Ga naar inhoud
MAP

Bolsward: bezienswaardigheden in overvloed

Ben je van plan naar Friesland te komen? Dan is een bezoek aan de Elfstedenstad Bolsward absoluut iets wat je moet doen. Er zijn namelijk heel wat leuke en interessante bezienswaardigheden in Bolsward. Denk aan mooie historische gevels en lieflijke grachten gecombineerd met gezellige winkels, restaurants en cafés. De Hanzestad Bolsward kent een rijke historie. Een deel van de stad is zelfs beschermd stadsgezicht. Dus kom naar Zuidwest Friesland! Wij vertellen wat je kunt doen in Bolsward. We wensen je nu al in ‘soad wille’, veel plezier dus!

Bezienswaardigheden Bolsward tonen rijke historie

Bolsward is een van de Elfsteden van Fryslân en ligt om precies te zijn in Zuidwest Friesland. Bolsward is de zesde Elfstedenstad die tijdens de beroemde Elfstedentocht wordt aangedaan. Bolsward is ontstaan op drie terpen; kunstmatig aangelegde heuvels waarmee men droge voeten probeerde te houden bij hoogwater en overstromingen. De oudste terp dateert van voor het begin van onze jaartelling. In 1455 kreeg Bolsward stadsrechten. Daarna groeide de stad in de Middeleeuwen al snel uit tot een belangrijk handelscentrum. Het werd ook een Hanzestad. In Friesland sloot Bolsward zich - samen met Stavoren - aan bij dit verbond van handelssteden die voornamelijk handelden in het gebied van de Oost- en Noordzee. Dit rijke handelsverleden kun je nog steeds zien aan de historische panden als je wandelt door de straten en steegjes van Bolsward.

Bruggetjes Bolsward

Bezienswaardigheden Bolsward: vele monumenten

De handel bracht Bolsward welvaart. En die welvaart heeft geleid tot de mooie bezienswaardigheden in Bolsward. Het stadhuis bijvoorbeeld werd gebouwd in 1615 in fraaie rococostijl. Het is een teken van de bloei van Bolsward in de 17de eeuw. Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Bolsward is het oudste gebouw van de stad: de Broerekerk. Eigenlijk een ruïne, maar zo in ere hersteld dat je nog kunt bedenken hoe het ooit moet zijn geweest. En dan zijn er ook nog de Martinikerk, een pseudo-basiliek, en de Sint-Franciscusbasiliek. Deze laatste werd een bedevaartsoord dankzij een verhaal van een wonderbaarlijke verschijning van Maria. Bolsward telt tientallen rijksmonumenten en 75 gemeentelijke monumenten als bezienswaardigheden. Een deel van de stad is niet voor niets een beschermd stadsgezicht.

Bezoek de Broerekerk
De Tiid in Bolsward

Wat te doen in Bolsward?

Leuk het bekijken van al die bijzondere monumenten, horen we je zeggen, maar je wilt natuurlijk ook weten wat er verder te doen is in Bolsward. Ons antwoord: er is altijd wat te doen in Bolsward! Zo kun je bijvoorbeeld naar het Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'. Hier wordt de bijzondere geschiedenis van Bolsward verder verteld. In de monumentale zalen van het stadhuiscomplex kun je kennis maken met onder anderen Titus Brandsma (pater, hoogleraar en publicist) en Gysbert Japicx (schrijver en grondlegger Friese taal). In de Oudheidkamer kun je bodemvondsten bekijken, zoals Bolwarder zilver, koperen voorwerpen en tegeltableaus.

Bezoek Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
museum de tiid in bolsward

Nog veel meer te doen in Bolsward …

Dat is nog lang niet alles, er zijn nog veel meer bezienswaardigheden in Bolsward. Zo vind je ook in deze Elfstedenstad een van de zogenoemde 11fontains. De fontein van Bolsward is gemaakt in de vorm van een vleermuis en staat op het Broereplein, tegenover de ruïne van de Broerekerk. Je kunt aan de achterkant het beeld beklimmen: zo verover jij de vleermuis. Tijdens een stadswandeling in Bolsward bezoek je beide en nog meer mooie bezienswaardigheden in Bolsward. Je koopt de stadswandeling bij de VVV in Cultuurhistorisch Centrum 'de Tiid' of online in onze webshop.

Houd je van Berenburg? Bezoek dan de distilleerderij van Sonnema. Het Julianapark in Bolsward werd in 1913 aangelegd en heeft onder meer een vijver, een rozentuin en oude volière. In dit park worden diverse evenementen georganiseerd. Het Hoog Bolwerk in Bolsward is een overblijfsel van de 16de-eeuwse verdedigingswerken.

Lees meer over Bolsward en Berenburg
flessen berenbug in de sonnema fabriek

Ook buiten Bolsward bezienswaardigheden

Ook buiten het centrum van Bolsward is er genoeg te doen. Zo is er het prachtige gebied Greidhoek waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Dit land is op een bijzondere manier ontstaan. Ondanks dat Bolsward dus een Hanzestad was met steden in onder meer Duitsland en de Baltische Staten, was de Friese stad voor de afzet van de Friese zuivelproductie afhankelijk van voornamelijk de Hollandse steden. In en rondom Bolsward is er altijd al een grote zuivelproductie geweest. Dat is mede te danken aan de ‘greide’, Fries voor grasland op klei. Die grond, een overblijfsel van de zee, was zo vruchtbaar dat de bewoners van de Greidhoek het land gingen bewerken. Daardoor is er een prachtig gebied ontstaan met vele pittoreske dorpen en met als schitterende diamant de stad Bolsward.

Ontdek de Greidhoek
molen naast slootje in een weiland met schapen erin

Leuk om te doen in Bolsward: sloep huren!

Geen zin om te fietsen of te wandelen? Huur dan een sloep in Bolsward! Je kunt een sloep met of zonder schipper huren en kiezen uit meerdere routes. Welke kant je ook uitgaat, je zult genieten van heel veel vaarplezier en een adembenemende Friese natuur. Daarna kun je heerlijk nagenieten in een van de vele restaurants of cafés die Bolsward rijk is. In Bolsward is er echt altijd wat te doen! ‘Do komt tiid te koart’, je komt tijd te kort.

Huur een sloep
Bootje varen in Bolsward

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.