Ga naar inhoud
MAP

Duurzame vakantie in Heeg

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Heeg is hard op weg om een duorsum doarp, Fries voor duurzaam dorp, te worden. Er zijn diverse initiatieven opgezet die de duurzaamheid bevorderen en waar de dorpsbewoners samenkomen om te tuinieren of uitstoot verminderen door samen te rijden. Van een dorpstuinderij waar je zelfverbouwde groenten kunt kopen tot een deelauto waar je gebruik van kunt maken als je niet over een eigen auto beschikt. In dit blog lichten we een aantal van deze prachtige initiatieven uit, en hopen we je te inspireren om hier tijdens je verblijf in Heeg ook gebruik van te maken.

5 duurzame initiatieven in Heeg

1/ Dorpstuinderij Ierdewurk

Van een boerderij met koeien naar een gemeenschapsgroentetuin, bij Dorpstuinderij Ierdewurk worden volgens de principes van de permacultuur groenten en fruit geteeld. Een groep vrijwilligers bewerkt de tuin en als je vriend van de tuin wordt kun je een abonnement afsluiten. Wekelijks kun je dan een groentekrat met al het lekkers wat die week van de tuin komt meenemen. Daarnaast is er nog een boerderijwinkel waar je groentekratten of losse groenten kunt kopen. In het seizoen is deze twee keer per week geopend, woendagmiddag van 15-17 uur en zaterdagochtend van 10-12 uur. 

Lees meer over de Dorpstuinderij
Vrouw met grote bos groenten

2/ Groenplein

Gelegen bij het dorpshuis is dit prachtige groenplein te vinden. Het plein is ontworpen en aangelegd door veel vrijwilligers en daarbij is voor de bankjes en de muurtjes gebruik gemaakt van oud beschoeiingshout afkomstig uit de passantenhaven. Er is een muziektent en ruim buitenpodium, evenals knusse zitplekken en speelplek waar kinderen met water kunnen spelen. De waterpomp die op de speelplek staat wordt gevoed door regenwater dat wordt opgevangen door het dorpshuis. Ook is er veel eetbaar groen te vinden, zoals bijvoorbeeld frambozen en druiven. Alle beplanting is diervriendelijk en trekt vogels en vlinders aan. 

Bekijk het Groenplein
Groenplein Heeg

3/ Groen(t)e beweegtuin

Aan de achterzijde van het verzorgingshuis, naast de kinderopvang vind je de Groen(t)e Beweegtuin. De tuin is opgezet met diverse verhoogde plantenbakken die gemaakt zijn van oud steigermateriaal. In de beginjaren werd er voornamelijk groente verbouwd in de bakken, maar inmiddels is het concept aangepast naar een beleeftuin. Mensen, vlinders, vogels en insecten kunnen genieten van de diverse geuren en kleuren en snoepen van de vijgen, appels of pruimen. Kinderen kunnen spelen op de diverse beweegtoestellen. 

Meer informatie over de Groen(t)etuin
Groene/Groente beweegtuin in Heeg

4/ Liftplek Duim Omhoog

Wanneer je niet over een auto of rijbewijs beschikt, kun je in Heeg gebruik maken van de liftplek. In Heeg staat een liftpaal en in Sneek staat er ook zo'n zelfde paal. Het principe is simpel, je wacht bij de paal totdat er een auto voor je stopt en je meeneemt. Op de terugweg in Sneek volg je weer hetzelfde principe, je wacht bij de paal tot er iemand is die je weer mee terug naar Heeg kan nemen. Ook leuk: neem als autorijder eens iemand mee die bij de paal staat te wachten!

Bekijk de liftplek
Liftplek Heeg

5/ Deelauto

Er staan in Heeg twee deelauto's klaar om gebruikt te worden! De auto's zijn niet alleen voor de inwoners van Heeg te gebruiken, maar ook voor de bezoekers. Via het platform SnappCar kun je zien of de auto's beschikbaar zijn en wat je rit gaat kosten. Er zijn twee deelauto's, een elektrische en een benzineauto. De benzineauto heeft een vaste plaats, bij benzinestation Peut Attema aan de Draei. Om te kijken waar de elektrische auto staat, ga je naar de website van Duurzaam Heeg. Hier staat op een plattegrondje aangegeven waar de elektrische auto geparkeerd staat. 

Lees meer over de deelauto's
Deelauto Heeg

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.