Eten en drinken in Zuidwest Friesland

Of je nu van zoet, hartig of iets anders houdt, er is altijd wel een Fries lekkernij waar je van kunt smullen. Vraag bij de bakker eens naar een lekkernij zoals een oranjekoek, dúmkes of sûkerbôle. Of probeer Friese nagel- en schapenkaas van een lokale boer of kaasboerderij Nylander in Workum. Soms vind je zelfs bij boeren melktapmachines voor het tappen van je eigen glaasje melk. Tap je liever een Fries biertje? Dan is de bierbrouwerij in Bolsward wel iets voor jou. Veel restaurants hier hebben wel zo'n lekker streekgerecht of streekdrankje op hun menukaart staan. Dat wordt nog lastig kiezen in Waterland van Friesland.

vers gerookte paling

Door duurzaam aalbeheer in Friesland keren oude tijden langzaam terug. De paling kent namelijk een lange en rijke historie in Waterland van Friesland. Ooit, in de gouden tijden van de palingvisserij, voeren zes keer per jaar zo’n zestien Friese schepen naar Londen om daar levende paling aan de man te brengen. Volgens kenners komt namelijk de lekkerste paling uit de Friese wateren. Vers gerookte paling is in de restaurants hier én op vele Friese markten te vinden.

Bierbrouwer Us Heit

Hop, gist, mout én water. Meer heeft Bierbrouwer Us Heit uit Bolsward niet nodig om te brouwen. Helaas was het water vroeger nogal schaars. Nu zet men gewoon de kraan open, maar 700 jaar geleden was dat totaal anders. Toen lag Bolsward aan de Zuiderzee en stroomde er zout water door de aderen van deze Friese Hanzestad. Zoet water moest uit rivieren en meren worden geput. Hoe dit in z’n werk ging, is te zien op de muurschildering bij bierbrouwerij Us Heit. Want wie er bier of whisky komt proeven, krijgt het verhaal erachter in dezelfde teug mee. Eigenaar en brouwer Aart van der Linde wil mensen namelijk een flink percentage beleving meegeven.

Lees het artikel