Ga naar inhoud
MAP

5 mooie e-bike fietsroutes in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland heeft vijf mooie e-bike fietsroutes in Friesland voor je op een rijtje gezet. Met je e-bike en ruim 800 kilometer aan fietspaden ben jij zeker 'der op út', wat eropuit betekent in het Fries. Deze e-bike fietsroutes zijn allemaal meer dan 40 kilometer lang en daarom erg geschikt voor op de elektrische fiets. Fiets langs het wuivende riet van de Friese meren, de grootste iepentuin van Europa, spot weidevogels in de Greidhoek of waan je in een ander Friesland in Gaasterland. Welke route kies jij?

1/ elfstedentocht door de helft

Sinds 1997 is er geen officiële Elfstedenschaatstocht meer geweest. Het vriest al jarenlang net te kort of veel te weinig om ‘de tocht der tochten’ te organiseren. Maar wat wél elk jaar op Pinkstermaandag van start gaat, is de Fietselfstedentocht. Met 235 kilometer voor de boeg ook een hele uitdaging. Zeker als je tegenwind en een regenbui treft. De Helftstedentocht is daarom een leuk alternatief. Het startpunt van deze fietstocht van ongeveer 90 kilometer is in Bolsward.

Bekijk de helfstedentocht route
mensen die over een fietspad fietsen met daaromheen een bomen en een slootje

2/ tuinenroute

Het waterrijke Waterland van Friesland heeft meer te bieden. Met deze route ga je langs prachtige natuurgebieden, landschappen en tuinen. Denk aan de grootste iepentuin van Europa, vlindertuin en de kleine Heemtuin bij Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum. De route start bij VVV Waterland van Friesland in Joure, waar je gelijk een mooie kaart kunt kopen met alle fietsknooppunten. Op deze kaart zie je ook gelijk onder andere alle stranden, 11fountains, musea en alle stadsplattegronden staan op de achterkant. De tuinenroute is 63 kilometer lang en daarom erg geschikt voor de e-bike.

Bekijk de tuinenroute
twee vlinders op beide een roze bloem

3/ langs friese meren

Geniet tijdens deze fietsroute van de prachtige Friese meren, ontdek de geboortegrond van Douwe Egberts in Joure en het bekende 'Kameleondorp' in Terherne. Ook staan er bij de route allerlei tips om deze route van 65 kilometer in te korten, naar bijvoorbeeld 35,5 kilometer. De route start en eindigt bij het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Fiets langs het wuivende riet van het Snitser Mar, het Tsjûkemar en diverse poelen. Stap in Joure even af om het 6 meter hoge kunstwerk Kaskade te bekijken in het park naast Museum Joure. Heb je meer tijd? Loop dan zeker even binnen bij de VVV van Waterland van Friesland in de Midstraat voor lokale producten en Friese souvenirs.

Bekijk de Friese meren fietsroute
Allemaal kinderen die aan de kant wachten voor de kameleon route met de boot.

4/ ander friesland

Deze fietsroute van 55 kilometer gaat dwars door de streek Gaasterland. Hier waan je je in een totaal ander Friesland. Door het licht glooiende landschap en eeuwenoude bossen vergeet je namelijk bijna dat je in deze provincie bent. Tijdens deze tocht ben je op het ene moment in de prachtige bossen en dan sta je ineens aan het IJsselmeer. Vanaf één de drie kliffen (de enige van Nederland) aan het IJsselmeer is het uitzicht prachtig. Gaasterland is één van de vier verschillende landschappen van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Bijna heel Waterland van Friesland mogen we Nationaal Landschap noemen. Het is een zeer diverse fietstocht die je ook langs gezellige dorpjes brengt zoals Oudemirdum en het pittoreske Molkwerum. Stap vooral ook even af in de Wyldemerk, hier vind je het eerste libellenreservaat van Nederland.

Bekijk de fietsroute door Gaasterland

5/ weidevogels spotten

Stap op de fiets en laat je meenemen in het landschap van de Greidhoek. Onze blik op het landschap wordt bepaald door wat we zien en door wat we weten. Stel je voor, je zou het landschap bekijken vanuit een heel ander perspectief, het perspectief van de Zee, Engels Raaigras of de Grutto. Dat is wat deze fietsroute van 43,5 kilometer je laat doen. Neem vooral je verrekijker mee! De route komt langs de vogelkijkhut van Skrins. Daar ligt een bijzonder boek wat je kunt lezen. Neem maar even de tijd en kijk om je heen met een vernieuwde blik…

Bekijk fietsroute door de Greidhoek
landing van een groep grutto's in de Greidhoek

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.