Ga naar inhoud
MAP

Zeilen in Friesland

Zeilen in Friesland. Hiervoor moet je in Zuidwest Friesland zijn. Niet voor niets noemen we deze regio in Friesland Waterland van Friesland. Want hier zijn er volop mogelijkheden om te zeilen over de Friese meren. Of zoek het grote water op van het IJsselmeer. Bezoek onderweg vele Elfstedensteden en dorpen. Bij VVV Waterland van Friesland vind je het grootste aanbod aan zeilboot verhuurders, zeilscholen en rondvaarten met een zeilboot in Zuidwest Friesland. Want ook als je niet in het bezit bent van een zeilboot is er geen man over boord. Je huurt makkelijk een zeilboot in Friesland. Wanneer je graag wilt leren zeilen kies je een zeilschool in Friesland. Of stap aan boord van een ervaren schipper voor een prachtige rondvaarttocht met een zeilboot of soms zelfs een skûtsje. Ben jij klaar voor de 'silerij', oftewel het zeilen in Friesland? 

Meer over zeilen in Friesland

Skûtsjesilen

Skûtsjesilen

Ieder jaar vinden de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes plaats. In de zomer organiseren de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) wedstrijden voor deze stoere traditionele schepen. Al jarenlang wordt er door een vast aantal van 14 skûtsjes deelgenomen bij de SKS wedstrijden. Bij de IFKS; open kampioenschappen, is de belangstelling gegroeid en wordt er nu in 4 klassen gezeild. Tijdens de wedstrijden worden er ook tal van activiteiten in de verschillende steden en dorpen georganiseerd. Dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen en de sfeer te proeven van dit typisch Friese zeilevenement. Ook is het mogelijk om aan boord te stappen van een authentiek skûtsje en zelf mee te zeilen. 

zeilkleding

Ga goed voorbereid op pad als je een zomers dagje gaat zeilen. Wat je zeker mee moet nemen? Stevige schoenen (anti slip), zwemvest, zwemkleding, eten en drinken (voldoende water), zonnebrandcréme, zonnebril, telefoon/camera, droge kleding en regenkleding of een zeiljas. Het is handig om dit in een waterdichte tas te doen. Denk ook aan een waterkaart, vaarroute of vaarapp. Ga je wat langer varen, dan is het slim om iets mee te nemen voor onderweg, bijvoorbeeld een boek, puzzelboekje of spelletje. Ongetwijfeld is het uitzicht prachtig, maar het kan zijn dat je niet de hele dag naar de omgeving kijkt.  

Brug- en sluistijden

Brug- en sluistijden

Wanneer je zeilt door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. Het is handig om rekening te houden met de brugtijden. Deze staan hier voor je op een rij.

zeilen voor beginners

1. Zeil sportief en eerlijk;
2. Probeer altijd een aanvaring te vermijden, ook als je voorrang hebt;
3. Bakboord heeft voorrang op stuurboord;
4. Loef wijkt voor lij;
5. Heb plezier!

oanlizze

oanlizze bootjes aan een steiger en een tentje op het gras bij de rakkepolle

Na een lange dag op het water is het tijd om aan te leggen in een jacht- of passantenhaven voor een overnachting.

jachtwerf

jachtwerf

Heb je onverhoopt pech met de boot of zoek je een jachtwerf voor onderhoud of een reparatie? Deskundige medewerkers met jarenlange ervaring staan voor je klaar. Waterland van Friesland kent diverse jachtwerven waar je terecht kunt voor diverse werkzaamheden, maar ook voor de stalling van je boot in de winter.

zeilkamp

zeilkamp

Ga lekker op zeilkamp voor een fantastisch avontuur. Het maakt niet uit of je beginner bent of al ervaring hebt. Een zeilkamp in Friesland staat garant voor een te gekke, leerzame en onvergetelijke vakantie.

Trailerhelling

Trailerhelling

Ga er met je eigen zeilboot op uit en ontdek de Friese meren. Geniet van de Elfsteden, de natuur en het mooiste vaargebied van ons land. Lees hier waar je je zeilboot te water kunt laten in Zuidwest Friesland.

in welke boot zeilen?

Kinderen kiezen vaak voor een Optimist: een leuk eenpersoons zeilbootje. Geweldig om in zo'n zeilbootje kennis te maken met het zeilen in Friesland. Ook wanneer je meer ervaring hebt is zo'n zeilbootje perfect. Wil je echt op ontdekkingstocht om zeilend Friesland te ontdekken? Veel zeilboot verhuurders in Friesland verhuren hiervoor een polyvalk of een luxe zeiljacht. Een luxe zeiljacht is een aanrader voor als je echt op zeilvakantie in Friesland wilt gaan. Aan boord vind je veelal een uitgebreide uitrusting en inrichting. Aan boord zit vaak een complete keuken, verwarming, een toilet en een douche.

Huur een zeilboot in Friesland

zeilvakantie friesland

Een zeilvakantie in Friesland is genieten van de natuur, cultuur en het water in Friesland. Je voelt je helemaal vrij en op het water ben je helemaal los van de dagelijkse sleur. Geniet van de kracht van de wind en ga geruisloos over het water. Zuidwest Friesland, oftewel Waterland van Friesland, is de perfecte regio voor een zeilvakantie in Friesland. Hier vind je de mooiste Friese vaargebieden dicht bij elkaar. De Friese meren zijn perfect om op te zeilen en heel divers. Je vaart zo van Fries meer naar Fries meer. Vanaf Sneekemermeer (Fries en officieel Snitser Mar0 vaar je zo naar het Slotermeer (Fries en officieel Sleattemer Mar) en de Fluessen (Fries en officieel: De Fluezen). VVV Waterland van Friesland heeft prachtige routes om af te leggen voor jouw zeilvakantie in Friesland. Aanraders voor een zeilvakantie in Friesland zijn de Woudaaproute, SKS Vaarroute en het Rondje Súdwest.

Bekijk alle vaarroutes

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.