Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Suppen over de poelenroute

| Wiepkje Hoekstra

Friesland is de perfecte bestemming voor een activiteit als suppen. Hieronder lees je mijn verslag over een heerlijk dagje uit op de sup in Waterland van Friesland. Een echt micro avontuur! Ik kan nu alvast verklappen dat ik helemaal ontspannen ben teruggekeerd, het voelde als een dag vakantie!

Wiepkje Hoekstra is gek van Fryslân, dieren en buiten zijn. Met hond Yfke trekt ze er regelmatig op uit in Zuidwest Friesland. Als blogger verslaat ze haar avonturen over Zuidwest Friesland om aan iedereen het mooie Friesland te laten zien.

SUP board achterin

Als ik ’s ochtends in korte broek en hemdje onze hond Yfke uitlaat, is het toch nog een beetje fris op het Friese platteland. Ik had het kunnen weten; zelfs op een code-geel dag als deze waait er in Friesland nog een aangenaam briesje. Na een lekker rondje pak ik mijn spullen en ga ik erop uit. Ik laat wat lucht ontsnappen uit het SUP board, zodat ik hem dubbel kan vouwen; nu past ‘ie precies achterin de Mini Cooper! Hond Yfke mag voor deze gelegenheid eventjes voorin zitten. Ook al is ze een Afrikaanse, ze vindt het leuk om mee het water op te gaan. Ze staat altijd voorop het puntje van de boot of board, zodat ze alles goed in de gaten kan houden. Zwemmen doet ze echter alleen daar waar haar pootjes de grond kunnen raken, een echte Rhodesian Retriever zal het nooit worden.

Supboard in Friesland

Oudega in Zuidwest Friesland

Het is al gezellig druk als ik op het strandje van Oudega arriveer. Mensen trekken naar het water voor verkoeling. Ook al is het nog geen vakantie, er lopen allemaal jongelui rond. Tropenrooster? Oudega Súdwest Fryslân is een klein dorpje middenin het Friese merengebied, ook wel 'Waterland van Friesland' genoemd. Wat is er te doen? Er zijn twee restaurants, een kapsalon, fietsverhuur, bootverhuur, drie campings, vakantiehuisjes en een dorpswinkel mét wijnkelder. Net buiten het dorp woon ik op een boerderij waar de koeien hebben plaatsgemaakt voor een bed & breakfast. In Friesland zijn nog twee andere Oudega's te vinden, daarom noemen wij altijd de naam van onze gemeente erachteraan. Het dorp is direct aan het water gelegen, aan de Oudegaaster Brekken om precies te zijn. 's Winters kun je er geweldig schaatsen als alles mee zit, maar nu is het tijd voor zeilen, surfen en suppen!

Suppen in Oudega - Friesland

It is poerbest yn Aldegea Súdwest! = Het is goed toeven in Oudega gemeente Súdwest Fryslân!

Zittend of staand peddelen

Suppen is voor mij 100% ontspannen en daarnaast een goede work-out. Met een stevig opgeblazen SUP, peddel ik door de passantenhaven van het dorp. Veel bootjes liggen er nu niet, iedereen is kennelijk al het meer op om te profiteren van de lauwe oostenwind. Meteen moet ik onder het stenen bruggetje bij de kerk door, daarvoor moet ik door de knieën. Maar ook zittend op je Stand Up Paddle board kun je prima peddelen. SUP schijnt vanuit Hawaï via Amerika naar Nederland te zijn overgevlogen, waar het nu een populaire sport is.  

Suppen in Friesland

Weg van de massa

Ik peddel over de fluister vaarroute van Oudega naar Heeg. Tussen de twee watersportdorpen is een aantal jaren geleden gebaggerd, betonnen duikers zijn verhoogd en hier en daar zijn aanlegsteigers gemaakt om rustig te kunnen genieten van de stilte. Ze noemen het ook wel de 'Poelenroute', want na dit stuk over de smalle vaarten tussen de weilanden door, zal ik op de Idzegaaster poelen uitkomen die naar Heeg leiden. 

In juni 2016 werd deze vaarroute geopend, het was de eerste keer dat ik van een electric-only route hoorde. De Friese overheden willen hiermee het milieuvriendelijk varen met een elektrisch aangedreven boot, SUP of kano bevorderen. Wat mij betreft een geweldig idee!

Geen Giethoorn

De groene 'electic only' borden die bij de ingang van route werden geplaatst, verdwenen echter binnen een paar maanden. Het kan dus voorkomen dat je onderweg een sloep met een dieselmotortje tegenkomt. Bang dat je in een soort van Giethoorn terechtkomt, hoef je niet te zijn. Op de gehele fluisterroute ben ik vandaag welgeteld één andere supper tegengekomen. En een paar dooie vissen. 

Suppen in Friesland

Gelukkig op mijn board

Bij de afslag richting Idzega en Heeg, ga ik rechtsaf richting Gaastmeer. Gelukkig staat er hier een daar een klein bordje langs de route, zodat je weet welke kant je op moet want die rietkragen lijken hier allemaal op elkaar. Ik hoef mijn waterkaart gelukkig niet helemaal uit te vouwen. Ik sup langs een boerderij aan het water, zie de lammetjes en koeien hijgend langs de rietkragen staan. Die arme beesten hebben het warm... Ik prijs me gelukkig op mijn board.

Verfrissende duik

Dan bereik ik de Ringwiel waar ik een oud steigertje langs de kant zie, waar ik even uit kan rusten. Suppen is best wel intensief. Vooral als je tegenwind hebt op open water, zoals hier. Even verder komt er een golf vanachter door een passerende boot die ik niet had gezien en.... daar gaat mijn balans! Ik ga kopje onder, red snel mijn zonnebril van de ondergang en klauter weer op mijn plank. Wel lekker verfrissend!

Suppen in Friesland Suppen in Friesland Poelenroute

Pittoresk Sandfirden

Ik peddel langs het dorpje Sandfirden. Het bestaat uit niet veel meer dan een prachtig kerkje aan het water en enkele historische huisjes daaromheen. Door zijn pittoreske ligging, is dit kerkje uit 1732 een populaire trouwlocatie, zowel onder de ‘locals’ als onder niet-Friezen. Er staat hier wel een flinke stroming, het kost mij veel kracht om uit de rietkragen weg te blijven. Ik bedenk me dat de mensen hier vroeger ook altijd al strijd met het water hebben gevoerd. In februari 1825 bijvoorbeeld was er een grote stormvloed en stond een groot deel van Noord-Nederland onder water. Omdat het kerkje op het hoogste punt gebouwd was, kwamen de omwonenden hier met hun vee bijeen om droge voeten te houden. Reken er maar op dat bij thuiskomt een groot deel van hun bezittingen door het wassende water vernield was.

Suppen bij Sandfirden

Meren en vaarten door turfwinning

In gedachten verzonken peddel ik verder naar de Ategrêft; een brede sloot die kennelijk ooit door een zekere Ate gegraven is. Bizar om te bedenken dat dit weidse landschap van meren en vaarten is ontstaan doordat mensen in de Middeleeuwen maar bleven graven om land te ontginnen en turf te winnen. Niet voor niets is Zuidwest Fryslân één van de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is: hier bevindt zich een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Bijna niet te geloven dat dit landschap van meren en vaarten eeuwen geleden door mensenhanden gevormd is.

Suppen in Friesland met hond

Onbewoond eiland

Ik kom uit op een groter meer; de Vlakke Brekken en begin aan mijn terugtocht. Hier, en later op de Aldegeaster Brekken, is het gezellig druk met allerlei zeilboten en motorbootjes in verschillende soorten en formaten. Tussen de twee meren is er een klein eilandje aangelegd. Er groeien prachtige wilde bloemen, ik stop even om uit te rusten en naar de wuivende bloemen te kijken. Wat een schitterend plekje en dat helemaal voor mij alleen! Ik kijk uit op een klein zwart molentje in de verte; Doris Mooltsje. Ook zo'n iconisch beeld in deze omgeving. Vanaf hier lijkt het niet zo ver meer naar het dorp, maar de wind is aangetrokken dus je moet wel een beetje sportief aangelegd zijn om deze route van 10 kilometer te volbrengen. Al is het natuurlijk niets vergeleken met een Elfstedentocht van 195 kilometer zwemmen.

De geur van vakantie

Nu ik hier zo over het Friese water peddel, ruik ik vakantie. Deze heerlijke geur laat zich moeilijk omschrijven. Misschien een combinatie van water, vissen, gemaaid gras, zonnebrandcrème en toch ook een vleugje diesel. Tevreden stap ik af bij het strandje in Oudega Súdwest Fryslân. Trots dat ik hier mag wonen. Een plek met instant vakantiegevoel.

Suppen in Friesland

Wil je dit micro avontuur zelf meemaken? Trek er een dag voor uit om naar Friesland te rijden, SUP board of een fluisterboot te huren en het rondje van 10 kilometer te maken. Wil je iets minder sportief doen tijdens je dagje uit in Friesland? Huur dan een ruime sloep bij één van deze sloepverhuurders. Met een niet al te grote, liefst elektrische, sloep kun je met gezelschappen tot circa acht personen precies onder de betonnen duikers op deze route doorvaren.

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht. Je vindt dit artikel ook op Honeyguide.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.