Ga naar inhoud
MAP

Varen in de winter in Friesland: tips om te wintervaren

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Het mooie van wintervaren in Friesland

Varen in de winter in Friesland biedt een heel andere belevenis. Je zintuigen worden op een andere manier geprikkeld. Alles voelt, ruikt en klinkt in de wintermaanden anders. Het landschap van Waterland van Friesland met de vele vergezichten ziet er nog feeërieker uit dan in de zomermaanden. De vele dorpen en steden lijken zo uit een boek van Anton Pieck te komen. Het is ook rustiger als je in de winter door Friesland vaart.

Eerlijk is eerlijk: de strenge winters missen we in Fryslân. Tegelijkertijd bieden juist die zachtere winters ons iets moois: varen in Friesland in de winter! Zolang de kanalen en meren openblijven, hoeft niks ons tegen te houden. In de winter is er op en rond de Friese wateren genoeg te doen en te beleven. Laten we je inspireren om te gaan wintervaren in Zuidwest Friesland, oftewel in Waterland van Friesland. Wintervaren in Friesland, 'it giet oan'!

Winterse elementen trotseren

In de winter is het daglicht beperkt tot ongeveer acht uur. Het kan tijdens het wintervaren in Friesland vaker waaien en neerslag komt niet alleen als regen uit de lucht vallen. Verder is er ijsvorming op je boot mogelijk en kun je minder zicht hebben door mistvorming. Kortom: je beleeft gegarandeerd een heel ander wateravontuur in Zuidwest Friesland dan in de zomer!

Een goede voorbereiding

Al deze genoemde winterse elementen zijn prima te beheersen! Ze maken het varen in de winter door Friesland juist tot een heel bijzonder avontuur. De moderne motorboten en kajuitzeilschepen die je in Waterland van Friesland huurt, kunnen zonder problemen de winterse omstandigheden trotseren. Het is alleen wel heel belangrijk om je goed voor te bereiden. Wintervaren in Friesland vraagt om meer vooruitdenken dan in de zomer.

Aandacht voor kleding én boot

Zo is het belangrijk om goede waterdichte zeilkleding te dragen als je je bij temperaturen van rond de tien graden en lager op de Friese meren begeeft. Dankzij goede kleding raak je niet doorweekt en onderkoeld. Besteed ook voordat je gaat wintervaren in Zuidwest Friesland aandacht aan de boot. Zorg voor antivries voor de motor, aan- en afvoeropeningen en het toilet. Zorg ook dat de kachel werkt. Wanneer je een boot huurt, zijn al deze belangrijke voorbereidingen voor je gedaan. Neem wel altijd een telefoon mee, want in de winter zijn er in Waterland van Friesland minder mensen in de buurt om je direct te helpen. Dankzij de afspraken die zijn gemaakt door sommige bootverhuurders als Aquanaut en anderen met de havens in Friesland, ben je altijd verzekerd van stroom en plekken om te tanken.

Een boot voor elke wens

In Waterland van Friesland zijn meerdere boot- en zeiljachtverhuurders. Bij hen kun je op aanvraag een vaartuig huren. Bij echt mooi weer is zelfs het huren van een sloepje mogelijk, maar anders kun je kiezen voor een motorjacht of kajuitzeilschip. De verhuurders zorgen ervoor dat je goed voorbereid het water opgaat. Wil je echt gegarandeerd zijn dat je er warmpjes bij zit tijdens het wintervaren? Dan kun je een saunaboot huren. Daarmee warm je lekker op in een van de achterhutten en koel je af in het open water van het prachtige Waterland van Friesland. Een groot deel van de verhuurboten zijn niet hoger dan 2,50 meter. Daarmee zijn ze geschikt voor de lage-bruggen-routes, zoals de Elfstedentocht. Op die manier ben je dus niet afhankelijk van de brug- en sluistijden.

Laat je varen!

Zit je liever niet zelf achter het roer in de wintermaanden? Dan zijn er mogelijkheden om je te laten varen door Zuidwest Friesland. Zo kun je bijvoorbeeld een salonboot huren voor het vieren van een trouwdag, een verjaardag of een uitje met de familie of de verenigingsleden. In de koudere wintermaanden laat je je daarmee zeer comfortabel over de Friese meren varen en geniet je van een lekkere catering. Wintervaren door Friesland is dan extra comfortabel.

Tocht der tochten

Schaatsers moeten ieder jaar maar weer afwachten of de ‘tocht der tochten’ erin zit, maar als watersporter heb je het een stuk makkelijker. Jij kunt gewoon delen van de route in de winter varen. André van Duin en Janny van der Heijden laten dat zien in hun televisieprogramma Denkend aan Holland. Zij bezoeken met de boot de Elfsteden en ervaren hoe het is om te varen in de winter in Friesland, compleet met mutsen en warme chocolademelk.

Lees hier over de Elfstedentocht van André en Janny

Schatjes van Elfstedenstadjes

In Zuidwest Friesland kunnen met de boot zeven Elfsteden worden bevaren. Stuk voor stuk zijn het  schatjes van stadjes. Sloten, Sneek, IJlst, Hindeloopen, Stavoren, Workum en Bolsward zijn prachtige steden die zeker in het winterse licht indrukwekkend nostalgisch zijn. De steden zijn het hele jaar goed over het water bereikbaar en bieden buiten het zomerseizoen nog voldoende vertier op culinair en cultuurhistorisch gebied. En er is nog een mooi voordeel van varen in de winter in Waterland van Friesland: omdat het in dit seizoen veel rustiger is, kun je altijd vlakbij het centrum je boot aanleggen!

Wintergasten bewonderen

Ben je een vogelliefhebber? Dan is er nog een extra reden om in de winter op de boot te stappen om te varen door Waterland van Friesland. Verschillende vogelsoorten overwinteren namelijk in Friesland en die vogels kun je vanaf het water goed zien. Je kunt alleen bepaalde gebieden niet bevaren, zoals De Fluezen, de Aldegeaster Brekken, de Wite Brekken en Swarte Brekken, de Alde Feanen en het Snitser Mar. Die plekken worden tussen 1 oktober en 1 april aangewezen als speciale vogelrustgebieden. Je kunt deze herkennen aan de gele boeien. Maar buiten deze gebieden spot je tijdens het wintervaren door Friesland vast en zeker genoeg bijzondere vogels. Ganzen spot je volop en het zou zomaar kunnen dat er een zeearend langskomt.

Winterse vaarroutes

In het veelzijdige Waterland van Friesland kun je ‘s winters dus volop genieten op en rond het water, zeker op de Friese meren. De natuur is anders prachtig, de steden en dorpen zijn gezellig en je kunt heerlijk tot rust komen. Je kunt bijvoorbeeld aanleggen bij een van de 100 MarBoeien van Recreatieschap De Marrekrite. Dit zijn zogenoemde poëtische ankerplaatsen. Hier mag je gratis aanleggen en 24 uren genieten van de plek die dan helemaal van jou alleen is. Je ligt vast, maar je voelt je vrij op het water. Met de stilte en de rust in de winter is dat een heel unieke ervaring.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.