Ga naar inhoud
MAP

Friese Zuiderzeeroute fietsen

De Friese Zuiderzeeroute is onderdeel van de LF weekendtochten van het Landelijk Fietsplatform. Deze route is de Friese weekendvariant op de 440 kilometer lange LF Zuiderzeeroute. Deze Friese Zuiderzeeroute is een fietstocht van 150 kilometer en is voor iedere fietser geschikt, of je nu een racefiets, e-bike of gewone fiets bezit! De route gaat voor een groot gedeelte langs het IJsselmeer, wat vroeger de Zuiderzee was en voert je door het binnenland van Zuidwest Friesland. Onderweg kom je veel moois tegen; Friese meren, heuvelachtig Gaasterland, pittoreske Elfstedenstadjes, mooie dorpen en prachtige vergezichten. Geniet van deze route en ontdek Friesland op zijn mooist!

Meer over de Friese Zuiderzeeroute

Zuiderzee

Zuiderzee Friese Zuiderzeeroute

Wat tegenwoordig het IJsselmeer en de Waddenzee is, was vroeger de Zuiderzee. In 1932 werd er begonnen met de bouw van de afsluitdijk, en als gevolg daarvan werd het binnenste gedeelte (het IJsselmeergedeelte) gescheiden van het buitenste gedeelte van de Zuiderzee door middel van de Afsluitdijk. Door de komst van deze dijk veranderde het water in het IJsselmeer langzaamaan van zout naar zoet.

Overnachten tijdens de route

Overnachten tijdens de route

Onderweg blijf je natuurlijk slapen in de leukste B&B's, gezellige hotels, trekkershutten of andere accommodaties. We hebben alle accomodaties in de steden en dorpen op de route voor je op een rij gezet. Zoek en boek een fijne plek om te overnachten!

Friese zuiderzeeroute in 3 dagen

Friese zuiderzeeroute in 3 dagen fietsen met wagentje achter fiets

De Friese Zuiderzeeroute kun je op elk willekeurig punt van de route starten. Wij hebben een route voor je gemaakt met start en finish in Lemmer. De route voert je langs de oevers van het Tjeukemeer en de Kûfurd richting Langweer. Hier steek je met een pontje over richting Sneek. Vanaf hier fiets je via IJlst en diverse kleinere dorpjes richting Pingjum waar je een stukje over de Pingjumer Gulden Halsband fietst. Vervolgens zet je koers richting de Afsluitdijk om tot Kornwerderzand te fietsen, hier kun je een kijkje nemen in het Afsluitdijk Wadden Center en leer je meer over de Zuiderzee en het ontstaan van het IJsselmeer en de Waddenzee. Daarna ga je écht langs de oevers van de voormalige Zuiderzee fietsen en kom je langs Makkum, Workum, Hindeloopen en door Gaasterland. Vervolgens fiets je zo weer Lemmer binnen!

De LF Friese Zuiderzeeroute

De LF Friese Zuiderzeeroute Kaart van de LF Friese Zuiderzeeroute

Deze Friese Zuiderzeeroute is onderdeel van een in totaal 440 kilometer lange fietstocht die je langs de oevers van de gehele voormalige Zuiderzee leidt! Net als bij de Friese Zuiderzeeroute kom je langs eeuwenoude handelssteden, knusse vissersdorpen en fiets je ook over het voormalige eiland Schokland.

Meer Friese Weekendtochten

Meer Friese Weekendtochten

Naast de Friese Zuiderzeeroute kun je in Friesland nog twee andere weekendtochten fietsen. Zo kan je in het Noordwesten van de provincie een gedeelte van de Kustroute fietsen door de oevers van de vroegere Middelzee te volgen. De andere weekendtocht volgt eveneens een stuk van de Kustroute, maar gaat richting de Friese Waddendelta, het Lauwersmeer en Dokkum.

Fietsroutes

Fietsroutes

Ben je na het fietsen van de Friese Zuiderzeeroute helemaal geïnspireerd om nog meer fietstochten door Waterland van Friesland te maken? Dat kunnen we ons voorstellen! Op onze speciale routepagina vind je veel inspiratie voor jouw volgende fietstocht.

Wat zijn ze hier áárdig

Wat zijn ze hier áárdig

Wat zijn ze hier áárdig, denk ik voor de zoveelste keer. Veel mensen nemen uitgebreid de tijd om ons te vertellen over de historie en de omgeving tijdens het fietsen van de Friese Zuiderzeeroute. Ik zou graag een paar wéken in Zuidwest Friesland op vakantie willen zijn, in plaats van een weekend!

Mirre Oost, denederlandsetoerist.nl

Ontdek musea onderweg

Meer tips voor mooie fietsroutes? Deze blogs vind je misschien interressant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.