Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Wandel- of fietsrondje met veerpontje De Woudfennen

Even ‘oerstekke’ met een pontje. Tot voor kort was dit van november tot en met maart niet mogelijk in Zuidwest-Friesland. Maar omdat deze regio het hele jaar mooi is, zijn er vier veerpontjes die al eerder beginnen met varen: in maart kun je ieder weekend oversteken. VVV Waterland van Friesland heeft een aantal leuke pontjesroutes samengesteld, met adresjes om onderweg lekker op te warmen.

Twaalf kilometer rondom het water van de Langwarder Wielen

De mooiste dorpsstraat

In Langweer parkeer je de auto aan de Oasingaleane, genoemd naar Syts van Osinga, grietman van de voormalige gemeente Doniawerstal. Hij liet een mooie state en oranjerie in Langweer achter. De hoofdstraat van het dorp doet met z’n dikke lindebomen, historische panden en gezellige horecazaken denken aan zo’n heerlijk straatje op de Waddeneilanden. De Buorren wordt wel de mooiste dorpsstraat van Friesland genoemd!

zeilen uit noodzaak

Langweer is een echte toeristische trekpleister: het is mede dankzij haar centrale ligging een watersportbestemming van formaat. In café De Drie Zwaantjes werd al in 1859 de Koninklijke Watersport Vereniging van het dorp opgericht; daarmee is deze zeilclub één van de oudste van het land. Zeilen deden de Langweerders trouwens niet alleen voor de hobby: in een door water omringd dorp was dit vaak de enige manier om je te verplaatsen.

Terug in de tijd

Ken je Langweer al goed en wil je het dorp eens op een andere manier beleven? Download dan de MeAR Fryslân app op je smartphone en wandel met de route door Langweer terug in de tijd. Vlakbij het voormalig rechthuis kom je een gevangene tegen die z’n verhaal doet en op de pier zie je hoe boeren met hun vee in pramen over de Langwarder Wielen voeren.

weggespoeld dorp

Zodra je de hoofdstraat uitloopt, sta je oog in oog met het water van de Langwarder Wielen. Je gaat rechtdoor naar Boornzwaag, een dorpje dat eigenlijk aan Langweer is vastgegroeid. Hier zie je de mooie Sweachmermolen uit 1782 boven de horizon uittorenen. De oude roggemolen doet tegenwoordig óók dienst als unieke vakantiewoning voor maar liefst acht personen. Boornzwaag was vroeger groter: een deel van het dorp werd weggespoeld door het wassende water.

vissers en duikers

Via een bonte verzameling aan vakantiehuisjes en boten bereik je het veerpontje dat je over de de Skarster Rien vaart. Voordat je op de pont stapt, kun je eerst nog even iets lekkers halen bij het naastgelegen restaurant Helder. Eenmaal aan de overkant kom je terecht aan de rand van de zogenaamde Put van Nederhorst, een zandafgraving waar je waarschijnlijk vissers zult tegenkomen. Vanwege het diepe water is dit een ideale plek voor karpervissers. Schrik trouwens niet als je hier iemand met een zuurstoffles ziet rondzwemmen. Ook duikers maken graag gebruik van dit meertje; er is hier zelfs een onderwaterparcours aangelegd! Over het pad langs de put ga je richting de A7, waar je tweemaal onderdoor gaat om naar de overkant te raken.

mûzekamp en pontdyk

Tussen de weilanden door wandel je nu door boerengebied met lange akkers, de ‘Mûzekamp’. Aan je rechterhand het Gravepoeltje tussen de bosjes. Je steekt het water van de Fammensrakken over en gaat aan het einde van de weg linksaf de Pontdyk op. Om de Langwarder Feart over te steken maak je nogmaals gebruik van een veerpont, ditmaal één waar ook auto’s op meevaren.

Terug naar het dorp

Je vervolgt je tocht over de Pontdyk en vanaf de brug over de Jaansleat zie je het dorp Langweer achter de bomen alweer opduiken. Nog een paar kilometer en dan is het tijd voor een welverdiende warme chocolademelk in het centrum van het dorp. Bij Brasserie AnderS en bij Bakkerij Langweer is het ook erg gezellig om wat te eten of drinken.

Kort rondje (4 kilometer)

Wil je met de kinderen of met de hond een kort rondje wandelen? Parkeer dan in Boornzwaag en maak na de oversteek met het eerste pontje een rondwandeling om de Put van Nederhorst. In de wintermaanden kan de hond ravotten op het strandje bij de put en voor de kinderen zijn daar enkele speeltoestellen. Aan de andere kant van het meertje kun je door de bosjes terugwandelen naar pont De Woudfennen. Trek wel hoge wandelschoenen of laarzen aan, want dit traject kan modderig zijn.

lekker retro

Geen zin in een eind lopen of fietsen? Ga dan eens lekker met z’n tweeën op een scooter door Zuidwest-Friesland toeren. In zowel Langweer, Joure als Sneek kun je een hippe retro scooter huren.

Huur een retro scooter

Shoppen in Sneek

Combineer je wandeling of fietstocht met een bezoek aan het vlakbij gelegen Sneek. Veerpont de Langwarder Feart zorgt ervoor dat je maar tien kilometer verwijderd bent van de hoofdplaats van Waterland van Friesland.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.