Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Fietsen à la carte - Mediterraans

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De zomerzon geeft 'Makkum aan Zee' een fijn mediterraan sfeertje. Het van oorsprong terpdorp Makkum is ontstaan uit Makkum aan land en Makkum aan zee. Het laatste staat nu vooral bekend als vakantieoord de Holle Poarte. Een heerlijke plek op de Zuidwaard met, als het even mee zit, zon, zee en strand. En om er te flaneren over de boulevard en te genieten van een ‘amazing sunset’ terwijl je een vorkje prikt. Een goed startpunt voor onze zoektocht naar streekproducten dachten wij zo.

Met 'Fietsen a la carte' krijg je heerlijke culinaire tips voorgeschoteld. De fietstocht leid je langs verschillende punten waar je de ingrediënten voor een maaltijd verzameld. Eenmaal thuis kun je dan de heerlijke gerechten klaarmaken!

Het Driegangenmenu

Voorgerecht: Toastjes met kaas en chutney
Hoofdgerecht: Mediterrane barbecue
Dessert: Appelcompote crumble

Gakkende ganzen

Waar vroeger de golven van de Zuiderzee tegen de zeedijk sloegen, kabbelt nu lieflijk het zoete IJsselmeerwater. Met de kustlijn als kompas fietsen we richting het pittoreske dorpje Piaam. Dit terpdorpje bestaat uit twee kerken en ongeveer 15 huizen, waaronder boerderij Nynke’s Pleats. Dit rijksmonument uit 1667 wordt momenteel verbouwd en in 2023 geopend als gastenverblijf. Verder heerst hier alleen rust en stilte. We horen alleen het gakken van de ganzen. Vanuit vogelkijkhut De Ral kunnen we ze goed zien. Vlakbij in de bosschages bevindt zich ook een eendenkooi, waar vroeger eenden werden gevangen voor consumptie. Tegenwoordig ringt men ze er alleen en soms zijn er excursies naar toe. Voor ons geen ‘canard’ of ‘foie gras’ op het menu.

Tips voor vertrek

Check voor bezoek de openingstijden /// neem een fietsmand en contant geld mee
 

Droge voeten en vruchtbare klei?

We gaan landinwaarts langs de Parregaastermeer polder, een droogmakerij, waar de laagste plek zelfs 3 meter onder NAP ligt! Na drooglegging, eeuwen terug, bleek de bodemkwaliteit tegen te vallen. Dit in tegenstelling tot de droogmakerijen in Noord-Holland met zeer vruchtbare kleigrond. Toch loont onze zoektocht. We zien een opmerkelijk bord aan de kant van de weg. Het is een makelaar, de verticale houtgesneden plank van een uilenbord (ûleboerd). In het stalletje langs de weg en in de boerderij van Jan en Pauline van Boer Zoekt Vrouw vinden we jam, (stoof)peren, zoete paprika chutney en appelcompote. In Allingawier hebben we opnieuw beet. In het openluchtmuseum serveren ze koffie met Fries suikerbrood. Vanaf het terras met het uitzicht op boerenerf en landerijen lijkt de tijd even stil te staan.

De smaak van Beemster
In Bolsward stoppen we bij delicatessenwinkel Lekker 1890. De mediterrane specialiteiten en de Beemster kaas geven een extra zuidelijk tintje aan deze dag. Het verhaal van de kaas is hilarisch, want in tegenstelling tot de Parregaastermeer polder, bleef in de Beemster in Noord-Holland na drooglegging (1612), wel zeer vruchtbare zeeklei achter. De smaak van de Beemster kaas zal het ons straks vertellen.

geertje bij de boer

Weiland inwaarts

We gaan door de mooie Elfstedenstad Bolsward en daarna, we moeten er even ‘weiland inwaarts’ voor fietsen, is het boerderij ’t Foart opnieuw Bingo. Bij Lieuwe en Lian is o.a. scharrelvlees te koop en dat scharrelen past erg goed bij onze missie ‘Fietsen à la carte’. Lian stelt met gemak een pakketje samen en spontaan ontstaat hier het idee voor een Mediterrane barbecue. Met rundvlees van de Groninger blaarkop, karbonaadjes, worstjes en hamburgers is het hoofdgerecht hiermee een feit. In Witmarsum halen we voor de barbecue een verse ‘baguette rustique’ bij Mevrouw de Molenaar. Via Pingjum, het dorp dat bekend is vanwege de Pingjumer Gulden Halsband, gaan we door naar onze laatste ‘Fietsen à la carte’ stop.

Adembenemend uitzicht

‘We go with the flow’ en gaan stroomafwaarts richting Zürich en de Afsluitdijk, waar het zoute Waddenzeewater plaats maakt voor het zoete IJsselmeerwater. We volgen de lieflijke lijnen van de zeedijk richting Makkum. Hoewel de gezellige terrasjes lonken, fietsen we nog even door naar ‘Makkum aan zee’. Langzaam zakt de zomerzon in de ‘zee’. Ons uitzicht is adembenemend en we concluderen dat de fietstocht langs water en land leidde tot een vruchtbare samenwerking. Met een volle fietsmand en een lekker glaasje op de boulevard mijmeren we over de Friese Mediterrané en ons à la carte menu. Santé!

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.