Ga naar inhoud
MAP

Pontjes in november in de vaart

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Een pontjesroutes wandelen of fietsen kan ook in november. Het is dan mogelijk om elk weekend met vijf verschillende pontjes ‘oer te stekken’. Rondom de pontjes wordt een groot aantal inspirerende belevenissen georganiseerd. Ga bijvoorbeeld op pad met een local in het Nationaal Landschap of ga schatzoeken door bij elk pontje aan geocaching te doen. Genoeg redenen om in november een overtocht te maken met een pontje. Ontdek snel alle routes en tips!

Deze pontjes varen

Rufus aan het Water bij Broek op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

De Woudfennen bij Boornzwaag op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Pont It Oerset - Gaastmeer-It Heidenskip op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Pont Droech oer de Feart - Gaastmeer-Nijhuizum op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Langwarder Feart bij Langweer. Elke dag en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 21.00 uur

Ook in Zuidoost Friesland vaart er op zaterdag en zondag van 11.00-16.00 uur een pontje: Veerpont de Grietman bij de Hooidammen/Veenhoop – Smallingerland

Belevenissen rondom de pontjes

Elk weekend geocaching

Elk weekend geocaching

Moet je even wachten op een pontje, dan hoef je je niet te vervelen! Bij alle pontjes is namelijk een cache verstopt. Vind jij de schat? Je kunt deze bekijken, ruilen of aanvullen met een eigen voorwerp. Natuurlijk log je je bezoek in het logboek. Bij elke geocache krijg je een tip van de schat bij het volgende pontje.

Elke zaterdag paling proeven

Elke zaterdag paling proeven

In Gaastmeer kun je elke zaterdag terecht bij lokale visserman Andries van Netten aan de Jan Jelles Hofstrjitte 4. Je kunt een kijkje nemen bij het palingroken en natuurlijk ook proeven. Vol energie en gezonde omega-3 vetzuren vervolg je daarna je route.

Elk weekend op stap met een local

Elk weekend op stap met een local

De fietstocht Brekkenroute gaat van Oudega naar Workum en via It Heidenskip en Gaastmeer weer terug. Wil je meer horen over de waterwegen, de natuur en de Elfstedenstad Workum? Dan kun je meefietsen met local Klaas Haringa. In het natuurgebied De Wolvetinte bij It Heidenskip staat Fouke de Vries op aanvraag voor je klaar om met je op pad te gaan. Of maak een rondwandeling door Gaastmeer, gelegen in het veen-weide gebied tussen de meren. Hier kan men nog het oude Friesland zien, met zijn rust en vergezichten. Tijdens de wandeling is er ook aandacht voor het verleden, zoals de palinghandel op Londen.

Elk weekend genieten van streekproducten

een kop chocolademelk met suiker op de bovenkant

Direct naast de pontjes vind je verschillende restaurants waar je geniet van verschillende streekproducten en even lekker opwarmt. Restaurants Rufus in Broek, D’Ald Herberch in Gaastmeer, It Polderhûs in De Veenhoop en Ie-Sicht in Oudega zijn geopend. 

Zero Waste Menu

Zero Waste Menu

Geniet bij D'Ald Herberch in Gaastmeer van een Zero Waste Menu. De keukenbrigade kookt een wisselend driegangenmenu van 'buitenbeentjes' van de groenteboer, onverkochte broden van de bakker en overgebleven fruit en koek. Zo ga je samen de strijd aan tegen voedelverspilling, steun je de lokale ondernemers en blijft het betaalbaar. Of kies voor een dessertje met honing uit het Heempark Heeg. Voor elk desert wordt door D'Ald Herberch gedoneerd aan project Save The Bee.

Varen bij Rufus

Varen bij Rufus

Combineer je fiets- of wandeltocht met een vaartocht bij Rufus aan het Water. Bij Rufus huur je ook in het najaar en winter een polyvalk voor een heerlijke zeiltocht. Of ga lekker ontspannen sloepvaren met een elektrische sloep. 

Spelletjesmiddag

Combineer een verfrissende fiets- of wandeltocht met een spelletje bij één van de restaurants bij de pontjes. Ga jij voor een gezellig bordspel of ben je meer in voor een kennisquiz? 

Pietenschool

Pietenschool Sinterklaas snoepgoed

Op zondag 26 november kun je bij Paviljoen SALT weer meedoen met de Pietenschool. Natuurlijk komt Sinterklaas ook even een kijkje nemen! Nadat je hebt laten zien hoe goed jij cadeautjes kunt inpakken, over 'daken' kunt lopen en hoe hoog je kunt springen op ons springkussen, kun je lekker smikkelen van een Sint en Pieten brunch. 

signature dishes & favorieten van chefkok Mark

signature dishes & favorieten van chefkok Mark

Zaterdag 18 november vieren ze bij 't Schippershuis dat hun chefkok Mark 5 jaar in dienst is bij 't Schippershuis. Hij zette samen met zijn team de keuken van 't Schippershuis weer op de kaart. Mark kookt op 18 november al zijn signature dishes & favorieten van de afgelopen 5 jaar. Tijdens deze avond worden er bijpassende wijnen geserveerd! 

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.