Ga naar inhoud
MAP

Schatzoeken in Bolsward

Niet de grootste Elfstedenstad, maar wel een pareltje. Want voormalig Hanzestad Bolsward heeft z’n historische rijkdom en schatten goed bewaard. Zie het stadhuis en je begrijpt meteen waarom de binnenstad is aangewezen als beschermd stadgezicht. Maar er is meer te ontdekken. Ga je mee?

1/ Broerekerk

Gebouwd in de 13e eeuw als kloosterkerk van de Minderbroeders. In 1980 brandt de kerk af. De ruïne wordt in 2006 door een geniale vondst van architect Jelle de Jong nieuw leven in geblazen. Door de glazen overkapping die hij heeft bedacht, krijg dit oudste monument van Bolsward z’n maatschappelijke functie terug. Evenals een ‘goddelijke’ lichtinval. Dus vergeet niet om foto’s te maken.

Bezoek de Broerekerk

2/ Stadhuis (incl. Oudheidkamer)

Bolsward telt vele monumentale gebouwen. Waar echter niemand aan voorbij kan gaan, is het stadhuis uit 1615. Ontworpen door Jacob Gysbert, de vader van de Friese dichter Gysbert Japicx, is dit het pronkstuk van de stad. Maar omdat de gemeente Bolsward is opgegaan in de gemeente Súdwest-Fryslân kreeg het stadhuis een nieuwe bestemming: Cultuurhistorisch Centrum De Tiid. Hierin zijn onder andere het Gysbert Japicxhûs, het Titus Brandsma Museum, de Oudheidkamer Bolsward, de bibliotheek en een Grand Café gevestigd. 

Lees meer over het stadhuis

3/ Fontein De Vleermuis – Johan Creten

Geïnspireerd door de waterspuwers die kathedralen sieren en deze symbolisch tegen boze krachten beschermen, ontwierp Johan Creten de vleermuisfontein voor Bolsward. Deze fontein behoort tot het kunstproject 11fountains. Het trappetje nodigt je uit om de vleermuis te beklimmen en zo je angst ervoor te overwinnen. Om aldus jezelf te overstijgen.

Lees meer over de fontein

4/ Het Titus Brandsma Museum

De mens is van nature goed. De in 1985 zaligverklaarde pater-karmeliet, hoogleraar en auteur en verzetsstrijder Titus Brandsma was hiervan heilig overtuigd. Zelfs al moest hij het leven laten in het concentratiekamp Dachau. Het is niet verwonderlijk dat deze diepgelovige man nog steeds veel mensen inspireert en boeit. Of hij jou ook inspireert en boeit, kun je zelf ontdekken in het Titus Brandsma Museum. 

Dit museum is nu te bezoeken in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid.

5/ Museum it Gysbert Japicxhûs

Friesland is het enige tweetalige gebied in Nederland. Want Fries is officieel erkend als de tweede taal. Het was er wellicht nooit van gekomen zonder Gysbert Japicx (1603-1666). Deze schoolmeester en voorzanger uit Bolsward was een beroemd dichter en schrijver in de Friese taal. In zijn geboortehuis kun je zien wat het levensverhaal is van deze markante man.

Dit museum is nu te bezoeken in Cultuurhistorisch Centrum De Tiid.

6/ De Friese Bierbrouwerij

Ben je gek op gezelligheid en proeven? Bezoek dan de Friese Bierbrouwerij voor ‘bjusterbaarlik bier út Fryslân’. Voor het brouwen van de ‘Us Heit’ bieren én speciaalbieren maakt de brouwerij uitsluitend gebruik van natuurlijke ingrediënten. Ook wordt hier whisky gestookt. Kortom, levensgenieters genieten hier met volle teugen. 

Bezoek de brouwerij

7/ Sonnema Berenburg

Om z’n eigen draai aan het Beerenburg recept te geven, zocht Fedde Sonnema kruiden langs de oevers van de Friese meren en in weilanden. Zo stelde hij zijn geheime receptuur samen volgens welke al sinds 1860 Sonnema Berenburg wordt gemaakt. Proef deze typisch Friese kruidenborrel en ervaar de geschiedenis bij Sonnema aan de Stoombootkade in Bolsward. En vergeet niet te vragen waarom Sonnema Berenburg met één ‘e’ wordt geschreven.

Bezoek Sonnema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.