Ga naar inhoud
MAP

5x mooie pontjesroutes in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Een pontjesroute fietsen kan niet ontbreken tijdens je bezoek aan Zuidwest Friesland. Wist je dat je hier uit meer dan twinting pontjesroutes kunt kiezen? Verkeerde keuzes zijn er niet, maar toch hebben we vijf heel mooie pontjesroutes voor je op een rij gezet. Fietsen door de waterrijke omgeving van Zuidwest Friesland met één van deze pontjesroutes is echt ‘genietsje’, oftewel genieten. Welke route kies jij? Of probeer je ze allemaal uit? Ze zijn het namelijk stuk voor stuk waard. Goed nieuws: meerdere pontjes varen ook in andere seizoenen dan alleen de zomer!

Tip: check voor vertrek de openingstijden van de pontjes en neem contant geld mee om de schipper te betalen. Een oversteek kost veelal maar een euro.

1/ Vier pontjes van Joure: op de fiets en over het water

Over het land en over het water. Dat ga je met deze pontjesroute zeker. De route is ongeveer vijftig kilometer lang. Je wordt onderweg vier keer met een pontje overgezet. Je start of eindigt in Joure, waar je het Museum Joure kunt bezoeken. Je komt tijdens je fietstocht langs het gezellige Akkrum, Kameleondorp Terherne en watersportdorp Langweer. Je passeert het prachtige Snitser Mar (Sneekermeer), diverse klokkenstoelen en in Langweer de Langweerder Molen. Deze bijzondere molen heeft als enige in Nederland een dubbelfunctie: polderen en malen. Je rijdt op asfalt, maar ook over schelpenpaadjes direct langs het water. De route wordt aangenaam onderbroken met vier overtochten met een fietspontje. Kun je even bijkomen van als dat moois en verder genieten.

Bekijk de route
pont langweer

2/ Rondje Workum: lekker met het pontje

Deze route is ongeveer 30 kilometer en start in de prachtige Elfstedenstad Workum. Je fietst langs polders en Friese meren. Onderweg kom je langs kleine dorpen als Ferwoude en Parrega. Je passeert bruggetjes, veeroosters en trotseert smalle paadjes die dwars door de weilanden gaan. In Greonterp kom je in het zogenoemde Gerard Reve-dorp terecht; waar de schrijver tussen 1964 en 1971 woonde. Onderweg zie je een van de oudste watermolentjes van Friesland en kun je eventueel nog de minidorpen Sandfirden en Idzega bezoeken. Bijna aan het eind van de route lijkt het misschien dat je niet verder kunt. De weg is inderdaad doodlopend, maar geen paniek! Een veerpontje brengt je weer keurig terug naar het altijd gezellige Workum.

Bekijk de route

3/ Pontjes- en fietsroute 'De Oersetters'

Nog zo’n schitterende pontjes- en fietstocht die door het nationaal landschap Zuidwest Friesland gaat, is ‘De Oersetters’ (de overzetters). Eerder werd deze route door de ANWB al uitgeroepen tot een van de leukste pontjes-fietsroutes van Nederland. Die mening delen wij natuurlijk graag. De naam van deze tocht verwijst naar twee voet- en fietsveren die je tijdens jouw avontuur in het Friese Meren-gebied tegenkomt. Ze zetten jou en je fiets veilig over, zodat jij deze ruim 51 kilometer lange tocht kunt voortzetten. Je geniet onderweg van het afwisselende landschap met water, weilanden en dorpen. Ook kom je door de Elfsteden Workum en Bolsward.

Bekijk de route
Mensen op de fietspont bij Gaastmeer.

4/ Fietsend en varend een rondje Sneek met drie pontjes

Zin in een rondje Sneek? Nou, je mag het gerust een wielerronde noemen, want deze avontuurlijke fiets- en pontjesroute is ongeveer 50 kilometer lang. Je steekt onderweg over met drie veerpontjes. Uiteraard begin je in de Elfstedenstad Sneek. Al snel rijd je de natuur in en fiets je langs de oevers van het Snitser Mar (Sneekermeer). Na een oversteek van het Prinses Margrietkanaal kom je door Oude Schouw, Kameleondorp Terherne en Goingarijp. Onderweg passeer je een klokkenstoel en diverse poelen. Via twee andere pontjes en een route langs onder meer Langweer en de tweelingdorpen Uitwellingerga en Oppenhuizen, kom je weer voldaan en ontspannen terug in de stad.

Bekijk de route

5/ Fietsend en varend over De Lytse Marren

Houd je van weidse vergezichten? Dan is de route De Lytse Marren eveneens een aanrader. Onderweg word je overgezet met veerpont Droech oer de feart. Met andere woorden: je komt dus gegarandeerd droog over. De route is 44 kilometer lang. Je kunt rekenen op een mooie en afwisselende fietsroute. De tocht gaat zoals de naam als doet vermoeden langs de ‘kleine meren’ van Zuidwest Friesland. Je komt ook door Elfstedenstad Bolsward, waar je diverse monumenten en musea vindt, zoals de Broerekerk en een aantal stokerijen. Kortom, ook tijdens deze tocht valt er genoeg te beleven.

 
Bekijk de route

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.