Ga naar inhoud
MAP

Winterzwemmen in Friesland. Kom met deze tips zwemmen in de Friese meren in de winter

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Zwemmen in de winter in Friesland: gewoan dwaan!

Friesland heeft natuurlijk volop water en behalve dat je daar heerlijk op kunt wintervaren, kun je er ook heerlijk in zwemmen. In de winter inderdaad, je leest het goed. Zwemmen in de winter in Friesland is namelijk een hele ervaring. Bovendien is het heel gezond. Laten we je inspireren om in Waterland van Friesland een frisse duik te nemen. Winterzwemmen in Friesland is echt een avontuur dat je niet wilt missen. Je moet alleen even doorbijten en het gewoan dwaan, gewoon doen dus!

winterzwemmen in Friesland

Winterzwemmen in Friesland doe je dus tijdens de wintermaanden. Je zwemt in open buitenwater, zoals de meren en kanalen van Waterland van Friesland. De watertemperatuur ligt onder de 5 graden, en soms zelfs veel lager. Toch zou die lage temperatuur je niet moeten weerhouden om te gaan zwemmen in Zuidwest Friesland. Want winterzwemmen is namelijk niet alleen een heel bijzondere belevenis, het is ook nog eens gezond.

Vakantie aan het water

Winterzwemmen in Friesland wint dan ook niet voor niets steeds meer aan populariteit. Woon je niet in Friesland? Dan huur je toch gewoon een vakantiehuis? Plons je zo voor de deur het water in! Als je langer blijft, kun je elke dag een andere plek uitproberen. De Pollepleats in Westhem heeft trouwens een heerlijke privéwellness waarvan je kunt gebruikmaken. Dan kun je na het opwarmen koud onderdompelen in het Reidmar, en daarna weer opwarmen natuurlijk. Zo maak je winterzwemmen helemaal aangenaam.

Boek een vakantiewoning

Winterzwemmen zet je lijf aan het werk!

Over heel de wereld is er al volop onderzoek gedaan naar de voordelen van zwemmen in de winter. Daaruit blijkt dat een duik in de Friese wateren in de winter absoluut een goed idee is. Er schijnt geen andere oefening te bestaan die zoveel positieve gezondheidseffecten heeft als even zwemmen in koud water. Als je het water in stapt, krijgt je lichaam een acute schrikreactie. Je lichaam doet er alles aan om je lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Je bloeddruk gaat daarom omhoog, je polsslag stijgt en ook je ademhaling gaat sneller. Het bloed uit je voeten en handen gaat naar je hart om het warm te houden. Je immuunsysteem wordt wakker geschud. Kortom, alles in je lijf gaat aan. Winterzwemmen in Zuidwest Friesland zet echt je lijf aan het werk!

Gezondheidsvoordelen van winterzwemmen

Na ongeveer twintig seconden verdwijnt de schrikreactie van je lichaam en kun je in het koude water blijven. Het winterzwemmen geeft je vervolgens een mooie beloning: er komen endorfines vrij. Dit zijn pijnstillende hormonen die ook gelukshormonen worden genoemd. Endorfine zorgt ervoor dat je je na het winterzwemmen heerlijk, fijn en vol energie voelt. Wim Hof, The Iceman van Nederland, zweert bij de gezondheidsvoordelen van het winterzwemmen. Volgens hem (en Finse onderzoekers) hebben je bloedcirculatie en je immuunsysteem baat bij een ijskoude uitdaging. Daardoor ben je minder ziek, minder verkouden en neemt stress af. Ga dus lekker winterzwemmen in Friesland, want je wordt er alleen maar beter van!

Bereid je goed voor op winterzwemmen

Voordat je een duik neemt in het Iselmar (IJsselmeer), Snitser Mar (Sneekermeer), Sleattemer Mar (Slotermeer), Tsjûkemar (Tjeukemeer), Hegemer Mar (Heegermeer), Fluezen (Fluessen) of de (Grutte Brekken (Groote Brekken) is het wel raadzaam om je goed voor te bereiden op het winterzwemmen in Friesland. Dat kun je doen door te beginnen onder de douche. Kijk eens hoe het bevalt om onder een koude douche te staan. Zorg ervoor dat de tijd onder de koude douche steeds een beetje langer duurt. Met een koude douche bereik je minder snel hetzelfde effect als bij het winterzwemmen in open water, maar je bereidt je goed voor.

Winterzwemmen in de praktijk

Als je dan vervolgens echt aan het winterzwemmen in Friesland begint, is het heel belangrijk dat je rustig blijft ademen als je het water ingaat. Bij lage temperaturen en als beginneling moet je ook echt eerst beginnen met alleen dippen in het water. Het echte winterzwemmen in Friesland komt vanzelf, dat bouw je steeds verder op. Houd het daarom in het begin ook kort en ga liever met iemand samen. Warm na afloop niet op met een warme douche, maar maak je handen en voeten langzaam weer warm. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een kopje thee, koffie of warme chocolademelk vast te houden en langzaam op te drinken.

Winterzwemmen in het IJsselmeer

Als je eenmaal de smaak te pakken hebt - en reken er maar op dat dat gaat gebeuren! -, dan zijn er heel veel mogelijkheden om te winterzwemmen in Waterland van Friesland. Zuidwest Friesland biedt vele goede zwemlocaties. Alleen al langs het IJsselmeer vind je er meerdere. Zo is het Mirnser Klif een heel fijne zwemspot. Hier kun je winterzwemmen in het IJsselmeer en daarna heerlijk opwarmen bij strandpaviljoen ’t Mar met ‘waarme poeiermolke’ bijvoorbeeld. De ‘slachrjemme’ mag er na zo’n uitdaging natuurlijk gewoon bij!

Stranden langs het IJsselmeer

Het Lemsterstrand is een andere prima plek om te winterzwemmen. Daarna kun je bijvoorbeeld aan de ‘waarme tee’ bij Beachclub Lemmer. Het strand van Makkum is ook een heerlijke plek waar je in de buurt ook fijn kunt overnachten bij Strandhotel Vigilante of Beach Resort Makkum. En langs het IJsselmeer vind je nog veel meer stranden, zoals It Suderstrand in Stavoren, ’t Séleantsje in Molwerkum, het 700 meter lange strand bij Badpaviljoen IJsselmeer in Hindeloopen, It Soal in Workum en de Holle Poarte in Makkum. Op meerdere plekken vind je weer mogelijkheden om op te warmen met een hapje en een drankje.

Meer zwemspots in Zuidwest Friesland

Als je dan toch zo lekker aan het winterzwemmen bent, dan is het natuurlijk ook leuk om dat elke keer weer op een andere plek in Friesland te doen. Winterzwemmen in Zuidwest Friesland kan op vele plekken, dus je bent nog lang niet uitgezwommen deze winter. Bekijk het in het overzicht van alle stranden in Waterland van Friesland. Ga bijvoorbeeld naar het pittoreske zwem- en surfstrand De Baaier aan het Slotermeer. Of bezoek het Jouster strandje waar je zeker niet de enige zult zijn!

Bekijk alle stranden

Nog een paar tips voor het winterzwemmen…

We snappen dat je niet kunt wachten om alle mooie zwemspots van Waterland van Friesland te bezoeken deze winter. De mooie zwemplekken in Zuidwest Friesland inspireren in combinatie met de genoemde gezondheidsvoordelen natuurlijk enorm om te gaan winterzwemmen. Nog een paar tips voordat je in het water plonst. Draag een badmuts, want de meeste warmte raak je kwijt via je hoofd. Draag een wetsuit, een bikini of zwembroek kan ook, maar je kunt het jezelf ook iets comfortabeler maken. Glijd rustig het water in, maak geen duik of sprong. En warm je na afloop goed op! Er zijn genoeg leuke plekken in de winter in Zuidwest Friesland waar je lekker én gezellig kunt opwarmen én kunt nagenieten van je stoere zwemavontuur.

Winterzwemmen in Friesland? Gewoan dwaan! Do hast dy noch nea sa goed field!

Echt waar: je schijnt je beter te voelen dan ooit!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.