Ga naar inhoud
MAP

5 mooie vaarroutes in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

1/ rondje súdwest IJlst

Met deze 'staande mast route' van 40,2 kilometer bezoek je Elfstedensteden als Sneek, IJlst, Bolsward en Workum. Ook kom je langs het gezellige watersportdorp Heeg. Je start de route in IJlst waar je gelijk een bezoek kunt brengen aan Houtstad IJlst. Misschien ken je van vroeger nog de schaatsen of het gereedschap van Nooitgedagt? Dat werd in IJlst gemaakt. Breng in Workum zeker een bezoek aan het Jopie Huisman Museum. Deze meesterschilder maakte gewone voorwerpen bijzonder met zijn schilderkunst en kijk op het leven. Onderweg passeer je ook het piepkleine dorpje Gaastmeer. In 2017 werd dit dorp verkozen tot het mooiste dorp van Friesland! Leg aan voor een lunch of diner bij D'Ald Herberch met een prachtig terras aan het water en lokaal eten.

Bekijk de route rondje súdwest
allemaal boten aan de oeverkant van Heeg.

2/ Woudaaproute Woudsend

Deze vaarroute is heel geschikt om te varen met kinderen! De naam van de Woudaaproute komt uit de molen 'De Woudaap' uit de bekende boeken van de Kameleon van schrijver Hotze de Roos. Breng onderweg ook zeker een bezoek aan Kamelondorp Terherne. Als een echte Hielke en Sietse gaan je kinderen onderweg mee op avontuur. Je komt ook langs Langweer waar je een bezoek kunt brengen aan het gezellige strandje daar. Schepje mee en misschien vinden jouw Hielke en Sietse schatten in het zand. Ook vind je hier vele speeltoestellen en een recreatiegebouw waar in de zomer activiteiten worden georganiseerd.

Bekijk de Woudaaproute
Allemaal kinderen die aan de kant wachten voor de kameleon route met de boot.

3/ Rondje Luts in Gaasterland

Dit wordt ook wel het allermooiste stuk van de Elfstedentocht genoemd: het water van de rivier de Luts. De Luts komt vaak in het nieuws wanneer er bijna een Elfstedentocht is. Dit is een plek waar het ijs niet snel heel dik wordt, het is een van de knelpunten. Soms wordt er zelfs voor de tocht der tochten een bypass gemaakt over De Fluezen. Met je boot heb je hier geen last van en vaar je prachtig op de Luts door de bossen van Gaasterland en dwars door de gezellige dorpjes Balk en Woudsend. Je vaart ook over diverse grote Friese meren zoals De Fluezen (de bypass van de Elfstedentocht) en de Sleattemer Mar. Neem de tijd en leg onderweg eens aan bij Restaurant Paviljoen Badmeester Keimpe en Omke Jan in Woudsend. Twee heerlijke plekken om te zitten, te genieten van het eten en de Friese gastvrijheid.

Bekijk de route rondje Luts
een wit bootje die over een slootje vaart omringt door groene bomen

4/ Sloepenroute Langweer - Joure

Deze sloepenroute hebben we als VVV Waterland van Friesland onlangs gemaakt en uitgebreid getest! Deze route start in Broek bij Langweer waar je zowel gemotoriseerde als elektrische sloepen kunt huren. Voordat je vertrekt kun je een koffiestop maken bij Restaurant Helder aan het water. Vervolgens vaar je over zowel Friese meren als kleinere watertjes. Vaar bij Joure langs de voormalige Douwe Egberts fabriek. Leg aan in de haven van Joure voor een heerlijke lunch, borrelplank of diner bij de Oranjerie. Hier heb je uitzicht op zowel de haven als park Heremastate in Joure. Vaar door pittoreske dorpen als Boornzwaag en Goïngarijp en geniet van het rustige Friese leven op het water.

Bekijk de sloepenroute Langweer - Joure

5/ rondje tsjûkemar

Wist je dat de Tsjûkemar (Tjeukemeer) het grootste binnenwater van Friesland is? Deze vaarroute gaat over dit grootste meer maar brengt je ook naar leuke plaatsen als Goïngarijp, Scharsterbrug en Terherne. Leg in de Tsjûkemar even aan bij het onbewoonde eiland de Marchjepôlle. Vernoemd naar de zogenaamde naamgevers van de Tsjûkemar: de zussen Tsjûke en Marchje. Aan de rand van het Tsjûkemar bij het voormalige stoomgemaal bij Echten vind je een standbeeld van deze dames. Op het eiland de Marchjepôlle vind je een prachtig strandje om je handdoek neer te leggen en te relaxen.

Bekijk de route rondje Tsjûkemar

Dit vind je misschien ook interessant:

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.