Ga naar inhoud
MAP

Windsurfen in Friesland

Windsurfen in Friesland. In Zuidwest Friesland kun je heerlijk surfen over het IJsselmeer en over de Friese meren. Iedereen kan leren windsurfen. Een geweldige watersport activiteit die je het hele jaar kunt doen. Leren windsurfen in Friesland doe je het beste in de zomer. Kom hier op zomervakantie en neem windsurflessen in Friesland. Als je een beginner bent, is het handig te kiezen voor wat rustigere wateren aan de IJsselmeerkust zoals bij Makkum of de Aldegeaster Brekken. Hier is het water vrij vlak en niet diep. Ga voor die windsurfles en kijk eens wat je na een uur al kunt! En na een paar lessen en veel oefenen op je plank kun je al manoeuvreren, oftewel 'manoeuvrearje' in het Fries, en misschien zelfs met een trapeze surfen. Kijk hier bij het overzicht VVV Waterland van Friesland waar je windsurf les in Waterland van Friesland kunt nemen.

Neem windsurfles in Friesland. Vind een windsurfschool

Meer over windsurfen in Friesland

Windsurfen in Friesland

Kitesurfen in Mirns - Skydrone Sloten

Friesland is de watersport provincie van Nederland. Je vindt hier volop water en wind. De perfecte combinatie om te gaan windsurfen. Er zijn meerdere goede windsurf locaties aan de Friese IJsselmeerkust en de Friese meren waar je goed kunt windsurfen. Ook wanneer je nog nooit op een plank hebt gestaan zijn er tal van surfscholen om windsurflessen te nemen. Zeker voor beginners is dit aan te raden. Het is niet makkelijk en kan zwaar zijn; zeker na je eerste keer zul je uitgeput thuiskomen. Maar als je het onder de knie hebt, krijg je de smaak te pakken en ga je zeker bij alle spots in Friesland windsurfen!     

Wetsuit

Een warm wetsuit is in Nederland aan te raden omdat het water hier eigenlijk altijd koud is. Zorg ervoor dat je een goed pak aan hebt want dan blijf je warmer en kun je dus langer genieten in het water. Eventueel kun je er ook voor kiezen om booties aan te doen, dit zijn schoentjes. Naast dat de schoentjes je warm houden beschermen ze ook tegen steentjes.

IJsselmeerkust

IJsselmeerkust water van het ijsselmeer botst op de stenen bij hindeloopen

De Friese IJsselmeerkust strekt zich helemaal uit van Makkum tot Lemmer. Het is niet zomaar een strand waar je heerlijk kunt uitwaaien of zonnen, want je vindt er ook oude hanzesteden, watersportdorpen, beachclubs en natuurlijk windsurfspots!

Wingen

Wingen is een kruising tussen windsurfen, kitesurfen en het golfsurfen. Je hebt een lichtgewicht opblaasbaar zeil in je handen vast, de wing, waarmee je op een surfboard of SUP staat. Het is een laagdrempelige watersport, welke ook geschikt is voor beginners. Je start wanneer je les neemt vaak op een SUP of een klein surfboard. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je staat op een surfboard met foil, zodat je nog meer snelheid maakt.

Windsurf foilen

Met een foil zweeft je plank ongeveer 50 centimeter boven het water. Dit doet de plank door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd. Een groot voordeel is dat je deze sport al kunt beoefenen met windkracht drie, omdat er weinig weerstand van het water is. En de extra dimensie van zweven boven het water geeft een grotere adrenalinekick. Wanneer je de foil bevestigt onder een speciale windsurfplank kun je windsurf foilen. Over het algemeen is het raadzaam om voor foilen een les te nemen, zodat je ook bekend wordt met de omgeving en de diepte van het water, wat nodig is voor de foil.

Elektrisch foilen

E-foilen is de nieuwste sensatie op het water waar je geen wind bij nodig hebt. Surfen op een elektrisch aangedreven surfboard met een foil, welke snelheden tot wel 33 km/u kan bereiken. Met de waterdichte remote in je hand bepaal je zelf je snelheid. Vanaf 12 km/uur stijg je al boven het water uit. Je vliegt! E-foilen is snel en gemakkelijk te leren. Met de juiste instructies lukt het nagenoeg iederéén om binnen één uur op het bord te staan, zelfs de mensen die denken dat dit hen echt niet gaat lukken. Ervaring is dan ook niet nodig.

Ontdek meer watersportactiviteiten

windsurf locaties in Friesland

In Friesland aan de IJsselmeerkust staat de wind vaak net iets beter dan in de rest van Nederland. Ook is het water niet heel diep, waardoor je nog lang kunt staan en dus makkelijker terug op je surfboard komt. Makkum wordt vaak aangewezen als een hele goede plek om te windsurfen in Friesland. Maar Workum is ook heel geschikt voor windsurfen. Hier bij het strand genaamd It Soal hangt ook een fijne surfsfeer met de surfshop en naastgelegen camping. Windsurfen bij Mirns in Gaasterland is ook zeker een aanrader. Je surft hier bij het Mirnserklif: één van de drie enige kliffen van Nederland. Ook bij Kornwerderzand vlakbij de Afsluitdijk is een surfspot te vinden. Op de Friese meren kun je natuurlijk bij goede wind ook heerlijk windsurfen. Genoeg windsurf locaties dus in Friesland!

windsurf vakantie

Ultiem is natuurlijk als windsurf liefhebber om er een windsurf vakantie in Friesland van te maken. Boek dan een accommodatie in Makkum, Workum, Mirns of boek een camping of vakantiehuis aan een Fries meer. Zo kun jij elke dag opstaan en bij goede wind het water op! Via VVV Waterland van Friesland kun je een heel compleet aanbod zien aan campings, hotels, vakantiehuizen en Bed & Breakfasts in Zuidwest Friesland voor jou windsurf vakantie. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. We wonen hier en weten de perfecte windsurf spots en accommodaties. We helpen je graag.

Zoek en boek jouw windsurf vakantie

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.