Ga naar inhoud
MAP

Nannewiid

Het Nannewiid: geschikt voor schaatsen of kanovaren

Het natuurgebied Nannewiid (Nederlands: Nannewijd) is een prachtig gebied in het zuidwesten van Friesland, gelegen in de buurt van Joure. Het is een uniek gebied dat bekend staat om zijn rijke flora en fauna, en dat vele verschillende soorten planten en dieren herbergt. Rondom het Nannewiid kun je onder andere genieten van het prachtige landschap. Het Nannewiid is een aanrader voor iedere natuurliefhebber.

Alle adressen rondom het Nannewiid voor je op een rij

Boek een overnachting rondom het Nannewiid

Reisgezelschap

Dorpen vlakbij het Nannewiid

Wat je niet mag missen rondom het Nannewiid

Vogels kijken

Direct naast het Nannewiid ligt het Lytse Wiid, dit kleine plasje staat via een sloot in verbinding met het Nannewiid. Je vindt hier een uitkijkplateau vanwaar je diverse vogelsoorten kunt zien. Zo zwemmen er diverse soorten eenden zoals de tafel- of slobeend, maar kun je ook een tjiftjaf zien overvliegen.

Lees meer
uitzichtplateau it lytse wiid

Fyts, kuier & vaarroute

De fyts, kuier en vaarroute is een unieke combinatie van fietsen, wandelen en kanoën. De route start in Joure en voert je langs de oevers van het Nannewiid en langs de Langweerder Wielen. Onderweg kun je van de fiets afstappen om een wandeling te maken of om een stukje te kanoën. Zo ontdek je dit prachtige stukje Friesland op verschillende manieren.

Bekijk de route
fietser rondom joure

Gedicht

Yn de romte fan de lêste sinne en de nacht, ûntsteane wêr’t de himel en de ierde elkoar reitsje, skakearringen fan goud yn al har pracht...

Dit zijn de eerste regels van het gedicht over het Nannewiid. Het gedicht omschrijft een gevoel van licht en donker en de natuur.

Lees het hele gedicht
Nannewiid paarse lucht

Watersport op het Nannewiid

Doordat het Nannewiid niet in directe (vaar-)verbinding staat met andere meren van de Friese meren, is het een erg ondiep meer. Hierdoor is het niet geschikt voor grote motorjachten of zeilboten. Het is wel geschikt om zomers een duik te nemen in het Nannewiid of een rondje te kanoën of suppen. Een ander voordeel van de geringe diepte is dat het 's winters snel bevriest, waardoor er al redelijk gauw op het Nannewiid kan worden geschaatst!

Doorkijkje Nannewiid

Ontdek hier de mooiste vaar-, fiets- en wandelroutes bij het Nannewiid

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.