Ga naar inhoud
MAP

Suppen in Friesland

Suppen is een prachtige en bijzondere manier om Friesland te ontdekken. Ook als je geen ervaring hebt, want suppen is voor iedereen.
SUP, voor degene die niet weten waar deze 3 letters voor staan: Stand Up Paddling. Suppen is inmiddels in Friesland een sport die al meer dan 10 jaar wordt beoefend en dat is logisch want Zuidwest Friesland bestaat voor een groot deel uit water, kijk maar naar de Friese meren. Eén ding is zeker: door te suppen ga je lekker de 'bûtenloft', oftewel de buitenlucht in!

Suproutes

Zuidwest Friesland bestaat voor een groot deel uit water. Dat zijn eindeloze watervlaktes of intieme vaarten en poelen om van te genieten. Geniet met de sup, kano, elektrische sloep of boot van een heerlijk dagje op het water met één van deze routes. Inspiratie voor een mooie vaarroute of suproute vind je hier volop.

Meer suppen in Friesland

SUP 11-city tour

SUP 11-city tour

Elk jaar in september wordt de Elfstedentocht op de SUP gepeddeld. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Friesland om in vijf dagen langs alle Elfsteden te peddelen, waarvan er maar liefst zeven in Waterland van Friesland te vinden zijn. Sommige atleten peddelen zelfs deze tocht van 200 kilometer non-stop! Ben je niet zo atletisch? Alle Elfstedensteden zijn de moeite waard om op je eigen tempo op de SUP te ontdekken.

supkleding

In de zomer sup je op blote voeten in hardloop- of lekker in zwemkleding. Ga je in het najaar of in de winter suppen? Gebruik dan een wetsuit zonder armen voor bewegingsvrijheid. Sup je vaker en heb je wat te besteden? Dan is een drysuit speciaal voor suppen het fijnst. Een wetsuit wordt op de SUP door sommigen als een ‘saunapak’ ervaren.

Suparrangement in Sneek

Suparrangement in Sneek Waterpoort Sneek

Geniet van twee dagen suppen in Sneek met een overnachting bij Logement 3B.

Sup & sail

Sup & sail

Een unieke combinatie van suppen en zeilen op de Friese meren. Het is dé leukste manier om het pittoreske dorp Woudsend en de Friese meren van Zuidwest Friesland te ontdekken. Door deze mooie combinatie van Sup & Sail kun je genieten van een actieve en tevens een ontspannen dag! 

suppen voor beginners

Begin rustig op je knieën. Houd je blik op de horizon en je peddel vast. Maak een beetje snelheid met je board, wanneer je vaart is je board stabieler. Ga rustig staan door eerst je ene voet neer te zetten en dan je andere voet. Let erop dat je in het midden staat van je board en plaats je voeten op schouderbreedte. Buig je knieën licht en steek je peddel in het water. Steek het hele blad van de peddel zoveel mogelijk voor bij je board in het water, met de holle kant naar je toe. Haal de peddel ter hoogte van je voeten weer uit het water. Wissel om rechtdoor te blijven gaan van kant, hiervoor wissel je ook je handen. Je rechterhand op het handvat wanneer je links peddelt, je linkerhand op het handvat wanneer je rechts peddelt.

suppen met hond

Suppen in Friesland met hond achterop

Ja, je leest het goed. Sommige mensen vinden het geweldig om hun hond mee te nemen op de SUP. En waarom ook niet? Honden vinden het vaak fantastisch om samen met je op het water te zijn. Leg eventueel een handdoek neer waar. je hond op kan staan en neem een wat breder board, dat is wat stabieler.

Meer tips over suppen in Friesland? Deze blogs vind je misschien interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.