Ga naar inhoud
MAP

Buitenexpositie Stads- en Schepenfries

IJlst

Wat zeker niet aan een wandelroute door IJlst mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. De artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte.

Wie door IJlst wandelt, hoeft zich geen seconde te vervelen. Bij elke stap die je zet is er wel iets te zien en beleven. Van grachten en overtuinen tot fontein en Houtmuseum. Wat zeker niet aan de wandelroute mag ontbreken, is de permanente buitenexpositie Schepenfries. Dit is de artistieke kroon op de viering van 750 jaar stadsrechten voor IJlst en een project dat maar liefst drie jaar onderzoek en realisatie kostte. Op basis van onderzoek door Jan Tabak heeft kunstenaar Johannes Terpstra de geschiedenis van IJlst van prehistorie tot heden verbeeld en verwoord. 

De rode draad hierin wordt gevormd door scheepsbouw, scheepvaart en handel. Wist je dat tot 1800 het IJlster scheepstype de "Kogge" dé vrachtvaarder van Nederland was? Na de Franse tijd, rond 1825, verdween dit scheepstype pas uit beeld. Maar het is nog steeds bewaard gebleven in het stadswapen en is eveneens terug te vinden in de vlag van de stad IJlst. De expositie is te vinden is aan de Dassenboarch, richting de Sudergowei en vlakbij de fontein.  

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Buitenexpositie Stads- en Schepenfries

De Dassenboarch
8651 BW IJlst
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.