Ga naar inhoud
MAP

Autoroute langs waterwerken #1: Het startpunt

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Heb je zin in een weekendje Friesland? Maar geen idee wat je daar allemaal kunt gaan doen? Ga op reis door het waterrijke Zuidwest Friesland en rijd de autoroute langs de 13 waterwerken! Tijdens deze route word je ‘meegezogen’ in de stroming van het water en leer je hoe mens en landschap in de afgelopen decennia met het water hebben leren leven. Je kunt de autoroute opdelen in twee, drie of vier dagen. Onze gastblogger Lydia reed de route in vier dagen. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees dan snel verder.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Ze reed de Autoroute langs Waterwerken en ontdekt het verhaal van Stromen in Waterland.

Lees hier Lydia's belevenissen

Bijzondere ontdekkingstocht

Ik mag weer op pad! Dit keer ga ik op reis door Zuidwest Friesland en rijd met de auto de 183 kilometer lange autoroute langs de 13 waterwerken. Friesland staat bekend om haar water, we hebben er veel van en het maakt onze provincie ook zo uniek.

Maar uit al dat water stroomt ook allemaal werk, in de waterwerken en –wegen die wij op vele manieren hebben gecreëerd. Soms is het samenwerken met het water en soms moeten we de strijd ermee aangaan. Een bijzondere ontdekkingstocht, want voor mij zitten er veel onontdekte plekjes bij. Ik ben dan ook heel benieuwd wat deze route mij brengt. In totaal gaan wij 11 van de 13 waterwerken beleven deze dagen. 

Bekijk hier de Autoroute langs waterwerken

Unesco Werelderfgoed Woudagemaal

Het is een grijze en koude dag in februari, maar dat mag de pret niet drukken want ik mag ‘eindelijk’ naar het Unesco Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer, het startpunt van de autoroute. Het Woudagemaal stond al langer op mijn to-do lijstje, maar het was er nog nooit van gekomen om hierheen te gaan. Samen met mijn vriendin Wendy ga ik nieuwsgierig op pad.

Het grootste nog werkende stoomgemaal van ons land staat dus hier in Lemmer. Wanneer het gemaal opstart brengt het magisch stoom naar buiten wat zorgt voor prachtige beelden. Echt uniek om dit mee te maken! Nadat het gemaal is opgestart en in werking is kun je er naar binnen voor een rondleiding. Onze gids ‘Henk’ vertelt vol liefde en passie over de geschiedenis van dit gemaal en over zijn leven als techneut. Het Woudagemaal wordt merendeels gerund door vrijwilligers, zij maken het allemaal mogelijk, prachtig om te zien.

Het Woudagemaal is al zo’n honderd jaar oud en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, ik snap helemaal waarom. Water is onze grote vijand, dat leerden wij vroeger op school al en hier zie je nog maar eens goed hoe sterk water is. Tijdens de rondleiding wordt ons van alles verteld over de werking van de machines en wat voor functie die hebben. We kijken onze ogen uit! Na de rondleiding krijgen we nog een film te zien en drinken we koffie in het bezoekerscentrum en dan zit ons bezoek bij het eerste indrukwekkende waterwerk er op.

Lees hier meer over het Woudagemaal

Beachclub Lemmer

Het is tijd om te lunchen en dat doen we bij Beachclub Lemmer, een prachtig strandpaviljoen aan het IJsselmeer. Voor mij een bekend plekje, waar het altijd fijn is om te zijn. In de winter totaal anders dan op een warme zomerdag, maar het blijft een magische plek zo aan het IJsselmeer. We eten en kletsen en de tijd vliegt voorbij, we moeten door!

Standbeeld Tsjûke en Marchje

Vanaf Beachclub Lemmer vervolgen we de autoroute richting het dorpje Echten en rijden langs het Tjeukemeer (op z’n Fries ‘Tsjûkemar’). Aangekomen in Echten stoppen we bij het oude gemaal, het tweede waterwerk op de route. Ook vind je hier het standbeeld van de twee zusjes Tsjûke en Marchje, waarbij een tragisch verhaal wordt verteld. Wat het verhaal precies is, is leuk om te lezen als je daar zelf bent. Tsjûke is wel eervol vernoemd naar het meer! Het plekje waar het beeld staat is erg mooi, idyllisch met dat oude gemaal erbij. Ik zou er zo wel willen wonen! 

Zwerfkei Rottum

Een klein stukje verderop, net buiten het dorpje Rottum, stoppen we bij de grootste zwerfkei van Friesland. De derde stop op de route. Deze zwerfkei is tijdens de Saale-ijstijd tweehonderdduizendjaar geleden meegevoerd vanuit het gebied Uppland in Zweden. Zo toeren door het mooie Friesland is altijd een feestje, ook al blijft deze dag wat grijs en grauw, wij genieten nu al van deze tour!

B&B De Scharren

Voor ons is de eerste dag nu klaar, we hebben veel gezien en gaan ons settelen bij onze B&B in Scharsterbrug. Op een mooie plek net buiten het dorp vind je daar de vernieuwde B&B De Scharren, vernoemd naar het omliggende natuurgebied. Romke en Tjitske wonen hier en hebben drie kamers in de verhuur. Na een hartelijk ontvangst drinken we koffie en eten we versgebakken, omgekeerde, appeltaart! Daarna trekken we ons terug in onze kamer en frisse we ons even op. We gaan namelijk nog even heerlijk uit eten in Langweer!

Brasserie AnderS

We zitten op een fijne en mooie plek in het restaurant van Brasserie AnderS. Er hangt een aangename sfeer en we genieten van het heerlijke diner. Een mooie afsluiter van de eerste dag langs de waterwerken in Friesland! De avond vliegt voorbij en we gaan terug naar de B&B, we relaxen nog even en zoeken dan snel ons bed op. Morgen gaan we door met de route!

In het vooruitzicht

Benieuwd hoe ik mijn reis langs de waterwerken in Friesland vervolg? In mijn tweede blog brengt de route mij naar Sneek en bezoek ik het Fries Scheepvaart Museum. Daar duik ik in de geschiedenis van de Friese scheepvaart en krijg ik alles te weten over de stad Sneek. Ook breng ik een bezoek aan Houtzaagmolen De Rat in het kleine elfstedenstadje IJlst. Deze eeuwenoude ambachtelijke houtzaagmolen is nog volop in beweging en leeft van de wind! Ik eindig mijn tweede tourdag in Woudsend. Benieuwd wat dit watersportdorp mij te bieden heeft? Lees snel verder!

Lees hier alle vier blogs die ik schreef over de Route langs waterwerken: #1 Het startpunt, #2 Oude pareltjes, #3 Uniek landschap, en
#4 Optimale beleving.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.