Ga naar inhoud
MAP

Elfstedentocht fietsen

Ga zelf de Elfstedenroute fietsen

De Fiets Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een legendarische fietstocht die langs de elf steden van de provincie Friesland in Nederland voert. Het volgt min of meer dezelfde route als de beroemde schaats Elfstedentocht, maar dan op de fiets. Veel fietsliefhebbers gaan deze uitdaging aan en fietsen de Elfstedenroute (in meerdere etappes). De route van de Fiets Elfstedentocht strekt zich uit over ongeveer 265 kilometer en voert je door de prachtige Friese landschappen, langs historische steden en pittoreske dorpjes. Fietsers komen tijdens de Elfstedenroute onder andere langs de prachtige Friese meren, het bosrijke Gaasterland, de kliffen langs de IJsselmeerkust en de vogelrijke Greidhoek. De Elfstedenroute fietsen biedt niet alleen een sportieve uitdaging, maar ook een kans om de rijke cultuur en geschiedenis van Friesland te ervaren. Wie droomt er niet van om de Elfstedentocht op de fiets te trotseren? Op de pagina vind je alle handige informatie omtrent deze legendarische tocht door Friesland.

Meer over de Friese Elfstedenroute fietsen

Ontdek alle Friese Elfsteden op de fiets

Ontdek alle Friese Elfsteden op de fiets een groepje mensen fiets over de weg

Je hoeft niet te wachten op bevroren wateren voor de ultieme tocht. Spring op de fiets en beleef een traject van 265 kilometer langs de 11 Friese Steden. Start op elk gewenst moment en vanuit elke stad, volg de natuurlijke kloksgewijze route of draai het om als je dat liever hebt. Soms volg je de officiële (schaats)route langs het water, maar op andere momenten neemt het pad je mee door adembenemende landschappen, een beetje afwijkend van de standaard route, maar net zo prachtig.

Overnachten in Friesland

Overnachten in Friesland

Onderweg blijf je natuurlijk slapen in de leukste B&B's, gezellige hotels, trekkershutten of andere accommodaties. We hebben alle accomodaties in de steden en dorpen van Zuidwest Friesland op de route voor je op een rij gezet. Zoek en boek een fijne plek om te overnachten!

De Elfstedentocht voert je niet alleen door Zuidwest Friesland maar ook door het noorden van Friesland. Wil je buiten de regio Zuidwest Friesland overnachten? Bezoek dan deze website voor meer informatie.

Elfstedentocht fietsen in 4 dagen

Om jouw tijd op de fiets in Friesland optimaal te benutten, hebben we de Elfstedenroute opgedeeld in vier etappes. Zo kun je gedurende een aantal prachtige dagen de Elfstedenroute fietsen en natuurlijk het prachtige Friesland verkennen. Ontdek de fietsknooppunten voor elke etappe. Ze bieden je de perfecte gids om het meeste uit jouw Elfstedenfietsavontuur te halen.

- Etappe 1: Sneek - Stavoren (75 km.)
- Etappe 2: Stavoren - Harlingen (55 km.)
- Etappe 3: Harlingen - Dokkum (75 km.)
- Etappe 4: Dokkum - Sneek (55 km.)

Elfsteden routekaart met stempelkaart

Elfsteden routekaart met stempelkaart

De Friese Elfstedenroutekaart geeft aan hoe je de tocht der tochten zelf af kunt leggen. Op de kaart staan routes uitgestippeld om de tocht van ruim tweehonderd kilometer op verschillende manieren af te leggen, bijvoorbeeld fietsend, wandelend, varend of met de auto. Op de kaart staan ook de vvv-locaties en musea in Friesland. Bijgesloten bij de kaart is de stempelkaart waarmee je in elke stad natuurlijk een stempel kunt halen.

Let op: op deze kaart staan niet de fietsknooppunten vermeld.

Stempelen

Stempelen stempelkaart camperelfstedentocht

In iedere stad langs de Elfstedenroute kun je stempels verzamelen*. Verkrijg jouw stempelkaart bij Afuk in Leeuwarden of bij verschillende informatiepunten verspreid over Friesland. Laat de kaart afstempelen bij alle informatie- en VVV-locaties. Zo heb je het tastbare bewijs dat je de tocht echt gefietst hebt!

* Houd rekening met de openingstijden. Het afstempelen is alleen mogelijk van april tot en met oktober, in de herfst en de winter zijn namelijk niet alle informatie- en VVV-locaties geopend.

Fietsknooppunten

Fietsknooppunten Fiets knooppunten.

Fiets moeiteloos de Elfstedenroute door de fietsknooppunten te volgen. Deze knooppunten zijn herkenbaar aan grote borden die strategisch langs de route zijn geplaatst. Elk knooppunt draagt een specifiek nummer en is verbonden met aangrenzende knooppunten. Door de nummers op deze borden te volgen, navigeer je van het ene knooppunt naar het andere. Volg de duidelijk gemarkeerde pijlen en fiets gemakkelijk in de juiste richting.
 

Bagagevervoer Elfstedentocht

Plan je een meerdaagse Elfstedentocht per fiets of te voet? Dan is het gebruik van bagagevervoer een must. Stel je voor: 's ochtends vertrekken en bij aankomst op je bestemming staat je bagage al op je te wachten. Dit maakt de Elfstedentocht niet alleen praktischer, maar ook aangenamer. Friesland Holland Travel regelt graag bagagevervoer voor je tijdens de tocht. Neem gerust contact met hen op over de mogelijkheden.

Neem contact op met Friesland Holland Travel

Tips Elfstedentocht fietsen

Tips Elfstedentocht fietsen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ontdek bij ons alle handige tips om deze geweldige Elfstedenroute te fietsen en op jouw eigen tempo te voltooien. Neem deze handige tips alvast door en vertrek goed voorbereid op jouw avontuur.

Ontdek de Elfsteden met Schip Josefien

Ontdek de Elfsteden met Schip Josefien Schip Josefien aangemeerd in Dokkum bij de molen.

Verken de prachtige 11 Friese steden en de mooiste locaties van Friesland gedurende een 8-daagse volledig verzorgde Elfstedentocht aan boord van de schip Josefien! Elke dag fiets je naar de volgende bestemming terwijl het comfortabele schip Josefien met je meevaart.

Elfstedenrijwieltocht

Elfstedenrijwieltocht

Elk jaar verzamelen op Pinkstermaandag ruim vijftienduizend fietsers zich in Bolsward bij de start van de fietselfstedentocht. Al meer dan een eeuw is dit een traditie in Friesland. Net zoals de beroemde schaatstocht en de wandelefstedentocht, heeft ook de Fietselfstedentocht een officiële status, en het blijft een onmisbaar evenement in de regio. Om hier aan deel te nemen moet je in het bezit zijn van een startbewijs.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.