Ga naar inhoud
MAP

Weekendtocht Culinaire Fietselfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Fiets de culinaire fietselfstedentocht met dit 3-daags programma

Wij houden van fietsen en lekker eten. Twee dingen die je hier in Zuidwest Friesland uitstekend met elkaar kunt combineren. Je vindt hier maar liefst 7 van de Elfsteden en tussen deze schatjes van stadjes vind je rust en ruimte en ruim 800 kilometer aan fietspaden! Van stad naar stad kun je dus heerlijk uitwaaien op de fiets en in de Elfstedenstadjes geniet je van eeuwenoude cultuur, architectuur en je vindt er de leukste winkeltjes en restaurantjes. Je vindt hier veel ondernemers die met veel passie en lokale producten overheerlijke specialiteiten maken. Voor deze route hebben we lokale lekkernijen voor je op een rijtje gezet. Huur een fiets, kies 11 hapjes en geniet van 7 stadjes, dat is de Culinaire Fietselfstedentocht!

Dag 1

10.00 / Start culinaire fietselfstedentocht

10.00 / Start culinaire fietselfstedentocht Boslward met gracht en de Tiid

Je gaat van start in de Elfstedenstad Bolsward. Al meer dan 100 jaar wordt op Pinkstermaandag de Fiets Elfstedentocht door 150.000 enthousiaste deelnemers gefietst. Deze route van 235 kilometer start en finisht traditiegetrouw in Bolsward. Vandaag is Bolsward het startpunt voor de culinaire fietselfstedentocht. Deze fietsroute brengt je langs 7 van de 11 Elfstedenstadjes.

10.30 / Workum

10.30 / Workum Blazerhaven te workum, twee grote schepen aan wal.

Aangekomen in Workum is het een mogelijkheid om de stad te verkennen middels de mooie 11 fountains stadswandeling. Workum is een stadje van kunst en kerken. De stad kent twee kerken, waarvan een (de Sint Gertrudiskerk) de grootste laatgotische kruiskerk van de provincie is. Ook vind je in deze kerk unieke doodsbaren. Beschilderd en beletterd zijn het kunstwerken an sich. Het Jopie Huisman Museum biedt nog meer kunst voor de liefhebber, maar ook de authentieke huisjes in de Workumer straten, zijn een lust voor het oog.

11.00 / Versmarkt de 3 ambachten

11.00 / Versmarkt de 3 ambachten Een fontein van twee leeuwen die het stadswapen representeren.

Ga naar Versmarkt de 3 ambachten waar je een echte Drabbelkoek bij de koffie kunt krijgen. En natuurlijk neem je voor de borrelplank thuis, mee in de fietstas, een heerlijk Friese Kruidnagelkaas van biologische kaasmakerij Nylander en een echte Friese droge worst van Slagerij van der Meer.

Hierna fiets je verder naar Hindeloopen.

13.30 / Lunch in Hindeloopen

13.30 / Lunch in Hindeloopen de sluis en het sylhus in hindeloopen

Visrestaurant en brouwerij Sudersee brouwt verschillende soorten Mede en fruitlikeuren. Droge Mede maar natuurlijk ook vooral de zoete en kruidige likeuren. Een van de 11 hapjes is het ‘Hindelooper Voddenwijfje’! Aansluitend kun je genieten van een heerlijke lunch van het visrestaurant Sudersee. De super verse vis is een echte aanrader!

Na de heerlijke lunch is er nog volop tijd om een stadswandeling in Hindeloopen te maken. Met de Stadswandeling van Hindeloopen van VVV Waterland van Friesland leer je de historie van de stad en de mooiste plekken in Hindeloopen snel kennen.

17.30 / Overnacht bij De Weyde Blick

17.30 / Overnacht bij De Weyde Blick Houtkachel de Weyde Blick

Na Hindeloopen fiets je naar Stavoren, deze route voert je langs de IJsselmeerkust. Het is maar een klein stukje, ongeveer 4 km, zo’n 15 minuten fietsen. Vanaf fietsknooppunt 98 moet je even van de route wijken om naar Warns te fietsen. Overnachten op de Weyde Blick kun je op veel manieren. Zo kun je bijvoorbeeld logeren in de MAFKEET, een stoer ingerichte trekkershut voor vier personen.

19.00 / Diner bij Paviljoen de Potvis

19.00 / Diner bij Paviljoen de Potvis diner de potvis

Paviljoen De Potvis is gelegen in het hart van de watersport, op Marina Stavoren Buitenhaven. Het paviljoen biedt een wijde blik over het IJsselmeer. Geniet met volle teugen van een geweldig uitzicht, een goed glas wijn en een lekkere BBQ of ander gerecht van de Mediterrane kaart.

Lekker eten en drinken, actief bezig zijn én de mooiste stadjes van Friesland ontdekken: leuker kan bijna niet!

Kimber, reisgenie.nl

Dag 2

11.30 / Tijd voor ijs!

11.30 / Tijd voor ijs! 2 hoorntjes met beide 2 bolletjes ijs

Na Stavoren stap je weer op de fiets voor een mooie fietstocht naar het vijfde Elfstedenstadje: Sloten. Bij IJsboerderij Bûterkamp in Oudemirdum is het tijd voor het volgende hapje. In de boerderijwinkel verkopen ze ambachtelijk gemaakt ijs. Afhankelijk van de beschikbaarheid kun je hier kiezen uit onder andere dûmkes iis of sûkerbôle iis!

13.00 / Lunch bij de Mallemok

13.00 / Lunch bij de Mallemok BBQ diner Mallemok

Je kunt heerlijk lunchen bij de Mallemok. Je vindt hier veel gegrilde en ambachtelijk gerookte producten. Dit wordt geserveerd met ‘De 8 fan Sleat’, een heerlijk lokaal biertje gebrouwen door Brouwersgilde Sleat. Dit wordt genieten!

Sloten is het kleinste Elfstedenstadje. Het is dan wel klein, maar zeker niet minder prachtig. Ontdek Sloten aan de hand van de stadswandeling van Waterland van Friesland. 

16.30 / Snekersoes bij Banketbakkerij de Korenbloem

16.30 / Snekersoes bij Banketbakkerij de Korenbloem Waterpoort Sneek

 Banketbakkerij De Korenbloem staat bekend om hun heerlijke hazelnoottaart en draagt met trots de titel 'De lekkerste oranjekoek van Friesland'. Een heerlijk lokaal product. Probeer ook zeker de Snekersoes, deze is gemaakt van soezendeeg met slagroom en een mousse van frambozen en bessen. 

18.00 / Overnachten in IJlst

18.00 / Overnachten in IJlst Stadsherberg 'het wapen van ijlst'

Na je bezoek aan Sneek vervolg je de weg naar IJlst. In IJlst kun je dineren en overnachten in het wapen van IJlst. Het terras ligt vlakbij de brug waar vooral zomers veel toeristen in hun bootjes langs varen.

Dag 3

12.00 / Thaborhoeve

12.00 / Thaborhoeve Wijnproeverij Thaborhoeve

De Thaborhoeve in Tirns is een mooie landelijk gelegen plek. Naast dat deze hoeve een mini-camping is vind je hier ook een kleine wijngaard. Er worden hier twee wijnen geproduceerd. Je kunt hier een rondleiding over de wijngaard krijgen met aansluitend een wijnproeverij. Na een prachtige rondleiding en wijnproeverij fiets je verder naar je eindbestemming, Bolsward!

15.00 / Bolsward

15.00 / Bolsward De Tiid in Bolsward

De culinaire Elfstedentocht eindigt bij het startpunt in Bolsward. De rest van de middag kun je Elfstedenstad Bolsward ontdekken, bijvoorbeeld met de stadswandeling! Hierbij ontdek je alle schatten van Bolsward en ontdek je de mooie gebouwen van deze stad.

Knooppunten

Knooppunten fietsen in Gaastmeer LR

In totaal heb je in drie dagen zo'n 113 kilometer afgelegd!

De knooppunten die je daarvoor hebt gevolgd zijn de volgende: 5-11-10-9-6-4-17-22-20-19-96-97-98-4-5-6-15-16-22-20-21-27-26-30-32-44-43-42-53-15-14-93-59-50-5-53-40-41-42-43-68-44-14-2-8-6-5

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.