Ga naar inhoud
MAP

Ga met deze 6 routes eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Het is voorjaar! Tijd om 'Moai Fuort' te gaan en Waterland van Friesland te ontdekken. Met deze routetips ontdek je de mooiste plekjes van de regio.

Eropuit met 6 mooie routes

1/ Pontje fietsrondje Workum

Vanuit de Elfstedenstad Workum maak je een heerlijk fietsrondje van 30 kilometer langs drooggemaakte polders en vloeibaar gebleven Friese meren. Onderweg kom je door Greonterp met de karakteristieke klokkentoren. Schrijver en dichter Gerard Reve woonde hier tussen 1964 en 1971 in huize ‘Gras’. Ook passeer je het kenmerkende watermolentje Doris Mooltsje aan het Brekkenpaad. Via de watersportdorpen Oudega en Gaastmeer brengt de veerpont ‘Droech oer de Feart’ je weer terug naar Workum.

Bekijk de route
pontje fietsrondje workum

2/ Stadswandeling Bolsward

Ga met de nieuwe papieren stadswandeling van VVV Waterland van Friesland op pad door de stad. Er is in deze zuivelstad van alles te zien en te beleven. Sommige schatten vallen direct op, zoals het rijkversierde stadhuis en de bijzondere Elfstedenfontein ‘De Vleermuis’. Andere schatten moet je echt ontdekken. Zo kun je in de koorbank van de Martinikerk een duivel ontdekken die een oliebol vasthoudt. Waarom? Dat vertelt de stadswandeling! De wandeling door Bolsward biedt volop bezienswaardigheden evenals historische feiten en weetjes. Je kunt de stadswandeling kopen bij een VVV locatie of bestellen in onze webshop.

Maak de stadswandeling
Boslward met gracht en de Tiid

3/ Melkroute Tsjûkemar

Wie kent de slogan ‘Melk, de witte motor’ niet? Als je erop let, zie je in het landschap rondom de Tsjûkemar vele sporen van de melk- en zuivelproductie van toen en nu. Zo fiets je langs landerijen met grazende koeien, mooie boerderijen en zowel historische als hedendaagse melkfabrieken. Om thuis ook nog te genieten van deze route, stap je onderweg af bij de zuivelautomaat van Biedermeier kadoshop en fietsverhuur in Oosterzee. Ga jij voor de heerlijke verse kaas, boerenyoghurt of (chocolade)melk?

Bekijk de route
jersey koeien in de wei

4/ Audiotour Balk Boterdorp

Audiotour Balk Boterdorp is een bijzondere luisterroute langs de Luts. Historische locaties en gebouwen die te maken hebben (gehad) met de boterhandel spelen hierin de hoofdrol. Bezoek hiermee de plekken die nog herinneren aan die tijd en beleef onderweg de fascinerende verhalen, anekdotes, geluiden en beelden van weleer. Je kunt je eigen smartphone gebruiken. De audiotour wordt gratis aangeboden via de app van izi.TRAVEL en duurt ongeveer een uur.

Ga mee wandelen door Balk
Balk met bootje door de luts

5/ Fietsroute Greidhoek

Met deze belevingsroute van MeAR Fryslân krijgt het fietsen door het weidse landschap van de Greidhoek een nieuwe dimensie. Met deze route speel je bij elf belevingspunten video’s en geluidsfragmenten af van (historische) hoofdrolspelers uit deze regio. De koster van de Martinikerk heet je welkom in Easterein, bij het Skrok leer je over verschillende vogels en in Wiuwert hoor je meer over het eeuwenoude mummiemysterie. Download de MeAR Fryslân app in de Apple of Google Play store.

Bekijk de route
Greidhoeke

6/ Rondje Friese Meren

Met deze vaarroute maak je vanuit Heeg een gevarieerde dagtocht over Friese meren en vaarten. Via de Hegemer Mar passeer je het gezellige watersportdorp Woudsend. Vanaf Woudsend steek je de Sleattemer Mar over richting het kleinste Elfstedenstadje Sloten. Sloten is zeker de moeite waard om even van boord te stappen. Slenterend langs de monumentale koopmanshuizen, de bastions en de waterpoorten kijk je je ogen uit in dit vestingstadje. Daarna vervolg je de vaarroute via de Brandemar, de Tsjûkemar en de Langwarder Wielen. Tijd over? Maak dan een uitstapje naar het schilderachtige dorpscentrum van Langweer.

Stap aan boord
Langweer bootjes in het water

Regiokaart

Deze routes zijn nog makkelijker om te doen met de Regiokaart van VVV Waterland van Friesland. Op deze kaart staat regio Waterland van Friesland tot in detail weergegeven met onder andere de musea en fonteinen uitgelicht. Inclusief alle fietsknooppunten en stadsplattegronden van de zeven Elfstedensteden. Koop de kaart voor € 3,- bij één van de VVV winkels of bestel deze in de webshop.

bekijk de webshop
koppel met regiokaart

Ontdek meer routes

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.