Ga naar inhoud
MAP

Martinikerk Bolsward

Bolsward

De Martinikerk in Bolsward is een gotisch kerkgebouw. Met het forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward.

De Martinikerk (1446) in Bolsward is een gotisch kergebouw en is maar liefst 68 meter lang. Met de forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward. De kerk was de moederkerk van Westergo en werd in 1459 ingewijd door David van Bourgondië, de bisschop van Utrecht die ook verantwoordelijk is voor de bouw van de Utrechtse Dom.

Uit opgravingen blijkt dat de Martinikerk eerder van tufstenen was. Veel van het tufsteen is verwerkt in het huidige koor. De lagere zijbeuken zonder lichtbeuken, maken het gebouw een pseudobasiliek. Het koor van de kerk heeft opvallend hoge spitsboogvensters. Samen met het fijn gevormde gewelf toont het al een hemels geheel.

Schilderingen

Op een van de koornissen is vaag een schildering te zien van de bisschop van Utrecht en de deken van Bolsward, Watse van Heerma. Ook elders in de kerk zijn schilderingen te zien. Zoals op een van de schipgewelven en in gewelven in de noordbeuk. In die laatste zijn goed bewaarde voorstellingen te zien van onder meer de vlucht naar Egypte, doop in de Jordaan en verzoeking in de woestijn. Ze dateren van omstreeks 1475.

Rijk interieur

Bekijk binnen de vrij goed bewaarde gewelfschilderingen en de koorbanken, ze behoren tot de belangrijkste overblijfselen van de middeleeuwse beeldhouwkunst.

De banken aan de noordoostelijke zijde komen uit de Broerekerk in Bolsward die in 1980 deels door brand werd verwoest. Een preekstoel uit 1662, waarvan de kuip wordt gedragen door twee grote adelaars en een mollige engel. Het gotische doopvont is van hardsteen en komt uit de kerk van Kuinre. De mooie portretzerk komt van de hand van Hans Schuyneman uit 1620 en de renaissancezerken van Benedictus Gerbrandtsz.

Hintsz-orgel

Zeer bijzonder is het Hinsz-orgel uit 1781. Het orgel, met 42 registers en 3186 pijpen, is gebouwd door de orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. De opdracht werd in 1776 verstrekt door burgemeester Nicolaas Elgersma. In de Martinikerk worden nog regelmatig goedbezochte orgelconcerten georganiseerd. 

Vier luidklokken

De toren heeft vier luidklokken, respectievelijk voor mannen (uit 1640), vrouwen (uit 1533), jongens (uit 1688) en meisjes (uit 1955).

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Martinikerk Bolsward

Martinikerk Bolsward
Groot Kerkhof 4
8701 HG Bolsward
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.