Ga naar inhoud
MAP

Op pad in Lemmer

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Lydia neemt je mee op pad in het dorp aan het IJsselmeer; Lemmer

Ik ga op pad naar Lemmer, het dorp dat zich bevindt in het zuidelijke uiteinde van onze prachtige provincie Friesland. In Lemmer, ooit een eeuwenoud vissersdorp, valt veel te zien en te beleven. Voor mij staat Lemmer bekend om zijn strand en de talloze bruggen die altijd omhoog staan als je erlangs rijdt. Wat zich verder in dit dorp verschuilt, is me grotendeels onbekend. Hoog tijd om verder op ontdekking te gaan en Lemmer beter te leren kennen. Samen met vriendin Lonneke ga ik op pad. Ik ben erg nieuwsgierig en laat me graag verrassen. Wat heeft Lemmer ons te bieden?

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Deze keer ontdekt ze Lemmer!

Lees hier Lydia's belevenissen

Een jungle vol avonturen

Onze tour begint niet in Lemmer, maar twintig minuten verderop, bij De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Een prachtig junglepark vol met spannende avonturen, verwonderende natuur en eindeloos speelplezier. In de Orchideeënhoeve verwacht je natuurlijk de orchidee, een opvallende en kleurrijke plant met prachtige bloemen. Maar dat is zeker niet het enige wat je hier vindt en ziet. Wanneer je binnenkomt word je meegezogen in de sfeer van de jungle, een oase van groen, dierengeluiden en kabbelend water komt je tegemoet. De jas kan uit, want het is hier heerlijk warm.

Voorkant Orchideeënhoeve Een orchidee in de Orchideeënhoeve

Vlinders, aapjes en flamingo’s

Lonneke en ik kijken onze ogen uit, overal is wat te zien en te horen. Met de plattegrond in onze hand wandelen we door onder andere het Amazone Regenwoud, de Stokstaartjestuin, de Vlindertuin, het Makirijk, de Orchideeënkwekerij en nog veel meer. Prachtige vogels, rupsen, vlinders, flamingo’s en bloemen komen voorbij. We vinden het allemaal echt prachtig. Ook voor de kinderen is hier genoeg te beleven, want in het Mangrovebos Speelparadijs zullen de kinderen zich niet vervelen. Een tip: neem droge kleding mee. Wat een leuke middag hebben we hier, we laten ons betoveren door de prachtige bloemen, kleuren en het dierenrijk. Natuurlijk vind je de orchidee hier in allerlei kleuren en soorten. Lekker een hapje eten? Ook dat kan.

Ontdek de Orchideeën Hoeve
Plattegrond Orchideeënhoeve Flamingo's in de Orchideeënhoeve

Een gezellige en smakelijke avond

Na ons bezoek aan de Orchideeënhoeve, keren we weer terug naar Lemmer. We hebben een smakelijke verrassing in petto: we gaan pizza eten bij Pizzeria Gondola, gelegen in het hart van het dorp. In dit ruim opgezette moderne restaurant kun je naast pizza's een gevarieerd aanbod aan andere gerechten bestellen. Het is gezellig druk wanneer wij binnen stappen en schuiven aan bij een tafeltje naast de open keuken, altijd leuk om te kunnen kijken hoe het hier reilt en zeilt. We smullen van een heerlijke pizza en pasta, terwijl we een gezellige avond beleven en lekker kunnen kletsen. Lonneke woont niet in de buurt en dan is het juist extra leuk om haar een mooie plek zoals Lemmer te laten zien.

Meer over Pizzeria La Gondola
Pizza in pizzeria LaGondola in Lemmer Pizza in pizzeria LaDondola in Lemmer

Overnachten in een oude stal

Nadat we ons buikje rond hebben gegeten, is het tijd om te ontspannen in onze Bed & Breakfast. We zullen vanavond verblijven in De Rode Baron, een voormalige stolpboerderij waarin een schitterend appartement in de oude stal is gecreëerd, met alle moderne voorzieningen die we nodig hebben. Met een eigentijdse badkamer, een volledig uitgeruste keuken en uitzicht over de weilanden. In de verte kunnen we zelfs nog de boten zien varen op het IJsselmeer. Deze schitterende plek combineert modern comfort met de tastbare geschiedenis van de boerderij, en ik hou ervan!

We kruipen vroeg onder de dekens en ik kan je zeggen, deze bedden slapen heer-lijk! De volgende ochtend worden we heerlijk uitgeslapen wakker, en om 9 uur staat er al een smakelijk ontbijt voor ons klaar. Jacqueline, onze gastvrouw, heeft werkelijk aan alles gedacht, en we laten ons verwennen door dit verrukkelijke, verse ontbijt. Een goede start van de dag en we kunnen er weer tegenaan!

Meer over B&B de Rode Baron
B&B de Rode Barron Lemmer B&B de Rode Barron Lemmer

Ideaal wandelweer

Met het ontbijt achter de kiezen gaan we te voet Lemmer verder ontdekken. Bij de VVV halen we de Dorpskuier, een vier kilometer lange wandeling door het centrum van Lemmer. Perfect om de dag mee te beginnen. We wandelen door de historische steegjes, passeren de sluis en het strand, en keren via het authentieke dorpscentrum weer terug. In de uitgebreide Dorpskuier vind je allerlei boeiende informatie over de locaties waar je langs wandelt, we steken er ontzettend veel van op. We treffen het met het weer. Hoewel het stevig waait, lijkt de wind in het dorp niet zo merkbaar, en is het simpelweg ideaal wandelweer. Het is niet te koud en niet te warm. Het leuke is dat je hier talloze boten kunt bewonderen, en daardoor moet je zo nu en dan even wachten bij de brug. Maar dat is nu eenmaal een deel van de charme van dit knusse watersportdorp. Onze wandeltocht komt weer ten einde bij het VVV-kantoor.

Loop zelf de dorpskuier door Lemmer
Lydia met dorpskuier Lemmer Sluis in Lemmer

Generatie op generatie

Vlak om de hoek gaan we binnen bij Breimer's Bakkerij, een familiebedrijf dat al tweehonderd jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven. In de winkel vind je een ruim assortiment brood en banket. Wij ploffen er neer voor een drankje en een broodje, een welverdiende beloning na deze prachtige wandeling. Het leuke hier is dat je door de ramen heen kunt zien hoe de broden gebakken worden, letterlijk een kijkje in de keuken dus! En als het op broodjes aankomt, ben je hier zeker aan het juiste adres. Ze worden voor je neus vers belegd, en dat is echt heerlijk!

Bezoek Bakkerij Breimer
Bakkerij Breimer in Lemmer Een broodje bij bakkerij Breimer in Lemmer

Het ultieme Friesland gevoel

Nadat we onze maag hebben gevuld, is het tijd voor water. Zonder het watergevoel kun je Lemmer niet echt ervaren, dus we gaan zeilen op de LE 50! De vissermanaak LE 50 werd in 1901 in Lemmer gebouwd en gebruikt voor de visserij op het IJsselmeer. Tegenwoordig kun je een zeiltocht op dit prachtige schip maken, en dat is precies wat wij gaan doen. Aangezien het stevig waait vandaag, varen we richting de Grote Brekken en daar worden de zeilen gehesen. De zon begint zacht te stralen, dit is wel op en top genieten hoor. Het water geeft mij sowieso altijd heel veel rust en dit is voor mij dan ook het ultieme Friesland gevoel. Lonneke lijkt er duidelijk ook van te genieten, en ondanks de stevige wind is dit voor ons een hele fijne belevenis. De schippers zijn gepassioneerd en hun liefde voor dit ambacht straalt van hen af, wat prachtig is om te zien. Na een twee uur durende tocht keren we terug naar Lemmer, en het is duidelijk dat deze schepen veel aandacht trekken; bijna iedereen blijft staan om ze te bewonderen. Het is geweldig om te zien dat zo’n traditioneel schip nog zo actief is in onze mooie provincie!

Maak een rondvaart met de LE50
Lemsteraak LE50 in Lemmer

Een magische plek

Het is eigenlijk het water dat het meest kenmerkend is voor Lemmer, en dit waterpeil wordt beheerd door misschien wel de meest iconische bezienswaardigheid van Lemmer: het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal. Deze plek mag je echt niet overslaan als je in Lemmer bent, want dit is grootste werkende stoomgemaal ter wereld! Op specifieke dagen zijn er rondleidingen beschikbaar waarbij je alles te weten kunt komen over het Woudagemaal. Ik vind deze plek echt magisch, ik ben er nu twee keer geweest en elke keer weer blijf ik vol verwondering. Het gevoel van teruggaan in de tijd is hier zeker aanwezig en dat maakt het zo bijzonder. Met grote passie en boeiende verhalen delen de vrijwilligers hun kennis over dit bijzondere plekje in Lemmer. Ook Lonneke is onder de indruk, en samen genieten we volop van deze afsluiting van onze tijd in Lemmer.

Water, stoom, gezelligheid en sfeer, zo heb ik Lemmer beleefd. Dit dorp heeft me aangenaam verrast met tal van prachtige activiteiten en bezienswaardigheden, en biedt voor iedereen voldoende mogelijkheden voor een mooie belevenis.

Meer over het Woudagemaal

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.