Ga naar inhoud
MAP

Bezienswaardigheid in Friesland: bezoek de Broerekerk Bolsward!

Elfstedenstad Bolsward heeft vele bezienswaardigheden en een daarvan is een heel bijzondere: de Broerekerk. Het bijzondere Rijksmonument is absoluut een bezoek waard. Vanwege de roerige geschiedenis én vanwege de bijzondere moderne architectuur waarbij de oorspronkelijke bouwelementen heel goed bewaard zijn gebleven. Juist doordat de kerk een gerestaureerde ruïne is, mag de Broerekerk Bolsward als een unieke bezienswaardigheid in Nederland worden gezien.

Stukje geschiedenis Broerekerk Bolsward

De Broerekerk Bolsward werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Zij werden in 1474 uit hun klooster verdreven. Franciscanen namen hun plaats in.  Zij vormden een kloosterorde bestaande uit volgelingen van Franciscus van Assisi. Deze Italiaan schonk samen met zijn metgezellen al zijn bezittingen aan armen om zelf in armoede verder te leven. Heel lang konden de Franciscanen niet genieten van hun huisvesting bij de Broerekerk, want in 1503 legde een blikseminslag de kloostergebouwen in as. Alleen de Broerekerk werd grotendeels gespaard. Later volgde herbouw, maar rond 1530 kwam er toch een eind aan de bloeitijd van het klooster. Toen de Spanjaarden in 1580 tijdens de Tachtigjarige Oorlog uit Bolsward werden verdreven, werden de resten van de kloosters in brand gestoken. De Broerekerk zelf bleef opnieuw gespaard. Het bijzondere is dat het wel de bedoeling was om al het steen en puin, ook van de kerk, te gebruiken voor het versterken van de zeewering tussen Harlingen en Makkum. Toch kon de afbraak van de Broerekerk Bolsward weer worden voorkomen.

Broerekerk van boven in Bolsward

Bijzondere glazen overkapping Broerekerk

Op de een of andere manier heeft de Broerekerk Bolsward al eeuwenlang een beschermengel, want de kerk staat er nog steeds. En toch hield ook na de Tachtigjarige Oorlog het ongeluk maar niet op. In 1903 onderging de kerk nog een grondige restauratie, maar in 1980 werd de Broerekerk door een brand getroffen en in as gelegd. In 1986 werd de Broerekerk Bolsward als ruïne opengesteld. Twintig jaar later, in 2006, werd besloten om het oudste monument van Bolsward te voorzien van een prachtige glazen overkapping. Jelle de Jong uit Lemmer was de ontwerper en architect van deze bijzondere constructie. Hij wist de restanten van de Broerekerk Bolsward zo te overkappen met glas dat de kerk weer kan worden gebruikt. Sinds zijn bijdrage heeft de Broerekerk Bolsward weer een maatschappelijke functie en is tegelijkertijd het karakter van het monument behouden.

Broerekerk in Bolsward

Koorraam prikkelt bezoeker Broerekerk

De Broerekerk Bolsward kreeg in 2021 nog iets nieuws: een koorraam. Dat is gemaakt door kunstenaar Daniel Nauta uit Bolsward. Het koorraam moet de fantasie van de bezoekers prikkelen en tegelijk de verbinding zoeken tussen de geschiedenis en het heden. Nauta heeft het bijna negen meter hoge raam beschilderd met vormen die onder meer zijn gebaseerd op de kleuren en schaduwen in de Broerekerk. Daarmee heeft hij iets gemaakt waardoor je als bezoeker naar het raam blijft kijken en ontdekken.

binnenkant van de broerekerk in bolsward

Meer bezienswaardigheden Bolsward

Wil je meer zien van Bolsward? Maak dan een prachtige stadswandeling door Bolsward. Deze koop je bij de VVV in Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid' of online in onze webshop. Dat wordt echt nog meer ‘genietsje’ in Bolsward! Zeker als je onderweg ook nog een echte Berenburg nuttigt. Bekijk daarom ook de andere bezienswaardigheden van deze prachtige Elfstedenstad.

Bekijk alle bezienswaardigheden in Bolsward
Stadhuis Bolsward

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.