Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Wandel- of fietsrondje met veerpontje Droech oer de Feart

| Wiepkje Hoekstra

Even ‘oerstekke’ met een pontje, ook in november en maart is dit in het weekend mogelijk. In Waterland van Friesland zijn er vier veerpontjes die langer doorvaren: in november en maart ieder weekend. VVV Waterland van Friesland heeft een aantal leuke pontjesroutes samengesteld, met adresjes om onderweg lekker op te warmen.

Fiets- of wandelroute van vijftien kilometer rondom de Aldegeaster Brekken

droog over de grons

Je start de route bijvoorbeeld in het piepkleine dorpje Nijhuizum, waar je kunt parkeren bij Frieslands kleinste kerk. Het eenvoudige gebouwtje uit 1721 was de tijd ver vooruit door nooit een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk te nemen. Langs de Nijhuizumervaart bereik je vervolgens de veerpont. De vriendelijke familie Renema zorgt dat je in ruil voor één euro droog over het water van De Grons komt.

einde van de wereld

Als de wereld plat zou zijn, zou je er hier af kunnen vallen. Dit gebied rond de Keapwei werd vroeger wel ‘East en West Ynje’ (Indië) genoemd. Een verharde weg werd er pas in 1974 aangelegd. Links en rechts van die weg zie je alleen maar weilanden, ganzen en misschien een paar koeien. Uiteindelijk kom je in Kleine Gaastmeer weer in de bewoonde wereld tercht. Iets verderop, in (grote) Gaastmeer kun je weekends gezellig lunchen bij d’Ald Herberch aan het water.

een groepje brandganzen in een weiland

doris mooltsje

In het volgende dorp, Oudega, is er een rustpunt gecreëerd aan de haven bij camping De Bearshoeke. Iets lekkers haal je bij de Doarpswinkel in het centrum (niet op zondag). Langs het strandje aan de Aldegeaster Brekken ga je vervolgens richting Doris Mooltsje: één van de oudste watermolentjes van Friesland. Doris was hier de laatste molenaar.

Doris Mooltsje in Oudega

ganzenwalhalla

Vanaf nu heb je het water van de Aldegeaster Brekken aan je linkerhand en aan je rechterhand natuurgebied De Ryp. Hier zijn veel vogels te zien! In de herfst en winter is het er een kakofonie van het geluid van ganzen. Bijvoorbeeld de kleine rietgans komt speciaal uit Spitsbergen gevlogen om hier de winter door te brengen. Nergens zijn de omstandigheden voor ganzen zo goed als hier: uitgestrekte weilanden om te foerageren en ondiep water om te overnachten. Na het passeren van de Mûntsebuorsterpolder kom je uiteindelijk weer terug in Nijhuizum. Op nummer 14 is een rustpunt waar je een warm kopje thee of koffie kunt nuttigen.

rietganzen en kolganzen in de lucht

chocolademelksalon

Onderweg van Nijhuizum naar Workum moet je zeker even stoppen bij ijsboerderij Margje 24, hier zijn in de winterweekenden wel twintig verschillende soorten chocolademelk te koop!

Bezoek Margje 24
een kop chocolademelk met suiker op de bovenkant

stoer vervoer

Word jij al moe bij de gedachte aan vijftien kilometer lopen en ben je geen fietser? Bij Nordmann Outdoor in Heeg verhuren ze e-steps met stoere brede banden. Echt leuk om hierop eens door het Friese landschap te toeren! Vergeet je handschoenen niet.

Huur een e-step bij Nordmann
Drie vrouwen op gehuurde e-steps

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.