Ga naar inhoud
MAP

Overtuinen IJlst: lopen of varen door een ansichtkaart

Als iemand vraagt: wat is er te doen in IJlst, dan kun je er zeker van zijn dat de overtuinen worden genoemd. De overtuinen van IJlst zijn namelijk uniek en karakteristiek voor deze historische Elfstedenstad. Je vindt ze aan weerszijden van rivier De Geeuw die overvloeit in de Ee, inderdaad de rivier die altijd in kruiswoordpuzzels wordt gevraagd. Je kunt de overtuinen bewonderen vanuit verschillende invalshoeken. Vanaf de straatkant, maar ook vanaf het water met de boot, kano of supboard. Ontdek deze mooie stad, er is zoveel te zien en te doen in IJlst.

Overtuinen IJlst: bleekplaatsen van vroeger

De overtuinen van IJlst maken van de Elfstedenstad een ware ansichtkaart waar je doorheen kunt wandelen of varen. De Geeuw vormt de centrale as van de stad en heeft het karakter van een stadsgracht. De overtuinen liggen aan dit water. De openbare weg loopt langs de tuinen en de woningen aan de overkant. Een overtuin is een tuin die door een openbare weg of door een water van de woning wordt gescheiden. De overtuinen in IJlst werden, tot de komst van de wasmachine, gebruikt voor de was. De witte was werd na het koken op het gras neergelegd om te drogen en te bleken in de zon. De IJlsters hebben de overtuinen daarna gelukkig behouden. De overtuinen geven IJlst namelijk echt het unieke stadsbeeld dat je elders in Nederland bijna niet terugziet.

Overtuinen IJlst: een uniek

Deel overtuinen IJlst te betreden

De overtuinen, ook wel ‘bleken’ genoemd, zijn lang geleden al overgenomen door de gemeente en de bewoners. IJlsters mogen als ze een woning bezitten waar origineel een bleek bij hoort, de overtuin gebruiken op voorwaarde dat de bleek in originele staat blijft. Daarmee is een deel van de overtuinen IJlst is in particuliere handen. Deze particuliere tuinen kunnen niet worden bezocht. Maar deze overtuinen zijn wel goed zichtbaar vanaf de weg- en waterkant. Een ander deel van de overtuinen is gemeenschappelijk groen in handen van de gemeente. Deze tuinen kunnen wel worden bezocht.

gracht ijlst op een zomerse dag

Jaarlijks een gezellige fair in overtuinen IJlst

Een keer per jaar zijn wel alle overtuinen van IJlst te bezoeken. Dan vindt op deze unieke plek een gezellige Overtuinenfair plaats. Op de eerste zaterdag van juni zijn er in de overtuinen ruim vijftig kramen te vinden. Hier wordt van alles verkocht; van curiosa, antiek en woonaccessoires tot en met bloemen, planten en kleding. Verder staan er kramen met lekkernijen en tonen inwoners van IJlst oude ambachten. Daarmee komen de overtuinen IJlst elk jaar even extra tot leven.

bezoekers overtuinfair ijlst 
mensen op een bank naast de gracht en de kraampjes

Varen in en rond IJlst

De overtuinen maken een vaartocht over de Ee en De Geeuw tot een waar genot. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in alle rust (zonder motorgeluid) met een kano of supboard voorbij te varen. Leuk weetje is dat De Geeuw en de overtuinen IJlst een van locaties zijn waar de film ‘De schippers van de Kameleon’ is opgenomen. Je kunt op twee plekken in IJlst aanleggen. Vaar je de stad binnen via De Geeuw, dan kun je aan de kade aanleggen. Kom je vanaf de andere kant, dan kun je naar de passantenhaven aan de Tsjerkesleat. Heb je geen boot, maar zou je wel graag in en rond IJlst willen varen? Huur dan een boot! Een rondvaart maken kan ook altijd.

foto vanaf een bootje die door de grachten van ijlst vaart

Genoeg te doen in IJlst: blijf overnachten

De overtuinen bezoeken en rondvaren door IJlst, dat is natuurlijk lang niet alles wat je in het mooie IJlst kunt doen. Als iemand vraagt wat is er in IJlst te doen, dan houdt het antwoord daarmee dan ook niet op. De Elfstedenstad heeft nog veel meer schatjes in huis, waarmee je een gezellige dag IJlst kunt beleven. Bezoek bijvoorbeeld Museum en Werkplaats Houtstad IJlst en Houtzaagmolen De Rat. Grote kans dat je zegt: ik denk dat ik nog een nachtje blijf. Er zijn leuke plekken zat om te overnachten. En je kunt ook altijd je bezoek aan IJlst combineren met de nabijgelegen Elfstedenstad Sneek.

Droneshot van IJlst

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.