Ga naar inhoud
MAP

Museum De Waag - Warkums Erfskip

Workum

Museum De Waag huist in het oude waaggebouw in het centrum van Workum en vertelt over het Warkums Erfskip: de historie van Workum en omstreken.

Museum De Waag huist in het oude waaggebouw in het centrum en vertelt over het Warkums Erfskip: de historie van Workum en omstreken. Het is het startpunt van waaruit je de hoogtepunten van de prachtige stad Workum kunt ontdekken en bewonderen. 

Op de begane grond van de waag is een toeristisch informatiepunt ingericht waar iedereen binnen mag lopen. Koop je een ticket, dan mag je naar de eerste etage van het gebouw waar een mooie expositie over Workum te zien, dat in het jaar 1399 stadsrechten kreeg. Dat was onder meer mogelijk omdat er een waag was waar goederen werden gewogen en verhandeld.

Vanaf 1504 werd de Workumer el (70,9 cm) zelfs uitgeroepen tot standaard lengtemaat voor heel Friesland, totdat de Amsterdamse el het overnam. Dat geeft wel aan dat Workum in die tijd een belangrijk centrum van zeehandel en scheepvaart was.

Ga je nog een etage hoger, dan kom je op de zolder waar je een spannend hoorspel over de avonturen van Workumer schipper Huijte Fookles te beleven is. In december 1777 strandde hij met zijn schip in Frankrijk.

Het voormalige stadhuis van Workum - dat aan de andere zijde van het marktplein staat - is ook toegankelijk met je ticket. 

Ga zeker nog in It Stedhûs kijken in de prachtig gerestaureerdere kamers en op zolder een vaste expositie over de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Workum te zien. Hier ervaren bezoekers, door verhalen en herinneringen, het leven in bezettingstijd. 

Boek hier direct je tickets voor het museum.

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Luchtoorlog in Friesland’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Prijsinformatie:
Vanaf € 5,- (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Museum De Waag - Warkums Erfskip

Merk 1
8711 CL Workum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.