Ga naar inhoud
MAP

Maak een rondvaart op de Friese Meren

Stap aan boord van een rondvaart op de Friese meren en ontdek de prachtige meren van Zuidwest Friesland. Tijdens je boottocht op de Friese meren geniet je van prachtige uitzichten en de ruimte op het water. Er zijn diverse boottochten en rondvaarten welke je op de Friese meren kunt maken. Stap bijvoorbeeld aan boord van een rondvaart over het Sneekermeer vanuit Sneek of stap in Lemmer op en verken één van de andere Friese meren. Elke rondvaart heeft zijn eigen karakter, bij de ene boottocht kun je actief meezeilen en bij de andere boottocht kun je heerlijk achterover leunen en genieten van de Friese meren.

Ontdek mooie rondvaarten op de Friese Meren

Zeker in de zomer is er bijna dagelijks een rondvaart of boottocht te boeken. Hieronder lees je een overzicht van de rondvaarten welke over de Friese meren varen. Elke boottocht vaart over een ander gedeelte van de Friese meren, bij sommige boottochten pak je zelfs meerdere Friese meren mee! 

Verken het Heegermeer met de Palingaak

Midden in het centrum van Heeg stap je aan boord van de Heegemer trots, de palingaak Korneliske Ykes II. Deze gereconstrueerde palingaak neemt je mee in de geschiedenis van Heeg en de palinghandel. Vroeger werd er vanuit Heeg met levende paling aan boord naar Londen gezeild om de paling daar te kunnen verkopen. Van de lente tot en met de nazomer kun je op donderdagavond met de palingaak meezeilen en in de zomervakantie kun je ook op dinsdagavond mee! De palingaak vertrekt vanuit Heeg voor een tocht over twee van de Friese meren, het Heegermeer en de Fluessen. Onderweg geniet je van alle verhalen van de bemanning.

Boek tickets voor de palingaak direct online
Het skûtsje van Heeg die tegen de wind in vaart waardoor het skûtsje scheef begin te varen.

Ontdek het IJsselmeer met de LE50

Wil je een rondvaart over de Friese meren maken vanuit Lemmer? Dat kan! Stap aan boord van de LE50 en verken Lemmer en de omliggende Friese meren, maar ook het IJsselmeer. Deze Lemsteraak ligt in het centrum van Lemmer op je te wachten en neemt je mee voor een bijzondere rondvaart. Tijdens de boottocht kun je genieten van prachtige verhalen over deze prachtige aak. 

Koop hier je kaartje online

Vaar mee op een Lemsteraak

Vanuit Woudsend kun je meevaren op de Lemsteraak van Sail Events Friesland. Er worden diverse soorten rondvaarten aangeboden, waaronder een palingarrangement. Hierbij zeil je niet alleen over het Heegermeer, maar ga je ook op visite bij de palingvisser in Gaastmeer. De paling proeven hoort hier uiteraard bij!

Boek hier tickets voor Sail Events Friesland
De lemsteraak van Sail Events Friesland

Stap aan boord van de beurtveer tussen Heeg en Balk

In de passantenhaven van Heeg heeft het skûtsje Aleida Hendrika haar vaste ligplaats. Vanaf hier kun je opstappen om mee te zeilen naar Balk. Onderweg geniet je onder andere van het Heegermeer en het Slotermeer! Deze tocht duurt ongeveer 2,5 uur en je kunt je fiets meenemen. Wanneer je dan in Balk bent aangekomen kun je weer terug naar Heeg fietsen. De schipper deelt fietsroutes uit waarmee je via een prachtige route (18 of 28 kilometer) weer terug naar Heeg fietst. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in Balk op te stappen en vanuit Heeg terug naar Balk te fietsen. En heb je helemaal geen zin om te fietsen? Dan kun je eenvoudig een retour boeken en zeil je de hele dag mee!

Boek tickets voor de beurtveer direct online

Rondvaart op de Simmermoarn

In Stavoren kun je aan boord stappen van rondvaartboot 'de Simmermoarn'. Gedurende twee uren vaar je door Stavoren en over de Friese meren. Onderweg verteld de schipper over Friesland, de bewoners en het water, daarnaast gaat ook de handharmonica altijd mee!

Boek direct je tickets voor de Simmermoarn
Rondvaart met de Simmermoarn

Maak een rondvaart over de Friese meren vanuit Sneek

Wil je een rondvaart over de Friese meren maken vanuit Sneek? Dan kun je aan boord stappen van de Toerist VI en vanuit Sneek koers zetten richting de Friese meren. Daarbij verken je onder andere het Sneekermeer, maar kun je ook een echte Elfmerentocht maken! Af en toe ligt de Toerist VI in Lemmer en vaar je vanuit daar de Friese meren of het IJsselmeer op voor een mooie boottocht.

Boek je tickets voor de Toerist VI

Rondvaart met de Allure

De bemanning van rondvaartbedrijf Allure verwelkomt je in Sneek aan boord van een van de antieke rondvaartsloepen de Venezuela of de BlåBaer (Deens voor ‘bosbes’). Elke vaartocht staat garant voor een belevenis. Met de grachtentour vaar je door de historische stad en vertelt de schipper je over de vele bezienswaardigheden. Je kunt ook kiezen voor een rondvaart over de Snitser Mar (Sneekermeer). Zin om vogels te spotten? Ga dan mee met de vroege vogel-tocht. Wil je alles weten over paling? Vaar dan mee naar een van de weinige palingvissers die Friesland nog rijk is. Liever iets met meer allure? Dan kun je al varend picknicken of een gezellige borreltocht maken. Allure biedt diverse luxe vaararrangementen. Ook voor de romantische harten onder ons …

Boek je tickets

Misschien vind je dit ook interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.