Ga naar inhoud
MAP

Blog: 7x zien en doen in IJlst

| Redactie VVV Waterland van Friesland

IJlst is niet de bekendste Elfstedenstad. Toch hebben velen er herinneringen aan door de houten schaatsen en het gereedschap en speelgoed van Nooitgedagt. IJlst heeft een beschermd stadsgezicht, mede door de unieke en beeldbepalende overtuinen. Deze grenzen aan beide zijden van de rivier de Ee die door de stad loopt. Er zijn vele schatten in deze oude stad, vermaard vanwege zijn scheepsbouw en handelspositie. IJlst telt tientallen rijksmonumenten én heeft de meest kleurrijke fontein van de 11fountains. Kortom: zien!

Ontdek de 7 schatten van IJlst

1/ Overtuinen

Uniek en karakteristiek voor IJlst zijn de overtuinen aan weerszijden van de Ee. Een rivier met het karakter van een stadsgracht. Vroeger werden de gemeenschappelijke gazonnetjes als bleek gebruikt, een plek om de witte was in de zon te laten bleken. Nederland telde vroeger meer overtuinen. Vrijwel overal zijn ze verdwenen. IJlst heeft ze gelukkig bewaard en ze worden er door de dorpsbewoners gekoesterd als een schat uit het verleden. 

Lees meer over de overtuinen

2/ Houtzaagmolen de Rat

Deze iconische molen voor IJlst zaagt nog bijna iedere dag van dik hout planken. Want hier wordt het UNESCO ambacht van molenaar uitgevoerd. Een bezoek aan de molen doet de historie herleven. Wist je dat deze molen eerst in de Zaanstreek heeft gestaan en als bouwpakket naar IJlst is vervoerd om daar aan de rivier De Geeuw te herrijzen?

Meer informatie over De Rat

3/ Fontein Onsterfelijke Bloemen - Rikka / Shinji Ohmaki

De fontein ‘onsterfelijke bloemen’ visualiseert de eeuwige verbintenis tussen mens, cultuur en natuur. De Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki beeldt het ontstaan van de stad uit door bloeiende Friese stinzenplanten te combineren met de oude Japanse bloemschikkunst ‘Ikebana’. De meest kleurrijke fontein van het project 11fountains laat zich bewonderen in een speciaal hiervoor aangelegd parkje aan de Dassenboarch te IJlst.

Lees meer over de fontein
Een fleurige fontein met gekleurde bloemen.

4/ Houtstad IJlst

Elfstedenstad IJlst wordt ook wel ‘Houtstad’ genoemd. Wil je weten waarom, bezoek dan Museum Houtstad IJlst, op een ‘hanestap’ van de molen en de fontein. Hier is de oude stoomzaagmachine van Houthandel Wed. W.J. Oppedijk nog in werking. Op speciale stoomdagen wordt het oorspronkelijke zaagraam weer aangedreven door een stoomlocomobiel.

Lees meer over Houtstad IJlst
Foto van de werkplaats van het houdstad museum. Houten werkbanken en verschillende gereedschappen Drie van de 11 fonteinen van de Elfsteden zijn te zien als expositie in een glazen gebouw.

5/ Schoorsteen van Nooitgedagt

Wie heeft er nog gespeeld met houten speelgoed uit de bekende Nooitgedagt fabriek? Het silhouet van IJlst wordt mede bepaald door de oude schoorsteen van de fabriek, waarop van boven naar beneden Nooitgedagt te lezen valt. De fabriek was decennialang toonaangevend in het ontwerpen en maken van schaatsen, kinderspeelgoed en vooral gereedschappen.

Lees meer over de fabriek
Houten speelgoed auto's met rode wielen en gekleurde pionnetjes als bestuurders.

6/ Op pad met Teerdze Holtrop

Onderwijzer, schrijver en dichter Teerdze Holtrop neemt je mee in zijn audiotour door het IJlst van 1868. Het is een tijdreis met de benenwagen. Luister op 18 plekken naar de belevenissen van Teerdze uit zijn vroege jeugd. En zie hoeveel er in IJlst uit die tijd bewaard is gebleven, wat de herbeleving van vroegere tijden tastbaar maakt. Met elke stap die je zet wandel je dieper de historie in: fascinerend.

Beleef de route

7/ Buitenexpositie Stads- en Schepenfries

Loop langs de negen panelen van de permanente buitenexpositie in IJlst. Zie en lees de verhalende voorstelling van de hoogtepunten uit de geschiedenis van IJlst. De rode draad hierin wordt gevormd door scheepsbouw, scheepvaart en handel. De schilderijen zijn een beeldende belevenis van kunstenaar Johannes Terpstra op basis van de gegevens uit het onderzoek van historicus Jan Tabak.   

Expositie bezoeken

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.