Ga naar inhoud
MAP

Elfstedentocht fietsen: route 11 stedentocht en tips

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De tocht der tochten is natuurlijk de Elfstedentocht in Friesland. Zolang er geen ijs ligt, kunnen we de schaatsen helaas niet onderbinden. Maar dat wil niet zeggen dat je de Elfstedentocht niet kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld ook langs de elf steden varen. Ben je juist sportief aangelegd en houd je wel van een uitdaging? Dan is het een avontuurlijk idee om op de fiets te stappen. De Elfstedentocht kun je fietsen in 4 of 5 dagen. Of korter als je in de wielersport zit. Of langer als je extra en meer ontspannen wilt genieten van al het moois dat je onderweg ziet. VVV Waterland van Friesland geeft je alle tips om deze fantastische fietstocht in je eigen tempo af te leggen. Dus aarzel niet langer: ‘fytse mar’, fietsen maar!

Train voor de 235 kilometer van de Fiets Elfstedentocht

Belangrijk om te weten, is dat de Fiets Elfstedentocht niet een blokje om is. Je trapt een heel eind door Friesland de pedalen rond. Daarom is het belangrijk dat je je daarop voorbereidt. Ben je niet zo’n fietser, maar wil je wel de Elfstedentocht fietsen? Dan is het goed om wat zitvlees te kweken, zodat je zadelpijn de baas blijft. De afstand van het fietsen langs de Elfsteden bedraagt namelijk 235 kilometer. Dat is een eind; het is ook niet voor niets de tocht der tochten. Net als de schaatsers van de Elfstedentocht is het daarom verstandig om je er als fietser goed op voor te bereiden. Plan je vakantie in Zuidwest Friesland dus in om de Elfstedentocht te fietsen, maar begin thuis alvast met trainen. Pak vaker de fiets. Zorg ervoor dat je minstens één keer de dagelijkse afstand van je geplande fietsroute hebt afgelegd.

groep fietsers van de fiets elfstedentocht fiets door de bocht

Fiets Elfstedentocht vraagt om goede uitrusting

Als je de Fiets Elfstedentocht gaat fietsen, is het belangrijk om ook goed na te denken over je uitrusting. Een stadsfiets is prima om boodschappen mee te doen, maar is minder geschikt voor een fietstocht van 235 kilometer. Zorg daarom dat je een goede fiets hebt. Laat je adviseren bij de fietswinkel. Of neem contact op met een van de fietsverhuurders in Zuidwest Friesland en vraag om een goede fiets voor de Fiets Elfstedentocht. Heb je al een goede fiets? Laat die dan controleren voordat je de Elfstedentocht gaat fietsen. Zo weet je zeker dat je niet met pech onderweg komt te staan. Bij een goede uitrusting hoort natuurlijk ook: een bandenplakset, een pompje, reservebinnenbanden, een fietstas en goede fietskleding - een zeem in de broek doet wonderen! Fiets je langs de Elfsteden met de elektrische fiets? Vergeet dan je oplader niet! Een reserveaccu is misschien ook handig.

Twee mensen rusten langs het water tijdens een fietstocht

Plan je eigen route voor de Fiets Elfstedentocht

De Elfstedentocht voor schaatsers begint en eindigt officieel in Leeuwarden. Zij gaan met de klok mee naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer Leeuwarden. Natuurlijk kun je als fietser van de Elfstedentocht zelf beslissen waar je begint en welke richting je opgaat. Als je de route er maar wel bij pakt, zodat je niet nog meer kilometers maakt. De routekaart is ook in handig zakformaat verkrijgbaar voor 4,95 euro in onze webshop. Goed de route volgen is belangrijk, want uiteindelijk is 235 kilometer fietsen door Friesland al een uitdaging zat. In Waterland van Friesland liggen zeven van de Elfsteden: Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward. In en rondom elk van deze steden kun jij de Fiets Elfstedentocht in Zuidwest Friesland beginnen. Blijf je het liefst in de regio Zuidwest Friesland? Dan kun je ook besluiten om de helft van de Fiets Elfstedentocht af te leggen.

Bestel de Elfstedenroutekaart online
een mevrouw zet een stempel

Goed eten en drinken tijdens de Fiets Elfstedentocht

Zoals gezegd is 235 kilometer fietsen langs de Elfsteden in Friesland best een aardige afstand.  Het is daarom ook belangrijk dat je tijdens het fietsen van de Elfstedentocht goed blijft eten en drinken. Tijdens het kilometervreten heeft jouw lijf vooral koolhydraten nodig, want die leveren energie. Bitterballen onderweg leveren niet zoveel energie op. Beter is het om krentenbollen, bananen en energierepen in je fietstas te stoppen. Vergeet ook niet te drinken: neem het liefst elk kwartier een paar slokken. Na het fietsen is het goed om koolhydraten te blijven eten voor je herstel. Geen zin om alles mee te zeulen in je fietstas? Dan stop je gewoon onderweg. Waterland van Friesland heeft in elk stad en dorp dat je tegenkomt culinaire verwennerijen te bieden, maar bewaar die bitterballen of Friese oranjekoek liever voor na het fietsen. Houd je juist van culinair genieten? Je kunt in Zuidwest Friesland ook de Culinaire Elfstedentocht fietsen: in 7 stadjes geniet je dan van 11 hapjes. Die calorieën fiets je er dan vanzelf weer af.

stukjes oranjekoek met slagroom en een fries vlaggetje

Fiets Elfstedentocht in elk seizoen

De Elfstedentocht fietsen kun je in principe in elk seizoen doen. Zit je echt in de wielersport, dan laat je je vast niet tegenhouden door een windvlaag meer of minder. Sterker nog, de Fiets Elfstedentocht wordt er nog uitdagender door. We herinneren ons (of kennen het verhaal van) de Elfstedentocht van 1963 tenslotte allemaal. Deze tocht wordt de Hel van ’63 genoemd, omdat de omstandigheden waaronder de Elfstedentocht werd gereden, heel slecht waren. Wie van een uitdaging houdt, kan dus hartje winter prima de Elfstedentocht fietsen. Maar de lente en de zomer zijn natuurlijk aangenamere seizoenen. Om die reden vindt op Pinkerstermaandag ook jaarlijks de officiële Fietselfstedentocht plaats.

een groep fietsers van de fiets elfstedentocht fietst door de weilanden

Fietsroute Elfstedentocht

Op elke willekeurige dag en vanuit elke gewenste stad kun je de Elfstedenfietstocht beginnen. De route volgt normaal gesproken met de klok mee, maar het is natuurlijk ook toegestaan om tegen de klok in te fietsen. Bij bepaalde plekken loopt de route langs het officiële traject van de schaatstocht, langs het water, maar dit is niet altijd mogelijk. Hierdoor neemt de route soms lichtelijk een andere wending, maar dit geeft je juist de gelegenheid om door de prachtige Friese landschappen te fietsen.

Elke stad heeft haar eigen unieke karakter, variërend van een paradijs voor watersportliefhebbers tot een bedevaartsoord. De omvang van de steden verschilt ook enorm: van het kleine Sloten met zo'n 900 inwoners tot het grotere Leeuwarden met meer dan 90.000 bewoners! Tussen deze steden door zul je ondergedompeld worden in de gevarieerde landschappen van Fryslân, met mooie vergezichten die je van het begin tot het einde zullen boeien.

Verken de Elfstedenfietsroute
Kaartje Elfstedenfietsroute

Elfstedentocht fietsen? It giet oan!

De beroemde Elfstedentocht fietsen is dus voor elke fietser haalbaar. Al je je maar goed voorbereidt, de tijd neemt en je eigen tempo aanhoudt. Door de Fiets Elfstedentocht in je eigen tempo te voltooien, geniet je ook het meest van de omgeving. Zuidwest Friesland heeft veel moois te bieden, naast de historische Elfsteden. Tijdens de fietstocht zul je volop genieten van prachtige vergezichten, gemoedelijke dorpen en prachtige natuur en meren. Heb je er nu al zin in? Zeg dan: ja, it giet oan! We vinden het super als jij de Fiets Elfstedentocht voor jezelf laat doorgaan. Het is namelijk een hele prestatie waar je vooraf al trots op mag zijn. We wensen je heel veel succes, maar nog meer fietsplezier, oftewel ‘fytserswille!’

fietsen in Gaastmeer LR

Culinaire Fietselfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes

De culinaire fietselfstedentocht is een prachtige fietstocht door Zuidwest Friesland. Deze bijzondere elfstedentocht voor fijnproevers neemt je mee langs 7 historische Elfstedenstadjes en presenteert 11 verrukkelijke culinaire hapjes. De totale lengte van deze smaakvolle fietstocht is 114 kilometer. Je kunt de route in twee dagen fietsen, maar veel leuker is het om er drie dagen of langer voor uit te trekken! Hierdoor krijg je de ruimte om de steden waar je doorheen fietst grondiger te verkennen en langer kunt genieten van de diverse culinaire hoogstandjes. De hapjes (of drankje) zijn allemaal lokale lekkernijen die we met zorg hebben geselecteerd. Je kiest de 11 hapjes die je onderweg wilt kopen en gaat op pad.

Meer over de culinaire Fietselfstedentocht
VVV medewerker Geertje poseert met haar fiets voor de fietstocht fietsen a la carte

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.