Ga naar inhoud
MAP

5 mooie suproutes in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

1/ suproute door Sneek

Deze SUP route gaat dwars door de gezellige Elfstedenstad Sneek (onderdeel van de Sup 11-city tour). De route is maar 4,6 kilometer en daardoor ideaal voor een avond, wanneer het rustiger is op het water. Vaar door de grachten van het centrum en maak vooral een selfie bij de beroemde Waterpoort. Opstappen doe je makkelijk bij Restaurant De Kajuit in Sneek bij een kanosteiger. Je mag hier de auto gratis parkeren. Een SUP board huren om te suppen in Sneek doe je bij JFT Watersport of Sharksup (Sail-a-Way) in Offingawier.

Bekijk de sup route door Sneek

2/ reidmarroute

Een in 2019 electric-only nieuw geopende vaarroute die de Oudegaasterbrekken, via de Blauwhuister Poelen verbindt met de Bolswardervaart. Niet echt een route, maar meer een doorsteek om vanaf de Friese meren gemakkelijk naar Bolsward of IJlst te varen. Je vaart over poelen in een landschap met eindeloze vergezichten, boerderijen en verstilde buurtschappen. Omdat hier geen grote boten mogen komen, heb je als kanovaarder en supper hier op de meeste stukken geen last van golfslag.

Bekijk de Reidmarroute

3/ poelenroute

Weidse vergezichten op dorpen en boerderijen met hier en daar een kertoren geven het Poelengebied bij watersportdorp Heeg haar echte Friese karakter. Toch waan je je als vaargast soms in een ver buitenland als je door de smalle kreekjes en slootjes je weg zoekt. Het gebied is vrijwel onbewoond met alleen langs de randen een paar boerderijen. Het Poelengebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer en is aangewezen als natuurgebied.

Bekijk de Poelenroute
Suppen in Friesland

4/ rondje workum

Dit korte rondje van 5 kilometer laat je het gezellige Workum (onderdeel van de Sup 11-city tour) zien en de natuur eromheen. Zie onderweg vanaf je SUP de 'leeuwenfontein' van Workum en de Sint-Gertrudiskerk. Aan het eind van de route kun je nog op het terras genieten van een welverdiend hapje of drankje. Kortom, een ideale route om op een avond te suppen.

Bekijk de suproute door Workum

5/ rondje gaastmeer

Een beginnersrondje die je het beste 's morgens vroeg of 's avonds kunt maken. Op de Yntemasleat kan het namelijk in de zomer gezellig druk zijn, waardoor je vanwege de golfslag overdag het beste op je knieën kunt suppen. Het gezellige pittoreske Gaastmeer is de moeite waard en het terras aldaar na afloop al helemaal. Verder kun je hier makkelijk parkeren én nog even gebruik maken van de nette openbare toiletten van Gaastmeer voordat je vertrekt.

Bekijk de suproute rond Gaastmeer

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.