Ga naar inhoud
MAP

24 uur in Heeg

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

De zon schijnt en onze tassen zijn ingepakt, dus op naar Heeg! We gaan 24 uur lang het watersportdorp Heeg ontdekken. Dat doe ik deze keer samen met mijn twee jongens (10 en 12 jaar). Het dorp Heeg kent slechts zo’n 2000 inwoners maar het bruist er van levendigheid met name door de watersport. Het dorp ligt pal aan het Heegermeer en er worden - zeker in de zomer - allerlei leuke evenementen georganiseerd, en je kunt bijna overal bootjes, kano's en sups huren. Wij gaan dit weekend suppen en windsurfen!

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Na haar bezoek aan de 7 Elfsteden ontdekt ze nu de leukste dorpen in Zuidwest Friesland. Lees hier haar belevenissen!

Zaterdag 13.00 uur

Aangekomen in Heeg, op zijn Fries: Heech, rijden we naar Hoora. Hier overnachten we vannacht in een ingerichte safaritent. Hoora is een kleine jachthaven waar je een boot kunt huren en kunt overnachten. Ze hebben gave houseboats op het water maar sinds kort ook ingerichte safaritenten. De safaritent is van alle gemakken voorzien, heeft heerlijke bedden en een keukentje. De safaritent is dé ideale uitvalsbasis voor een weekendje of vakantie in Heeg en te gaan zeilen, varen of suppen. Dat laatste gaan wij, nadat we de tassen hebben uitgepakt, ook doen.

Boek jouw safaritent bij Hoora
Safaritent Hoora in Heeg buitenkant Gezin in Heeg op vakantie

12.00 uur

Bij Hoora huren we 3 sups en krijgen we een kaartje mee van de Poelenroute. Deze route is ruim 7 kilometer en gaat door het Poelengebied. Dit is een stukje ongerepte natuur tussen de watersportdorpen Heeg, Gaastmeer en Oudega (SWF). We suppen eerst door het gezellige centrum van Heeg. Onderweg komen we allemaal andere mensen tegen die genieten op het water, of langs de waterkant. Wanneer we het dorp uit suppen komen we op kleine meertjes en smalle slootjes. Perfect voor ons want er staat een aardig windje en op deze manier kunnen we beter uit de wind suppen. De jongens vinden het fantastisch en springen her en der op de route ook nog even het water in om verkoeling te zoeken.

Ontdek de Poelenroute
Suppen in Heeg Suppen in Heeg

17.00 uur

Terugkomend bij Hoora, van een heerlijke middag op het water, relaxen we nog wat bij onze tent. Daarna wandelen we naar het dorp. Dit doen we onder het water door. Er is namelijk een voetgangerstunnel onder het water door gemaakt, waardoor je in slechts 5 minuten middenin het centrum van Heeg staat. Heel handig!

We struinen wat door het dorp. Ik geniet van de mooie gebouwen met prachtige geveltjes en de jongens genieten van een ijsje. We luisteren muziek van de plaatselijke drumband op het water, bekijken wat winkeltjes en gaan daarna naar De Boeier. Dit gezellige eetcafé bevindt zich middenin het dorp en wanneer we in de tuin plaatsnemen komen we erachter dat we daar zojuist hebben gesupt. We nemen plaats op het ruime terras en genieten van een heerlijke welverdiende - en lekkere - pizza!

Meer informatie over De Boeier
Winkelstraat Heeg IJsje eten in Heeg

Eenmaal terug in onze safaritent relaxen we in bed met een filmpje en kruipen daarna snel onder de wol. Helaas hebben we niet zo’n goede nacht want precies boven Heeg breekt onweer uit. Hierdoor zitten we middenin de nacht van schrik rechtop in bed. De regen komt met bakken uit de hemel. Gelukkig houden we het droog en de volgende ochtend kunnen we erom lachen.

Zondag 9.00 uur

In de ochtend is goed te zien hoeveel regen er is gevallen, overal liggen dikke waterplassen. Maar gelukkig komt dan ook de zon weer tevoorschijn en kunnen we op ons terras voor de tent ontbijten. Een goed begin van de dag, heerlijk!

Ontbijten in Heeg voor de safaritent van Hoora

10.00 uur

Na het ontbijt staat ons volgende actieve uitje op de planning want we gaan windsurfen! We hebben met Martijn van Watersportvereniging Heeg (WSH) afgesproken. Hij staat al op ons te wachten bij het strandje van Heeg. De wind is goed dus we gaan het water weer in! De jongens vinden het fantastisch, het is hun eerste keer, maar binnen een kwartier weten ze de wind te pakken en surfen ze al heen en weer. Super leuk! Na een uurtje zijn ze moe en drinken we wat bij WSH. Een mooier plekje is er in Heeg bijna niet. We hebben een weids uitzicht over het Heegermeer en alle faciliteiten zijn dichtbij. Martijn is dan ook reuze enthousiast over wat ze hier allemaal doen en vertelt ook dat het windsurfen weer helemaal terug komt, ik snap dat wel, want het is ook gewoon heel leuk om te doen!

Windsurfen in Heeg bij It Sylhus

12.00 uur

Na deze sportieve uitspatting is een lunch wel verdient en we schuiven aan bij tante Sjuul. Anja heeft sinds 5 jaar dit restaurant (ook weer aan het water) en omdat zij zelf uit Duitsland komt hebben de gerechten her en der een Duitse touch. Met een knipoog laat ze juist niet Duitsland maar Nederland als thema terug komen in het restaurant. De klompen doen dienst als servethouder en de menukaart kleurt oranje. We genieten hier van een heerlijke lunch met een huisgemaakte taartje als toetje. Met liefde wordt alles bereid en dat proeven we!

Huisgemaakt taartje bij Tante Sjuul in Heeg

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.