Ga naar inhoud
MAP

Eten en drinken in Zuidwest Friesland

Lekker eten en drinken doe je in Zuidwest Friesland! Er zijn genoeg culinaire mogelijkheden. Van een diner in een toprestaurant tot een lekkere hap in een eetcafeetje of een visje happen bij een lokale viskar. Een drankje doen met een snippersnapke, oftewel een snack in een leuke bar of op een mooi terras aan het water of een strandpaviljoen? Langs de vele routes vind je ook de leukste theetuinen en koffiebarretjes die Friesland rijk is en waar je kunt genieten van een pauze.

Unieke steden en dorpen

Unieke steden en dorpen

Zuidwest Friesland telt maar liefst 133 dorpen en 7 van de Elfsteden. De steden in Waterland van Friesland (de naam van de regio) hebben allemaal hun eigen charme. Je ziet de sporen van het rijke handelsverleden en de vroegere zeevaart. Stuk voor stuk pareltjes om te ontdekken.

Vers gerookte paling

Door duurzaam aalbeheer in Friesland keren oude tijden langzaam terug. De paling kent namelijk een lange en rijke historie in Waterland van Friesland. Ooit, in de gouden tijden van de palingvisserij, voeren zes keer per jaar zo’n zestien Friese schepen naar Londen om daar levende paling aan de man te brengen. Volgens kenners komt namelijk de lekkerste paling uit de Friese wateren. Vers gerookte paling is in de restaurants hier én op vele Friese markten te vinden.

Lokale producten

Lokale producten

Bij een bezoek aan Zuidwest Friesland moet je uiteraard de lokale specialiteiten geproefd hebben! Of je nu van zoet, hartig of iets anders houdt,er is altijd wel een Fries streekproduct waar je van kunt smullen. Heb je de oranjekoek, dúmkes of sûkerbôle al geprobeerd? Of de lekkere nagel- en schapenkaas van een lokale boer? Je vindt met regelmaat melktapmachines bij de boeren op het erf, voor het tappen van je eigen glaasje melk. Tap je liever een Fries biertje? Ga dan op bezoek bij de Friese bierbrouwerijen! Of geniet van een koud biertje bij een van onze vele restaurants of cafés; vaak hebben ze wel zo'n lekker streekbiertje op hun menukaart staan.

Streekmarkten

Streekmarkten

Heb je behoefte aan ambachtelijk gemaakte, lekkere producten en of rechtstreeks van de boer? In Friesland vind je tal van streekmarkten waar je heerlijke producten kunt vinden. Geniet van authentieke, pure, eerlijke met veel kennis en ervaring gemaakte producten. Ervaar op de streekmarkten wat het echte Friesland is!

Fietsen à la carte

Fietsen à la carte Een mevrouw met blonde krullen staat bij haar fiets in een bloemenveld en ook in het fietsmandje zitten bloemen.

Houd je van lekker eten en fietsen? Dan is Fietsen à la carte echt iets voor jou. Je vindt hieronder de leukste fietstochten met een frans tintje. Fietsen à la carte bevat verrassende tussenstops bij boeren en lokale ondernemers met streekproducten om zo je eigen maaltijd bij elkaar te struinen.

Tips en inspiratie over eten en drinken in Friesland? Deze blogs vind je misschien interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.