Ga naar inhoud
MAP

Bocht van Molkwar: vogels spotten in Friesland

Bezoek de 'Bocht van Molkwar' als je vogels wilt spotten in Friesland. Of als je gewoon wilt genieten van een prachtig natuurgebied langs de IJsselmeerkust. Meander langs de IJsselmeerkust via de ‘Noorderdijk’, tussen Hindeloopen en Stavoren. Tijdens de wandeling over deze voormalige zeedijk passeer je de ‘Bocht fan Molkwar’, een natuurgebied van it Fryske Gea bij het dorp Molkwerum. Een ondiepe baai met schraalgrasland, riet, ruigten en zandplaten. Het gebied is maar liefst 271 hectare groot en strekt zich uit van Stavoren naar Molkwerum (Molkwar in het Fries) en verder naar het noorden in Hindeloopen. Een waar paradijs voor vogels en vogelaars: een 'fûgelparadys'. In dit natuurlijke stilleven zorgen wind en vogels voor beweging. Voor iedereen de moeite waard om even bij stil te staan.

Bezoek de vogelkijkhut

Om te genieten van het prachtige natuurgebied kom je naar de Noorderdijk in Molkwerum. Bij vogelkijkhut de Swan (de zwaan in het Fries) heb je een prachtig uitzicht. De Bocht fan Molkwar is zelf niet vrij toegankelijk. Je wandelt door het rietmoeras naar de vogelkijkhut. Vanuit hier kijk je uit op de ondiepe baai met drie eilanden en een strook land langs de Zeedijk. Neem plaats met je meegebrachte thermoskan koffie of thee en een verrekijker mee en kijk je ogen uit. Verwen je oren met natuurgeluiden. Want - raar maar waar - het eendengekwaak en het gekwetter van baardmannetjes heeft een rustgevend en kalmerend effect. Al kun je het ook druk hebben met vogels spotten. Zie je die bruine kiekendief die sierlijk over de rietvelden zweeft op zoek naar een hapje dat even niet oplet?

Bezoek Vogelkijkhut de Swan
de bocht van molkwar

tweeduizend zwanen

Je kunt vanuit de Swan heel veel vogels ontdekken. En de vogelkijkhut heeft niet voor niets de naam 'swan', wat dus Fries is voor zwaan. De knobbelzwaan is hier regemlatig te spotten en eind september komt ook de kleine zwaan hier tijdelijk logeren. Langs de Friese IJsselmeerkust worden volgens It Fryske Gea soms meer dan tweeduizend kleine zwanen geteld. Dat is ongeveer 20 procent van de totale wereldpopulatie.

allemaal zwanen die in een plas water staan met op de achtergrond het ijsselmeer

vogels spotten in friesland doe je op deze plek

'Oost, west, het waat hier best'. Wind en water zorgen elke dag voor verandering in dit grote vogelrijke natuurgebied. Staat er straffe westenwind? Dat zorgt voor een hoge waterstand, waardoor de zandplaten onderlopen en de eilandjes kleiner worden. Aalscholvers, visdiefjes en meeuwen verdringen elkaar voor een plekje. Maar zodra de wind naar het oosten draait, wordt de waterstand weer lager. De slik- en zandplaten komen boven water te liggen, waardoor de vogels alle ruimte hebben. En die hebben ze ook nodig, want rond april overnachten hier soms 15.000 kemphanen. Ook in het riet vind je vele vogelsoorten. Denk aan het baardmannetje, de waterral en de rietzanger. Boven de rietvelden zweeft regelmatig de bruine kiekendief op zoek naar een lekker hapje. Ook de roerdomp (die klinkt alsof je over een bierflesje blaast) en de velduil worden hier waargenomen. En dan zijn er nog wintertalingen, brilduikers, zwarte ruiters, grote mantelmeeuwen, visdieven, kleine plevieren, kokmeeuwen, bontbekplevieren en tureluurs. Kortom, te veel gevleugelde vrienden om op te noemen. 

kemphaan

inzet Fryske gea

De aantrekkingskracht van de Bocht fan Molkwar is te danken aan de inzet van It Fryske Gea. Deze natuurbeschermingsorganisatie legde voor de IJsselmeerkust tussen Hindeloopen en Molkwerum in 1995 drie eilandjes aan. Dat leverde direct resultaat op. Er ontstonden schraalgrasland, riet, ruigten en opgespoten zandplaten. Sinds die tijd ontwikkelde het gebied zich tot een rust- en broedplaats voor grote aantallen water- en weidevogels. Niet alleen de vogels in de Bocht fan Molkwar zijn bijzonder, ook onder de planten bevinden zich unieke exemplaren, zoals het geelhartje, het duizendguldenkruid en de sierlijke vetmuur.

Bezoek de Elfsteden vlak bij de Bocht van Molkwar

Vlak bij de Bocht van Molkwar liggen zoals gezegd de Elfsteden Stavoren en Hindeloopen. Stavoren (Starum in het Fries) is de oudste stad van Friesland. In de haven staat het beroemde Vrouwtje van Stavoren, er zijn leuke winkels en veel gezellige horecagelegenheden. Hindeloopen (Hylpen in het Fries) is onder meer bekend van de schilderkunst en stijlvolle klederdracht. In deze pittoreske stad kun je heerlijk op ontdekkingsreis gaan. Ook hier vind je leuke winkels en veel cafés en restaurants. Natuurlijk heb je ook in Hindeloopen een prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Ga op stedentrip
brug hindeloopen

wandelroute langs de ijsselmeerkust

Als je van het IJsselmeer geen genoeg kunt krijgen, en dat kunnen we heel goed voorstellen, dan kun je ook lekker uitwaaien langs de kust. De wandelroute ‘Uitwaaien langs de IJsselmeerkust’ is 15,3 kilometer en gaat van Stavoren naar Workum of andersom. Onderweg kom je langs de Bocht van Molkwar en het dorp zelf. Molkwerum is een klein dorp met een interessante geschiedenis. In de 16e en 17e eeuw was het dorp een vissersplaats met een sluis en een zeehaven in de Zuiderzee. Het dorp had zelfs een eigen kantoor in Amsterdam om het dorp te vertegenwoordigen. De inwoners verkochten onder meer pekelvlees van zwanen. Dat zie je nog terug in het wapen van Molkwar, maar gelukkig kun je in de Bocht fan Molkwar nu alleen nog genieten van levende zwanen. 

Bekijk de wandelroute IJsselmeerkust
Wandelaar op de dijk tussen Stavoren en Hindeloopen

Ontdek de Bocht van Molkwar

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.