Ga naar inhoud
MAP

Varen in de winter in Friesland: tips om door te varen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

In Waterland van Friesland kun je nu het hele jaar 'trochfarre' (doorvaren). Deze maximale verlenging van het watersportseizoen is mogelijk omdat steeds meer bruggen jaarrond bediend worden. Tenzij het vriest, kun je ook in de herfst en winter ongehinderd genieten van vrijheid, rust en ruimte op een luxe jacht of sloep in waterrijk Zuidwest Friesland.

Het mooie van doorvaren in Friesland

Varen in de herfst of winter biedt een totaal andere belevenis. Alles voelt, ruikt en klinkt dan anders. De warme herfstkleuren van de bomen laten je een ‘indian summer’ ervaren. Heb je het geluk dat het merenlandschap in een witte deken wordt gehuld? Dan ziet het er nog sprookjesachtiger uit. De vergezichten van dorpen en steden lijken dan zo uit een boek van Anton Pieck te komen. Natuurlijk is het in deze periode ook rustiger en stiller in Waterland van Friesland.

twee vrouwen in de winter op een boot met dikke winterkleding

Steeds meer bruggen worden bediend

Zelfs vanaf november zijn er vaarroutes mogelijk, omdat er steeds meer bruggen het hele jaar door worden bediend. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Scharsterbrug, de Súdergoabrêge bij Workum, de Van Panhuysbrug bij Tjerkwerd en de brug Janesloot bij Langweer. Een compleet overzicht van de bruggen die jaarrond bediend worden vind je hieronder. Zo zijn er steeds meer vaarroutes in de herfst en winter mogelijk.

Bekijk de lijst met bruggen
aan het roer op de boot

De elementen trotseren

In herfst en winter beleef je gegarandeerd in Zuidwest Friesland een heel ander wateravontuur dan in de zomer. Maar het is geen afzien. Want de moderne motorboten en kajuitzeilschepen kunnen probleemloos winterse omstandigheden trotseren. Bij een mooie, windstille en zonnige dag is het ook op een sloep goed toeven. Een goede voorbereiding is wel belangrijk. In de herfst of winter varen vereist meer vooruitdenken dan in de zomer. Maar het is zeker de moeite waard.

Een goede voorbereiding

Al deze genoemde winterse elementen zijn prima te beheersen! Ze maken het varen in de winter door Friesland juist tot een heel bijzonder avontuur. De moderne motorboten en kajuitzeilschepen die je in Waterland van Friesland huurt, kunnen zonder problemen de winterse omstandigheden trotseren. Het is alleen wel heel belangrijk om je goed voor te bereiden. Wintervaren in Friesland vraagt om meer vooruitdenken dan in de zomer.

sturen op de boot

Aandacht voor kleding én boot

Thermokleding zorgt ervoor dat je niet koud wordt. Bij temperaturen van 10 graden of lager moet je goede, waterdichte (zeil)kleding dragen bij het doorkruisen van de weidse Friese meren. Besteed voor de afvaart aandacht aan de boot. Zorg voor antivries voor de motor, aan- en afvoeropeningen en het toilet. Check ook de kachel. Overigens, als je een boot huurt, zijn al deze belangrijke voorbereidingen natuurlijk al gedaan. Vergeet niet om een mobieltje mee te nemen. In deze tijd van het jaar is het rustiger en stiller op het water, dus zijn er ook minder mensen in de buurt om je even te helpen. Door Aquanaut Yachtcharter en andere bootverhuurders zijn er afspraken gemaakt met Friese havens. Je bent verzekerd van stroom, plekken om te tanken en water.

Een boot voor elke wens

In de herfst en zelfs ook winter kun je in Waterland van Friesland bij meerdere bootverhuurders terecht. Bij mooi weer is zelfs het huren van een sloep mogelijk, maar anders kun je kiezen voor een motorjacht of kajuitzeilschip. De verhuurders zorgen ervoor dat je goed voorbereid het water opgaat. Wil je er helemaal warmpjes bijzitten tijdens het wintervaren? Huur dan een heuse saunaboot bij Schiffart Yachtcharter. Na de sauna kun je afkoelen in het open water van het prachtige Waterland van Friesland. Natuurlijk kun je ook met je eigen boot doorvaren.

Laat je varen!

Zit je liever niet zelf achter het roer in de wintermaanden? Dan zijn er mogelijkheden om je te laten varen door Zuidwest Friesland. Zo kun je bijvoorbeeld een salonboot huren voor het vieren van een trouwdag, een verjaardag of een uitje met de familie of de verenigingsleden. In de koudere wintermaanden laat je je daarmee zeer comfortabel over de Friese meren varen en geniet je van een lekkere catering. Wintervaren door Friesland is dan extra comfortabel.

Tocht der tochten

Schaatsers moeten elk jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ erin zit, maar als watersporter heb je het een stuk makkelijker. Jij kunt gewoon delen van de route in de winter varen. André van Duin en Janny van der Heijden lieten dit begin dit jaar al zien in het Max televisieprogramma ‘Denkend aan Holland’. Goed gemutst en genietend van warme chocolademelk bezochten ze met de boot de Elfsteden en ervoeren hoe leuk het is om te wintervaren in Friesland.

Lees hier over de Elfstedentocht van André en Janny
denkend aan holland elfstedentocht varen in hindeloopen denkend aan holland elfstedentocht varen in hindeloopen

Schatjes van Elfstedenstadjes

In Zuidwest Friesland kunnen met de boot zeven Elfsteden worden bevaren. Stuk voor stuk zijn het schatjes van stadjes. Sloten, Sneek, IJlst, Hindeloopen, Stavoren, Workum en Bolsward zijn prachtige steden die zeker in het winterse licht indrukwekkend nostalgisch zijn. De steden zijn het hele jaar goed over het water bereikbaar en bieden buiten het zomerseizoen nog voldoende vertier op culinair en cultuurhistorisch gebied. En er is nog een mooi voordeel van varen in de winter in Waterland van Friesland: omdat het in dit seizoen veel rustiger is, kun je altijd vlakbij het centrum je boot aanleggen!

Wintergasten bewonderen

Ben je een vogelliefhebber? Dan is er nog een extra reden om in de winter op de boot te stappen om te varen door Waterland van Friesland. Verschillende vogelsoorten overwinteren namelijk in Friesland en die vogels kun je vanaf het water goed zien. Je kunt alleen bepaalde gebieden niet bevaren, zoals De Fluezen, de Aldegeaster Brekken, de Wite Brekken en Swarte Brekken, de Alde Feanen en het Snitser Mar. Die plekken worden tussen 1 oktober en 1 april aangewezen als speciale vogelrustgebieden. Je kunt deze herkennen aan de gele boeien. Maar buiten deze gebieden spot je tijdens het wintervaren door Friesland vast en zeker genoeg bijzondere vogels. Ganzen spot je volop en het zou zomaar kunnen dat er een zeearend langskomt.

Bekijk vogelrustgebieden
een groep ganzen vliegt op

Gratis aanleggen

Kortom, in het veelzijdige Waterland van Friesland kun je in de herfst én winter op en rond het water volop genieten. De natuur is prachtig anders, de steden en dorpen zijn gezellig en je kunt er heerlijk tot rust komen. Je kunt bijvoorbeeld aanleggen bij één van de vele gratis aanlegsteigers van Recreatieschap De Marrekrite, of één van de 100 MarBoeien. Bij deze zogenoemde poëtische ankerplaatsen, midden op het water, mag je gratis aanleggen en 24 uren genieten van een plek die dan helemaal van jou is. Veilig aangelegd voel je de intense, stilte en vrijheid op het water die je eigenlijk alleen in herfst en winter kunt ervaren.

Ontdek de MarBoeien

Doorvaar routes

Speciaal voor herfstvaren en wintervaren zijn er drie vaarroutes ontwikkeld, voor zowel motorjachten als sloepen. Hierbij is rekening gehouden met bruggen die in de winter makkelijk openen of bijvoorbeeld een doorvaarthoogte hebben van 2,5 meter. Voor onderweg is er genoeg inspiratie om aan te leggen, afstappen en genieten.

Bekijk de routes
Doorvaren in Friesland in de herfst en de winter

Watersport App

Ook nu is de Watersport App een must. Hij is gratis te downloaden voor gebruik op Apple en Android smartphones. Met deze app kun je vaarroutes plannen, maar ook brugbedieningstijden en actuele scheepvaartinformatie checken en zelf bruggen (ook in herfst en winter) laten openen. Nieuw én veilig is de navigatiefunctie en melding bij het passeren van grote vrachtschepen. De handige app is in het Nederlands, Duits, Engels en Fries en wordt voortdurend bijgewerkt. Jij kunt helpen om de app nog beter te maken. Dus mis je informatie of heb je andere opmerkingen? Dan kun je daar in de app melding van maken.

Lees meer over de Watersport app
Marrekrite steiger aan de Geeuw tussen IJlst en Sneek

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.