Ga naar inhoud
MAP

Boot huren in Friesland

Wil je een boot huren in Friesland? Dat kan zeker! Je vindt hier meer dan voldoende mogelijkheden voor het huren van een boot. Een dagje zeilen met vrienden of een langere watersportvakantie? Huur een sloep, zeilboot of motorjacht! Zet je liever je eigen spierkracht in om de Friese meren te ontdekken? Stap dan op een SUP board of verken de meren, poelen en intieme vaarten vanuit een kano. Het kan allemaal! Je kunt verschillende type boten huren in Friesland om deze diverse wateren die Waterland van Friesland rijk is te ontdekken. Je vindt hieronder alle bootverhuurders van Zuidwest Friesland op een rij.

Boek een overnachting op een boot in Friesland

Reisgezelschap

Lees meer over watersport in Friesland

Vaarroutes

Vaarroutes

Geniet met de sup, kano, elektrische sloep of boot van een heerlijk dagje op het water. Wij geven je graag inspiratie voor een mooie vaarroute of suproute.

Brekken

In Waterland van Friesland vind je Brekken zoals de Oudegaasterbrekken, de Groote Brekken bij Lemmer en de Brekken nabij de A7. Dit zijn meren die door afslijting van het land of vervening zijn ontstaan. Het verkavelingspatroon aan beide zijden van het water is meestal identiek, dit geeft aan dat het water ooit land was.

Jachthavens

Jachthavens

In Friesland meer je aan in de mooiste havens. De meeste havens hebben uitstekende faciliteiten en voorzieningen. De ideale uitvalsbasis voor je vakantie op het water.

Ankerplaatsen

Ankerplaatsen

Elk jaar werden het er meer en nu zijn het er meer dan 100: de MarBoeien van ‘recreatieschap Marrekrite’ in de Friese wateren. De geel-blauwe boeien liggen op een bijzondere plek midden in het water. Door aan te leggen wordt die plek even helemaal van jou. Je bent weg van alle drukte en ervaart de rust en ruimte om je heen. Een bron van inspiratie waar verschillende dichters mee aan de slag zijn gegaan.

Brug- en sluistijden

Brug- en sluistijden

Wanneer je vaart door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. De brugtijden in Friesland staan daarom voor jou op een rij.

Gratis aanlegplaatsen

Gratis aanlegplaatsen

Overal in Friesland zijn ze te vinden en er zijn ruim 350 in Waterland van Friesland. Gratis aanlegplaatsen van de Marrekrite. Je mag hier maximaal drie dagen verblijven. Alle aanlegplaatsen vind je hier.

Waterkaarten en vlaggen

Waterkaarten en vlaggen

Onmisbaar als je op de Friese wateren bent zijn natuurlijk de waterkaarten en bootvlaggen. Bestel ze online via onze webshop.

Meest gestelde vragen voor een boot huren in Friesland

Heb ik een vaarbewijs nodig voor het huren van een boot in Friesland?

Voor het huren van een boot in Friesland en overigens ook in de rest van Nederland heb je een vaarbewijs nodig wanneer de boot 15 meter of langer is. Of wanneer de maximum snelheid hoger is dan 20 kilometer per uur. Er zijn veel boten te huur die minder lang zijn en daarom zijn ze zonder vaarbewijs te huur. Met een sloep kun je altijd zonder vaarbewijs varen.

Wat kost een boot huren in Friesland?

In het laagseizoen is het huren van een boot goedkoper dan in het hoogseizoen. Ook verschillen de prijzen van een boot huren in Friesland per type boot. Soms huur je al een compacte motorboot of jacht voor rond de € 750,- per week in het laagseizoen. In het hoogseizoen zijn de prijzen meestal wel vanaf € 1500,- per week, afhankelijk van de grootte van de boot en de luxe aan boord. Een sloep huur je meestal per dag voor minimaal € 100,- per dag. In het laagseizoen is een sloep goedkoper dan in het hoogseizoen, denk dan aan zo'n € 150,- per dag. Sommige verhuurders verhuren ook elektrische sloepen per uur, perfect om een rondje door bijvoorbeeld de grachten van Sneek te doen. De Polyvalk is overigens de meest verhuurde open zeilboot in Friesland. Huurprijzen voor een polyvalk zijn vanaf € 260,- per week.

Zoek en boek een boot in Friesland

Is er een minimum leeftijd voor het varen op een boot in Friesland?

Er geldt wel dat er soms een minimum leeftijd is voor het varen met een boot. Voor het varen met een Sportboot is de minimum leeftijd 18 jaar. Voor alle overige voertuigen op het water is de minimum leeftijd 16 jaar. Bij open motorboten korter dan 7 meter zoals sloepen en met een maximale snelheid van 13 kilometer per uur moet de schipper minimaal 12 jaar zijn. Voor zeil- en roeiboten geldt er helemaal geen minimum leeftijd.

mensen op een boot tijdens zonsondergang

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.