Ga naar inhoud
MAP

Watersportdorp Oudega

Ontdek Oudega, de Oudegaaster Brekken en de omgeving

Oudega (of Aldegea zoals we in Friesland zeggen) is direct aan het water van de Oudegaaster Brekken gelegen en daarmee ideaal voor waterliefhebbers. Huur een bootje in Oudega en ontdek de (fluister)vaarroutes, onder toezicht van nieuwsgierige koeien aan de waterkant. Wandelaars kunnen hun hart hart ophalen tijdens een wandeling door de Pinepolder; een weidevogelgebied rondom het dorp, waar je in het voorjaar de 'small three' kunt spotten: de grutto, de kievit en de tureluur. Ook in het dorp is er genoeg te ontdekken. Denk aan de historische huisjes aan de grachten, kleine witte bruggetjes en een gezellige haven. De naast gelegen dorpjes zijn ook het bezoeken waard zoals de pittoreske dorpjes Westhem en Blauwhuis en vergeet niet het kerkje van Sandfirden te bewonderen.

Boek een overnachting in de omgeving van Oudega

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Oudega

Vaarroute Far dy frij

In en rondom Oudega kun je een vaarroute beleven waarbij je onderweg verhalen uit de oorlog kunt beluisteren en bekijken. In 2020 was het 75 jaar geleden dat ook Oudega bevrijd werd. Op 8 verschillende punten kun je onderweg deze verhalen beluisteren en bekijken op je telefoon.

Bekijk de route
een foto van vroegen van oudega

Doris Mooltsje

Langs het fietspad van Oudega naar Workum staat de oudste en grootste spinnekopmolen van Fryslân, het Doris Mooltsje. Gelegen aan de Oudegaaster Brekken is de molen geschikt voor de bemaling van de kleine polders en de aanwezige molenaar geeft je graag meer informatie. Dus stap even de fiets af en breng een bezoekje aan het Doris Mooltsje om deze in actie te zien. 

Meer over Doris Mooltsje
Doris Mooltsje in Oudega

Pas op: Drie Oudega's

In Friesland vind je maar liefst drie (!) Oudega's! Dat is geen grap. Voordat je 't in de smiezen hebt zit je in de gemeente Smallingerland of De Friese Meren. Ook niks mis mee, maar een eind uit de richting. Zorg voordat je naar Oudega afreist dat je wél op de juiste Oudega navigeert; Oudega SWF oftewel Súdwest Fryslân.

Een luchtfoto van het Gaastermeer.

sandfirden

Tussen Oudega en Gaastmeer ligt het minidorpje Sandfirden. Een prachtige plek om optimaal te genieten van rust, ruimte en mooie uitzichten. Net als Oudega ligt ook Sandfirden aan het water, je kunt dus ook van Oudega naar dit dorpje varen! Eenmaal aangekomen in Sandfirden kun je er onder andere het kerkje bezoeken, ook al zo'n mooie plek. 

Bezoek Sandfirden

VVV Oudega

In Oudega vind je bij camping Bearshoeke informatie over de regio. Je wordt hier in de zomermaanden te woord gestaan door een 'local'. Vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op én de krant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek het informatiepunt
Camping Bearshoeke VVV informatiepunt

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.