Ga naar inhoud
MAP

Zeilen in Friesland

Ontdek Waterland van Friesland vanaf het water door lekker actief te gaan zeilen in Zuidwest Friesland. Zeil over de Friese meren langs verschillende steden en dorpen of ga de IJsselmeerkust verkennen. Ben je zelf niet in het bezit van een zeilboot? Geen man over boord; je huurt er gemakkelijk eentje bij een van de vele verhuurders. Wil je graag zeilen, maar heb je geen ervaring? Bij een van de verschillende zeilscholen leer je de fijne kneepjes van deze sport. Of je stapt aan boord bij een ervaren schipper en maakt een mooie rondvaarttocht. Kortom: ben je klaar voor de 'silerij', oftewel het zeilen in Friesland? 

Meer over zeilen in Friesland

Skûtsjesilen

Skûtsjesilen

Ieder jaar vinden de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes plaats. In de zomer organiseren de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen) wedstrijden voor deze stoere traditionele schepen. Al jarenlang wordt er door een vast aantal van 14 skûtsjes deelgenomen bij de SKS wedstrijden. Bij de IFKS; open kampioenschappen, is de belangstelling gegroeid en wordt er nu in 4 klassen gezeild. Tijdens de wedstrijden worden er ook tal van activiteiten in de verschillende steden en dorpen georganiseerd. Dus zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen en de sfeer te proeven van dit typisch Friese zeilevenement. Ook is het mogelijk om aan boord te stappen van een authentiek skûtsje en zelf mee te zeilen. 

zeilkleding

Ga goed voorbereid op pad als je een zomers dagje gaat zeilen. Wat je zeker mee moet nemen? Stevige schoenen (anti slip), zwemvest, zwemkleding, eten en drinken (voldoende water), zonnebrandcréme, zonnebril, telefoon/camera, droge kleding en regenkleding of een zeiljas. Het is handig om dit in een waterdichte tas te doen. Denk ook aan een waterkaart, vaarroute of vaarapp. Ga je wat langer varen, dan is het slim om iets mee te nemen voor onderweg, bijvoorbeeld een boek, puzzelboekje of spelletje. Ongetwijfeld is het uitzicht prachtig, maar het kan zijn dat je niet de hele dag naar de omgeving kijkt.  

Brug- en sluistijden

Brug- en sluistijden

Wanneer je zeilt door Waterland van Friesland kom je overal bruggen en sluizen tegen. Het is handig om rekening te houden met de brugtijden. Deze staan hier voor je op een rij.

zeilen voor beginners

1. Zeil sportief en eerlijk;
2. Probeer altijd een aanvaring te vermijden, ook als je voorrang hebt;
3. Bakboord heeft voorrang op stuurboord;
4. Loef wijkt voor lij;
5. Heb plezier!

oanlizze

oanlizze

Na een lange dag op het water is het tijd om aan te leggen in een jacht- of passantenhaven voor een overnachting.

jachtwerf

jachtwerf

Heb je onverhoopt pech met de boot of zoek je een jachtwerf voor onderhoud of een reparatie? Deskundige medewerkers met jarenlange ervaring staan voor je klaar. Waterland van Friesland kent diverse jachtwerven waar je terecht kunt voor diverse werkzaamheden, maar ook voor de stalling van je boot in de winter.

zeilkamp

zeilkamp

Ga lekker op zeilkamp voor een fantastisch avontuur. Het maakt niet uit of je beginner bent of al ervaring hebt. Een zeilkamp in Friesland staat garant voor een te gekke, leerzame en onvergetelijke vakantie.

Trailerhelling

Trailerhelling

Ga er met je eigen zeilboot op uit en ontdek de Friese meren. Geniet van de Elfsteden, de natuur en het mooiste vaargebied van ons land. Lees hier waar je je zeilboot te water kunt laten in Zuidwest Friesland.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.