Ga naar inhoud
MAP

5 prachtige fietsroutes in Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Friesland mag zichzelf een echte fietsprovincie noemen. Met het uitgekiende fietsknooppunten netwerk stippel je zo een prachtige route uit en verdwaal je nooit. Toch is het fijn dat je van de mensen die hier in Zuidwest Friesland wonen mooie fietsroutes in Friesland krijgt aangereikt. Zo ontdek je de mooiste plekjes op jouw stalen ros en kun je naar hartenlust van knooppunt naar knooppunt 'traapje', oftewel trappen. VVV Waterland van Friesland tipt je graag de 5 prachtige fietsroutes in Friesland, in het Zuidwesten van deze provincie.

1/ fietsroute Gaasterland (55 km)

Deze route ga je vast en zeker in de kuiten voelen, want door de streek Gaasterland fietsen betekent dat je door een licht glooiend landschap trapt. Soms zie je dat heel goed, maar meestal heb je te maken met zogenaamd ‘vals plat’. Je start bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Landschap: Mar & Klif in Oudemirdum. Via de bossen ga je naar de IJsselmeerkust en weer terug. Onderweg passeer je onder andere het levendige Balk, natuurgebied de Wyldemerk en het pittoreske Molkwerum.

Bekijk fietsroute Gaasterland
een mevrouw bij een plattegrond

2/ fietsroute greidhoek (43,5 km)

Fiets met deze route dwars door de Greidhoek, de regio die vroeger grotendeels bestond uit de drooggelegde Middelzee. Deze route daagt je uit om dit uitgestrekte landschap te bekijken vanuit een heel ander perspectief. Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en door wat we weten. Maar vanuit het perspectief van de zee, het Engelse raaigras of de grutto kom je tot hele nieuwe inzichten. Neem in vogelkijkhut Skrins de tijd om een bijzonder boek dat daar ligt te bekijken en kijk om je heen met een vernieuwde blik. Deze route is een project van de Friese Milieu Federatie.

Bekijk fietsroute de Greidhoeke
molen in weiland waar schapen grazen

3/ fietsroute pontjes van Joure (50 km)

Met deze fietstocht word je maar liefst vier keer met een pontje overgezet. Met fietspaden direct langs de Snitser Mar en de Langwarder Wielen is het een route met prachtige vergezichten over het water. Ook nog even boslucht opsnuiven? Stap dan af voor een wandeling in de Vegelinbossen bij Sint Nicolaasga. Voor een cultureel tintje start of eindig je de fietstocht met een kijkje bij Museum Joure om meer te weten te komen over de geschiedenis van Douwe Egberts, de klokmakerijen en de vele ambachten die vroeger beoefend werden in Joure. 

Bekijk fietsroute de vier pontjes van Joure
vier fietsers fietsen door joure

4/ pontje fietsrondje Workum (30 km)

Vanuit de Elfstedenstad Workum maak je een heerlijk fietsrondje van 30 kilometer langs drooggemaakte polders en vloeibaar gebleven Friese meren. Onderweg kom je door Greonterp met de karakteristieke klokkentoren. Schrijver en dichter Gerard Reve woonde hier tussen 1964 en 1971 in huize ‘Gras’. Ook passeer je het kenmerkende watermolentje Doris Mooltsje aan het Brekkenpaad. Via de watersportdorpen Oudega en Gaastmeer brengt de veerpont ‘Droech oer de Feart’ je weer terug naar Workum.    

Bekijk pontje-fietsrondje Workum
een windmolen aan de dijk in Oudega

5/ fietsroute kerktorens (60 km)

De oude kerken van Friesland herbergen veel geschiedenis. Ieder dorpje in Zuidwest Friesland, hoe klein ook, heeft wel een kerk en soms zelfs twee of meer. Met deze fietsroute ontdek je rondom de vele kerktorens. Je ziet ze vaak al van ver boven de landerijen uitsteken en zijn daarmee echte bakens in het landschap. Elk met hun eigen karakteristieke uiterlijk vertellen ze je waar je bent. De wit bepleisterde toren is van Oosthem, de hoge spitse toren is de rooms-katholieke kerk van Blauwhuis en de dikke stompe toren moet wel de kerk van Workum zijn.

Fiets de kerktoren route
kerk workum

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.