

Een monstervis gevangen

We stoppen vlak voor de sluis van Terherne, één van dé vis hotspots in het Sneekermeer. Op de sonar zien we dat de bodemstructuur hier ideaal is. Wilco en Robert Jan beginnen met ‘jiggen’ waarbij het de truc is om de kunstaasvisjes, de zogenaamde ‘shads’, steeds een 15 á 30 cm van de bodem op te tikken om deze vervolgens aan een strakke lijn langzaam weer terug naar de bodem te laten zweven. Je imiteert zo een klein gewond visje, een makkelijke prooi voor een roofvis.

Na een half uurtje wennen aan het materiaal en de techniek slaat Wilco aan. Beet! De hengel staat in een boog gespannen en iedereen krijgt een adrenaline shot. De gids pakt meteen het landingsnet, maar concludeert al snel dat hij de grotere nodig heeft voor dit exemplaar. Na een mooi gevecht wordt de vis onder veel ‘ooh’, ‘machtig mooi’ en andere positieve niet te herhalen krachttermen aan boord gehaald. Wow, wat een monstervis. We meten 84 cm. “ Zo’n exemplaar heb ik dit jaar nog niet aan boord gehad!” roept de gids uit. “Ik schat dat deze zo’n 4 kilo weegt.” Na een vliegensvlugge fotoshoot met de vis, brengt Wilco de snoekbaars gauw terug in het water. Zo blijft de visstand op peil en Waterland van Friesland roofvisspot nummer één.

In Friesland vissen is het mooist

Onder de indruk vissen Robert Jan en Wilco verder. “Geweldig vind ik het,” zegt Robert Jan. “Ik heb over de hele wereld gevist en ik heb er nooit eerder aan gedacht om te gaan vissen met een visgids, maar ik vind het prachtig. De mooiste plek om te vissen? Dat is toch Friesland, mijn thuis. En ja nu heeft Wilco zo’n mooie vis gevangen. Ik gun het hem van harte, maar ik gun het mezelf nog een beetje meer,” lacht hij.

 

Roofvissen bij maanlicht

’s Avonds of ’s nachts roofvissen is natuurlijk extra spannend en ideaal ook voor beginners. Je leert nog meer je gevoel te vertrouwen, omdat je je hengel minder goed ziet. Subtiele bewegingen aan de vislijn merk je beter op.

Catch and release: de vissen gaan altijd terug

Meervallen in Waterland

Er schijnen meer monstervissen te zwemmen in het Sneekermeer, ook meervallen. “Die waren er altijd al, maar vroeger visten we met een nylon draad,” legt Jeroen uit. “Dat was niet sterk genoeg om ze te vangen. Nu vissen we met gevlochten draad dus wie weet halen we er ooit nog eens eentje boven.” En zo kwamen er nog meer mooie ‘zwetsverhalen’ voorbij op de boot over het vangen van mooie vissen, de beste stekken en het beste materiaal. Met het prachtige weer erbij is het een geweldige ochtend. In het najaar is vissen ook erg aan te raden, dan eten de vissen zich vol voor de winter en zijn ze het dikst. “Maar ik zet de vissen altijd terug,” legt de gids uit. “Ik werk alleen met ‘catch and release’.”

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, inspiratie, de Uitagenda en last minutes van VVV Waterland van Friesland.