Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Fietsen à la carte - Indian Summer

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De geuren en kleuren van de natuur laten ons het weten: de zomer ligt achter ons en we gaan richting het najaar. Een periode waarin het uitbundige zomerse plaatsmaakt voor de ingetogen warme natuurkleuren. Tijd om te oogsten. En dat doen we op de fiets.

Met 'Fietsen a la carte' krijg je heerlijke culinaire tips voorgeschoteld. De fietstocht leidt je langs verschillende punten waar je de ingrediënten voor een maaltijd verzameld. Eenmaal thuis kun je dan de heerlijke gerechten klaarmaken!

Het Driegangenmenu

Voorgerecht: Gevulde pattison
Hoofdgerecht: Boerenpannekoek
Dessert: Triffle van cake

Indian Summer

We starten onze fietstocht in de bossen van Gaasterland. De zon schijnt gefilterd door de bladeren waardoor ze adembenemend mooi kleuren. De tinten geel, rood, bruin en nog een beetje groen doen het blad oplichten. We snuiven de geur van de nazomer op. De Indian Summer, daar hoeven we niet voor naar Amerika. Die begint voor ons bij fietsknooppunt 20 in Zuidwest Friesland.

de zon schijnt door de bomen heen

Tips voor vertrek

Neem een fietskaart met het knooppuntennetwerk mee. Deze is verkrijgbaar bij één van onze VVV locaties // Neem een fietstas met een emmertje of vochtige doek voor de bloemen // Contant geld

Elfsteden’schatje’ Sloten

Op zoek naar ‘slow food’ fietsen we verder over de Gaasterlandse glooiingen naar het Elfstedenstadje Sloten. Hier ontdekken we onze eerste schat, korenmolen De Kaai. Het is een markant baken op de vestingwal. In de zomermaanden klinkt hier nog het kanongebulder. Nu hoor je slechts het zoeven van de wieken. Molenaar Tanja Kombrink verwelkomt ons hartelijk en vertelt dat de graanoogst in augustus weer binnengehaald is. Iedere zaterdag maalt de molen met windkracht het graan tussen de enorme molenstenen tot meel. Dit is nog het echte vakmanschap. Wij vullen de fietstas met boerenpannenkoekmix en cakemix. De basis voor lekkere najaarsbaksels is gelegd.

Pittige fietstocht
We verlaten het stuwwallenlandschap en fietsen langs buurtschap Spannenburg richting het Noorden, een veen- en merengebied in. In de verte zien we het ruime sop van het Slotermeer met op de voorgrond lange kavels, de ‘opstrekkende’ verkavelingen. Een straf windje waait door onze haren en met wind tegen is het een pittig fietstochtje. We besluiten om de fietsen te verruilen voor een stoel en een kop koffie met lekkers aan de Ee in watersportdorp Woudsend. Op de achtergrond zien we de wieken van korenmolen het Lam en even verderop zaagt houtzaagmolen De Jager robuuste boomstammen tot bruikbaar hout. We fietsen nog even door.

Een straf windje waait door onze haren en met wind tegen is het een pittig fietstochtje

Vliegende schotels

Een pijl wijst richting Pluktuin De Bascule in het dorpje Hommerts. Dat september de oogstmaand is wordt hier direct duidelijk. Het weiland is een ware oase aan kleur. Met mand en schaar op pad lopen wij verlekkerd de tuin in. We zien verschillende vakken gevuld met bloemen, courgettes, komkommers en vele soorten pompoenen met bijzondere namen
zoals de Hokkaido en Patisson.

De Patisson is wit en familie van de courgette. Het lijkt wel een vliegende schotel. Trinalda, de eigenaresse van Pluktuin De Bascule, vertelt dat de Patisson op veel manieren te verwerken is, lekker voor de soep, in een pie of bijvoorbeeld gevuld met een dipsaus. “En de pompoenpitten kun je ook prima verwerken in heerlijke pesto!” Trinalda tovert onze geplukte zonnebloemen, dahlia's, cosmea, grassen en chrysanten om tot een prachtig veldboeket. Onze enige zorg is, hoe krijgen we dit mee op de fiets?

Fietsend bloemencorso

Uit de fietstas puilen de courgettes, pompoenen en bloemenpracht. Genoeg ingrediënten geoogst en tijd om te beginnen aan de terugtocht. Langs het Slotermeer fietsen we dicht langs het water; onze weerspiegeling ziet eruit als een oogstfeest. Zo voelt het ook, als een oogstfeest op de fiets. Al fietsend via Balk, zoeken wij de beschutting van de Gaasterlandse bossen, de Indian Summer weer tegemoet. Enigszins moe maar zeker voldaan komen we terug. Het is een letterlijk en figuurlijk pittige fietstocht geworden met de ‘Patissons’, de geplukte kruiden en het (gemalen) koren. En nu snel de keuken in!

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.