Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Kajakken over de Reidmarroute

| Wiepkje Hoekstra

De provincie Fryslân zorgde samen met de gemeente Súdwest Fryslân voor de aanleg van deze nieuwe fluister vaarroute die de Oudegaaster Brekken via de Blauhúster Puollen verbindt met de Bolswarder Vaart. Er moest voor de Reidmarroute gebaggerd worden, dammen werden verwijderd, de stenenbrug in Westhem moest verhoogd worden en op een aantal plekken werden duikers geplaatst. Het was destijds nog een hele toestand in het kleine dorpje Westhem; huizen onbereikbaar, met de fiets over de noodbrug, glibberen over de met bagger bedekte weg...Ik wil weleens ervaren waar dit allemaal goed voor is geweest! 

Wiepkje Hoekstra is gek van Fryslân, dieren en buiten zijn. Met hond Yfke trekt ze er regelmatig op uit in Zuidwest Friesland. Als blogger verslaat ze haar avonturen voor Waterland van Friesland.

Een sportieve middag

Bij Watersportbedrijf De Werff in Oudega (SWF) huur ik een kano, eigenlijk een Canadese kajak. Eigenaresse Nienke helpt me aan een zwemvest en lacht “Dat wordt nog een sportieve middag voor je!”. Hoewel de zon heerlijk schijnt, staat er inderdaad een pittig windje. Het blijkt nog een heel avontuur om met de gehuurde kajak over de Oudegaasterbrekken te peddelen. De wind blaast de kano steeds opzij. Golven slaan zowat over de rand. Mijn hond Yfke, als de dood om een nat pak te krijgen, kruipt rillend tussen mijn benen. Gelukkig zwemmen hiér geen orka’s.  

Het blijkt nog een heel avontuur om met de gehuurde kajak over de Oudegaasterbrekken te peddelen

Snacken onder de brug

Net voorbij het iconische Doris Mooltsje mag ik rechtsaf. Vanaf nu peddel ik tussen de rietkragen door en wordt het een beetje ‘smûk’. Tijd voor een snack onder de spoorbrug; daar groeien wilde bramen struiken. Ik snoep een paar donkerpaarse vruchtjes en peddel met hernieuwde energie door naar de Sipkemar. 

Avontuurlijk boeren

Vanaf hier is het goed opletten; de rietkragen lijken een aan een gesloten groen gordijn. Ergens moet de doorgang naar het volgende meertje zijn...Net als ik de hulp van Google Maps wil inroepen, zie ik het ineens; de Amerikaanse molen die op het boezem graslandje genaamd ‘Tsjesskar’ langs de smalle doorvaart naar de Reidmar staat.‘Tsjes’ schijnt in het oud Fries ‘dwaas’ te betekenen. Dat had wellicht te maken met hoe avontuurlijk je moest zijn om op dit natte grasland te boeren. 

Het onontdekte Fryske Gea

Links en rechts natuur; dotter bloemen langs de kant, vreemde eenden soorten die wegschieten in het riet, aalscholvers op de fuikenpalen, rond fladderende argus vlinders. Rust... Hoewel deze electric-only vaarroute met 1,5 m, doorvaarhoogte ook voor (elektrisch aangedreven) bootjes toegankelijk is, kom ik er na het verlaten van de Oudegaasterbrekken-geen één tegen. Dit natuurgebied van It Fryske Gea is echt nog onontdekt!

Varen op zonnestroom

Aan het einde van de Reidmar zie ik links de Pollepleats liggen; een luxe verbouwde boerderij waar je kunt overnachten en ongestoord van feestjes kunt genieten. Houd je niet van kajakken? Dan biedt de Pollepleats uitkomst: hier kun je een elektrische sloep huren die wordt opgeladen met eigen opgewekte zonne-energie. 

 

Op de grens van klei en veen

We peddelen door en passeren de brug die onder de voormalige Hemdijk doorgaat. Bijzonder eigenlijk: dit is de grens tussen klei-en veengebied. De Hemdijk beschermde tot ongeveer 1200 tegen het wassende water uit de zuidelijk gelegen meren. Noordelijk van de Hemdijk was al langer leven mogelijk, zuidelijk daarvan moest de boel nog worden ingepolderd.

Vreemd volk in de vaart

Als we achtervoormalige ‘Kafé de Kat’langs varen is daar een stabij in een achtertuin zo enthousiast naar ons aan het blaffen, dat hij pardoes in het water valt. De baas moet eraan te pas komen om hem er weer uit te takelen. Kennelijk zijn ze hier nog niet gewend aan vreemd volk in de vaart. Misschien maar beter ook, want hier in het dorp is de vaarweg wel heel smal! Na vraag bij de inwoners van Westhem leert dat de route wel degelijk gebruikt wordt, maar dan vooral op zondag. Er is echter nog geen sprake van file-varen zoals in Giethoorn.

Niet voor de poes

Het voormalige café en de gelijknamige straat heten overigens niet voor niets ‘De Kat’ en dat heeft niets met poezen te maken. ‘Kat’ is het oude Friese woord voor ‘sluis’.Een belangrijke uitwateringssluis die overtollig water uit de polders in de meren moest spuien, was hier vroeger gesitueerd. Vissersdorp Westhem ontstond er rondom.

Middeleeuwse kerk

We varen onder een nieuwe duiker door en hebben ineens prachtig zicht op de historische Bartolomeüskerk aan de Feytebuorren. Je kunt wel zien dat dit voor Zuidwest Friese begrippen een antiekje is; de uit kloostermoppen opgebouwde toren stamt uit de veertiende eeuw en de rest vande kerk is in 1708 vervangen. Schitterend gelegen, direct aan het water, torenen de oude stenen boven ons uit. Je kunt even aanleggen bij de naastgelegen steiger en een rondje om de kerk wandelen. Hier start trouwens ook een mooi ‘Tsjerkepaad’ wandelpad dat je dwars door de weilanden naar het godshuis van Abbega leidt. Dat bewaren we voor een andere keer. 

Tussen wal en schip

Als we weer in de kano willen stappen valt mijn trouwe Yfke tussen wal en schip. Het blijkt nog lastig om haar weer aan boord te krijgen. Gelukkig schijnt de zon nog steeds dus drogen we snel weer op. We houden het voor gezien en gaan op weg terug naar Oudega. Deze keer hebben we de wind in de rug. Ineens moet ik aan de winter denken... Stel dat we dan weer ijs krijgen, dan kunnen we geweldig schaatsen over deze Reidmarroute!

 • Kajak huren

  Hiervoor kun je terecht bij Watersportbedrijf De Werff in Oudega (SWF). Je kunt ook kiezen voor een elektrische sloep om in een halve dag het rondje Oudega-Westhem–IJlst-Heeg–Oudega te varen. 

  Watersportbedrijf de Werff
  Kajak huren
 • Suppen

  De Reidmarroute is ideaal voor en sportieve tocht op een SUP-board. Vind jouw ideale sup board verhuurder hier! 

  Sup board huren
  Suppen
 • Westhem

  Dit dorpje is ook onderdeel van de Verhalenroute Ruimte van Waterland van Friesland. Lees het gedicht over Westhem en haar Middeleeuwse kerk. 

   

  Lees het gedicht
  Westhem

Route

Haal de routekaart bij de VVV in Heeg, Sneek, Oudega, Gaastmeer, Joure, IJlst, Wolsum en vele verhuurders van sloepen in de omgeving van Heeg. 

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.