Ga naar inhoud
MAP

Autoroute langs waterwerken #4: Optimale beleving

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Staat er een weekendje Friesland op het programma? Maar weet je niet goed wat te doen? Ga op reis door het waterrijke Zuidwest Friesland en rijd de autoroute langs de dertien waterwerken! Tijdens deze route bezoek je twee UNESCO Werelderfgoederen, kom je langs meerdere kliffen en natuurgebieden en bezoek je meerdere (elf)steden. Deze route brengt je langs al het mooie dat Friesland te bieden heeft. Wij raden aan de autoroute op te delen in twee, drie of vier dagen. Onze gastblogger Lydia beleefde de route in vier dagen.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kinderen en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Ze reed de autoroute langs waterwerken en ontdekt het verhaal van Stromen in Waterland.

Wat vooraf ging

In mijn eerste blog vertelde ik dat ik een bezoek bracht aan het Woudagemaal in Lemmer. Daar ontdekte ik de magische werking van het grootste nog werkende stoomgemaal van Nederland en snap nu helemaal waarom dit spektakel op de Wereld erfgoedlijst van Unesco staat. Ook leer ik over het ontstaan en de verhalen van het grootste meer van Friesland: de Tsjûkemar. En kom ik op de route een grote zwerfkei tegen die mij tweehonderdduizendjaar terugneemt in de tijd. 

In mijn tweede blog bezocht ik het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, daar leer ik veel over de Friese waterwereld en de stad Sneek. In het kleine stadje IJlst laat ik de oude houtzaagmolen De Rat natuurlijk niet aan mij voorbij gaan. De molen neemt mij mee terug naar het verleden en laat mij het oude houtzaagambacht zien. Friesland heeft vele aquaducten, is het Ie-Akwaduct in Woudsend de mooiste? 

In blog nummer drie reed ik langs de drie kliffen die Friesland rijk is. Bezoek ik Hindeloopen en ging ik met privé chauffeur Wiepke op pad in een rode eend. Ik genoot van het natuurgebied bij de Bocht van Molkwar. En ontdekte de leuke straatjes van Workum!

Lees hier Lydia's belevenissen

Jaagpad bij Tjerkwerd

En dan breekt voor mij alweer de laatste dag aan van deze autoroute langs de waterwerken. Ik heb heerlijk geslapen bij Aldehoeve-logies in Workum en de zon is volop aanwezig deze ochtend. Vandaag ga ik eerst alleen op pad, vanmiddag komt een vriendin mij vergezellen. Ik verzamel al mijn spullen en ga op weg naar het Jaagpad langs de Workumertrekvaart bij Tjerkwerd. Vroeger was een jaagpad een pad langs het water waarbij paarden boten vooruit konden trekken. Inmiddels zijn van veel van deze jaagpaden fiets- en wandelpaden gemaakt. Ik rijd regelmatig door Tjerkwerd, maar dit heb ik nooit geweten. Op deze plek vind je ook een Elfstedentocht monument, dat blijft toch bijzonder.  

Meer over jaagpaden

Terpdorp Allingawier

Ik wandel nog wat rond in Tjerkwerd en stap vervolgens in de auto verder naar het terpdorp Allingawier. Een heel klein schattig dorpje met twee kerken en enkele huizen. Wist je dat dit terpdorp ooit benoemd is als een van de mooiste tien dorpen van Nederland?

Lees hier meer over terpdorp Allingawier

Pingjumer Gulden Halsband

Met een heerlijk zonnetje vervolg ik de route. Ik geniet van het prachtige landschap in deze streek van Friesland. Bij Pingjum zet ik de auto neer, het is nu tijd voor een langere wandeling. Hier vind je namelijk de route ‘Pingjumer Gulden Halsband’, die wijst naar de vroegere binnendijk die het dorp beschermde tegen het water. De totale lengte van de route is vijftien kilometer, ik wandel een klein deel van de route. Het waait hard, maar met de zon op mijn gezicht geniet ik volop. De binnendijk van vroeger heeft tegenwoordig niet meer de functie van toen, het zijn nu vooral groene dijken die en herkenningspunt zijn in het landschap. 

En dan is het tijd voor het allerlaatste waterwerk op de route. En deze maakt mij wel heel nieuwsgierig. Samen met mijn vriendin Marianne bezoek ik het Afsluitdijk Wadden Center! Ik passeer vaak de Afsluitdijk, maar hier ben ik nog nooit geweest. Dit werd dus hoog tijd!

Lees meer over de Pingjumer Gulden Halsband

Afsluitdijk Wadden Center

Samen met vriendin Marianne bezoek ik het Afsluitdijk Wadden Center. Dit is een beleefcentrum en is in 2018 gerealiseerd. Tijdens het bezoek word je meegenomen in verschillende verhalen, vertellen ze je interessante weetjes, speel je leuke spelletjes en kijk je bijzondere video’s over de Waddenzee. Verschillende onderwerpen die voor ons enorm belangrijk zijn passeren de revue. Denk bijvoorbeeld aan de toekomstbestendige Afsluitdijk. Wat gaat er gebeuren, wat is het doel en wat brengt het ons? Je krijgt er veel informatie over.  

Het is een prachtige plek om te zien en te beleven. De grote ramen in het gebouw geven je een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en binnen het beleefcentrum kun je allerlei dingen bekijken en doen. Ook voor kinderen is dit een fantastische leerplek. Vanaf het dak, op de tweede verdieping, heb je een geweldig uitzicht over het IJsselmeer, de Waddenzee en de Afsluitdijk. Het waait enorm hard, maar dat hoort er natuurlijk ook een beetje bij.

We sluiten ons bezoek af met wat drinken en een lekker soepje in het restaurant onderin het gebouw. Marianne en ik kletsen nog wat met de gastvrouw, zij vertelt enthousiast over deze plek en hoe dit tot stand gekomen is. Ik geniet, ik ben thuis, want de wadden zijn mijn favoriete plek om te zijn. Voor mij dus echt een perfecte afsluiting van deze laatste dag en deze geweldige autoroute langs waterwerken. 

Bezoek het Afsluitdijk Wadden Center

Dit was mijn verhaal over de autoroute langs waterwerken. Elf van de dertien watericonen heb ik gezien. De Palingaak in het centrum van Heeg en het skûtsjesilen bewaar ik voor een volgende keer. Ik heb enorm veel gezien, geleerd en beleefd. We hebben allemaal plekken aan gedaan waar ik nog nooit was geweest, en dat in mijn eigen provincie! Zo zie maar, er valt van alles te beleven, als je het maar wilt zien!

Lees hier alle vier blogs die ik schreef over de Route langs waterwerken: #1 Het startpunt, #2 Oude pareltjes, #3 Uniek landschap, en
#4 Optimale beleving.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.