Ga naar inhoud
MAP

Houtstad IJlst: van schaatsen, speelgoed tot gereedschap

IJlst, in het Fries Drylts genoemd, is een van de Friese Elfsteden. Niet zo heel gek dus dat hier ooit een van de grootste schaatsenmakers van Nederland was gevestigd: Nooitgedagt. Toch zijn de schaatsen niet waar IJlst het meest bekend om staat. IJlst is al eeuwenlang verbonden met hout, in alle soorten, maten, vormen en voorwerpen, zoals inderdaad schaatsen. De Elfstedenstad draagt niet voor niets de toepasselijke naam ‘Houtstad’. Museum en Werkplaats Houtstad IJlst vertelt bezoekers meer over de boeiende geschiedenis van IJlst met de houtindustrie en de scheepsbouw in het bijzonder.

Museum Houtstad gevestigd in een kunstwerk

Museum en Werkplaats Houtstad IJlst is een museum dat is gevestigd op een unieke locatie: het ligt aan het historische vaarwater De Geeuw. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is zelf al een kunstwerk en daarmee een bezoek waard. Het museum werd gebouwd naar een ontwerp van architect Haiko Meijer. Zijn ontwerp won in 2018 de Vredeman de Vries Prijs, een designprijs van de Provincie Fryslân die elke twee jaar wordt uitgereikt. De buitenzijde van het museum is heel toepasselijk een houten kubusconstructie. Deze is gemaakt van Russisch lariks. De binnenzijde is bekleed met Duits vurenhout. Museum Houtstad werd in 2018 geopend, aan de zuidzijde van houtzaagmolen De Rat, de houtzaagmolen van IJlst.

Museum Houtstad IJlst

Rijke geschiedenis Houtstad IJlst

In Museum en Werkplaats Houtstad IJlst kom je alles te weten over de rijke houtgeschiedenis van de Elfstedenstad. Daarbij staan de producten van Nooitgedagt centraal. Je ziet voorbeelden van prachtige traditionele ambachten en speelgoed. Ook is er een collectie schaatsen te zien die afkomstig zijn uit de beroemde Nooitgedagt-fabriek. Het silhouet van IJlst wordt nog steeds mede bepaald door de oude schoorsteen van deze fabriek, die als enige is overgebleven. Helemaal bovenin kun je nog de naam Nooitgedagt zien staan. De fabriek, een echt familiebedrijf, was decennialang toonaangevend in het vervaardigen van schaatsen, kinderspeelgoed en vooral gereedschappen. De kwaliteit van het gereedschap was heel goed. Museum Houtstad verkoopt daarom uit de collectie de ‘dubbele exemplaren’. Op die manier wordt het gereedschap nog echt gebruikt.

Kijkje in de werkplaats van museum Houtstad IJlst

Workshops en cursussen in Museum IJlst

Museum Houtstad laat verder een maquette zien van IJlst in 1664 en gaat verder in op de scheepsbouw die in IJlst plaatsvond. Via diverse houtzaagmolens werd voor de scheepbouw het hout aangeleverd. Naast het bekijken van de vaste collectie kun je in de werkplaats van het museum meedoen aan diverse workshops en cursussen. Je kunt bijvoorbeeld leren houtsnijden of beeldhouwen. Verder vinden er regelmatig interessante lezingen plaats, bijvoorbeeld over biodiversiteit. Van oktober tot en met mei wordt er elke derde zaterdag van de maand een Repair Café gehouden. Tussen 13.00 en 17.00 kunnen allerlei zaken worden gerepareerd, zodat deze niet hoeven te worden weggegooid.

Kijkje in de werkplaats van Museum Houtstad IJlst

Museum Houtstad: hele jaar te bezoeken

Museum en Werkplaats Houtstad IJlst is het hele jaar door te bezoeken. De openingstijden verschillen per seizoen. Van 1 juni en 31 augustus is het museum elke dag geopend tussen 13.00 en 17.00 uur. Wil je met een groep komen? Dan kun je altijd een afspraak maken via 0515 - 532 167. In overleg en onder toezicht van een deskundige mag je in de werkplaats aan je eigen (hobby)projecten werken. Voor elke bezoeker is er gratis thee, koffie of warme chocolademelk. Grote kans dus dat je pas na uren Museum Houtstad weer verlaat, want er is simpelweg te veel te zien en te beleven. Tijd over? Er zijn nog genoeg andere schatjes in IJlst om te ontdekken! Bezoek bijvoorbeeld de overtuinen of houtzaagmolen De Rat.

Wand vol met creaties in museum houtstad IJlst

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.