Ga naar inhoud
MAP

10 basis tips om te leren suppen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Iedereen kan leren suppen en dit kan bij uitstek in Waterland van Friesland. Zuidwest Friesland bestaat voor een groot deel uit water. Eindeloze watervlaktes en strandjes, maar ook intieme vaarten en poelen. Suppen is voor iedereen, ook als je geen ervaring hebt. Wel is het aan te raden om een aantal basistechnieken van suppen te weten voor je het water op gaat. Ook is het handig om een les te nemen om de techniek en houding goed te leren. Als je dit onder de knie hebt, is het suppen veel leuker en ben je meer ontspannen.

10 belangrijke basis tips:

  1. Start op je knieën.
  2. Plaats je voeten op schouderbreedte in het midden van het board.
  3. Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn.
  4. De peddel heeft een duidelijke voor- en achterkant. Steek het hele blad van je peddel bij de neus van het board in het water met de holle kant naar je toe. Peddel met je hele bovenlichaam en gebruik de peddel als hefboom. Haal de peddel ter hoogte van je voeten uit het water en herhaal deze beweging om vooruit te komen.
  5. De lengte van je peddel moet ongeveer 20 cm groter zijn dan jouw lichaamslengte.
  6. Houd je rug recht en je schouders naar de punt van je board.
  7. Span je buikspieren aan voor stabiliteit.
  8. Suppen doe je met gestrekte ellebogen. Hierdoor haal je de meeste kracht uit je bovenlichaam in plaats vanuit je armen en schouders. Als je supt met je core en je heupen, buik- en rugspieren gebruikt, dan kan je langer, sneller en efficiënter suppen. Deze techniek zorgt ervoor dat suppen een totale work-out is.
  9. De basistechnieken kan je oefenen en je eigen maken door veel SUP uren te maken. Als je deze technieken onder de knie hebt, is het suppen een stuk leuker en meer ontspannen. Ook zorgt de basistechniek ervoor dat je de juiste spieren gebruikt, je evenwicht makkelijk kan bewaren, blessures voorkomt en geen energie verspilt.
  10. Suppen is niet moeilijk om te leren, maar het is wel slim om de eerste keer een les te nemen. Dan wordt er goed gekeken naar je houding en kan de instructeur je tips geven om beter vooruit te komen.

Wil je beginnen met suppen? Goed idee! Het is erg gezond voor je lijf en geest! Suppen is niet moeilijk, maar het vraagt wel om wat kennis en voorbereiding.

Ben je nieuwsgierig naar het hele artikel om zelf te leren suppen? Je leest het hier op happysupper.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.