Ga naar inhoud
MAP

Culinaire Fietselfstedentocht: 7 stadjes, 11 hapjes

Ontdek heerlijke streekproducten

De culinaire fietselfstedentocht is een prachtige fietstocht door Zuidwest Friesland. Deze culinaire elfstedentocht voert je langs 7 Elfstedenstadjes en 11 heerlijke hapjes. In totaal is deze culinaire fietselfstedentocht maar liefst 114 kilometer lang. Je kunt de route in twee dagen fietsen, maar veel leuker is het om er drie dagen of langer voor uit te trekken! Je kunt dan de steden waar je langs fietst uitgebreider bekijken én je hebt meer tijd voor de diverse hapjes. De hapjes (of drankje) zijn allemaal lokale lekkernijen die we met zorg hebben geselecteerd. Je kiest de 11 hapjes die je onderweg wilt kopen en gaat op pad. Bij sommige bedrijven kun je de producten ook proeven. Tussen de steden door voert de route je langs diverse landschappen van de Friese meren tot aan Gaasterland en langs de oevers van het IJsselmeer. Een ontzettend leuke manier om Zuidwest Friesland al fietsend te verkennen en lokale lekkernijen te ontdekken.

Meer over de Culinaire Fietselfstedentocht

Culinaire elfstedentocht in Zuidwest Friesland

Culinaire elfstedentocht in Zuidwest Friesland fietsen in Gaastmeer LR

Deze culinaire elfstedentocht brengt je langs 7 van de Elfsteden in Friesland. Je kunt de route dan ook in elk van deze steden starten, de route is namelijk een rondje dus je komt altijd weer terug bij je startpunt! De zeven steden waar de culinaire elfstedentocht langs gaat liggen allemaal in Waterland van Friesland, met deze fietsroute ontdek je dus alle Elfstedenstadjes in Zuidwest Friesland en onderweg geniet je van van 11 heerlijke streekproducten in de leukste winkeltjes of restaurantjes.

Overnachten tijdens de route

Overnachten tijdens de route

Je zult een paar dagen over deze culinaire elfstedentocht willen doen om zo in elke stad een hapje te kunnen proeven en te genieten van de lekkerste streekproducten. Een overzicht van overnachtingsplekken onderweg vind je in het overzicht. Hier hebben we een selectie van accommodaties gemaakt. Zie je het label 'direct boekbaar'? Dan kun je jouw overnachting eenvoudig online boeken via VVV Waterland van Friesland.

7 stadjes, 11 hapjes in 3 dagen

7 stadjes, 11 hapjes in 3 dagen

Wil je zelf ook de culinaire elfstedentocht fietsen en ben je op zoek naar een handig dag-tot-dag programma? In de blog lees je er alles over en krijg je, naast de tips waar je de hapjes kunt eten of drinken, ook tips voor overnachtingsplekken en de route. Stap op de fiets en geniet van de culinaire fietselfstedentocht!

11 hapjes

11 hapjes 11fountains Friese oranjekoek

Deze culinaire fietstocht laat je kennismaken met de lekkerste streekproducten van Zuidwest Friesland. Proef bijvoorbeeld het sûkerbôle iis van IJsboerderij Margje in Workum. Of neem jij een slokje Stavoren? Deze is te koop bij de VVV van Stavoren. Wanneer je trek in een biertje hebt, kun je de 8 fan Sleat proeven, deze wordt geserveerd bij o.a. de Mallemok in Sloten. De ideale plek dus om even uit te rusten. In Sneek kun je de Snekersoes van Banketbakkerij de Korenbloem proeven en in IJlst is er heel speciaal oranjekoek gemaakt! Deze 11Fountains oranjekoek van de Boer's bakkerij bevat een eetbare afbeelding van een van de 11 fountains in de Elfsteden van Friesland. In Bolsward neem je een hap van de Elfstedenbonbon gemaakt door Chocolaterie Koldewijn en proef je een echte beerenburg van Sonnema. Naast deze hapjes zijn er meer lokale lekkernijen op de route. In de beschrijving bij de route zijn namelijk maar liefst 15 hapjes beschreven. Je kiest de 11 hapjes die je onderweg wilt kopen en gaat op pad. Bij sommige bedrijven kun je de producten ook proeven.

Stad en landschap

Stad en landschap

Naast de zeven steden waar de route dwars doorheen gaat, kom je onderweg ook prachtige landschappen tegen. Tussen Sloten en Sneek bijvoorbeeld, hier rij je langs een aantal van de Friese meren en steek je bij Langweer zelfs met het pontje over! Tussen Hindeloopen en Stavoren fiets je prachtig langs de oevers van het IJsselmeer. Bij warm weer steek je eenvoudig de oude zeedijk over om een duik te nemen in het IJsselmeer! Tussen Stavoren en Sloten fiets je eerst nog een stuk langs het IJsselmeer, totdat je bij Oudemirdum landinwaards fietst en dwars door het prachtige Gaasterland fietst met haar heuvels en bossen. De route is een goede combinatie van gezellige steden en mooie landschappen.

Fietsroutes

Fietsroutes fietsen bij gaastmeer LR

Ben je geïnspireerd geraakt door deze culinaire elfstedentocht en ben je op zoek naar meer fietsroutes in Zuidwest Friesland? Dat kan! We hebben een mooi overzicht van alle fietsroutes in de regio, varierend van een dagtocht tot een weekendtocht. Veel fietsplezier!

E-bike opladen

E-bike opladen icoontje fiets oplaadpunt

De route is perfect om met de e-bike te fietsen. Maar... dan moet je natuurlijk onderweg wel je e-bike op kunnen laden! Gelukkig zijn er meer dan voldoende oplaadpunten onderweg om je fiets op te laden. Een overzicht van alle oplaadpunten, welke je onderweg tegenkomt zie je door op de rode knop te klikken. Veel fietsplezier!

Perfect voor een (lang) weekend

Perfect voor een (lang) weekend

Lekker eten en drinken, actief bezig zijn én de mooiste stadjes van Friesland ontdekken: leuker kan bijna niet! Dus toog ik naar Friesland om in drie dagen het beste van Zuidwest Friesland te ontdekken. De Culinaire Elfstedentocht door Waterland van Friesland is een heel leuke activiteit voor tijdens een (lang) weekend weg. Zet de route uit, bepaal welke hapjes jij wilt proeven en je bent klaar om te gaan!

Kimber, reisgenie.nl

Ontdek de 7 Elfsteden

Meer tips voor mooie fietsroutes? Deze blogs vind je misschien interressant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.