Ga naar inhoud
MAP

De Greidhoek

Ontdek eindeloze weilanden, weidevogels, verhalen over zuivel en de oude zee

De naam ‘Greidhoek’ komt van het woord ‘greide’, dat is Fries voor grasland op klei. Het is het overblijfsel van een oude zee die hier vroeger stroomde. Maar de mensen in de Greidhoek waren vindingrijk en bouwden terpen, dijken en bewerkten het vruchtbare land. Het resultaat: eindeloze weilanden met daar tussen karakteristieke terpdorpjes. Ontdek hier de verhalen over de Friese zuivelindustrie, vogelresorts voor weidevogels en prachtige mogelijkheden om te fietsen en wandelen. De Greidhoek is het gebied tussen de steden Bolsward, Franeker, Leeuwarden en Sneek en telt vele pittoreske dorpen.

Alle adressen in de Greidhoek voor je op een rij

Ontdek hier de mooiste fiets- en wandelroutes door de Greidhoek

Mooie plaatsen in de Greidhoek

Boek een overnachting in de Greidhoek

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in de Greidhoek

varen over een oude zee

Ooit stroomden er met de Marne en de Middelzee twee (binnen)zeeën tot diep in Friesland. Het gebied tot Sneek en Bolsward werd dagelijks beïnvloed door eb en vloed. Er werden terpen opgeworpen en dijken gemaakt. Na 1500 verdween het grootste deel van de zee door inpoldering. Daarna bleef het landschap grotendeels hetzelfde. Er stroomt vandaag de dag nog water in de vele vaarten en sloten tussen de dorpen. Trek er met een motorbootje of sloep op uit, picknickmand mee en geniet van het Friese platteland.

Boot huren
twee bootjes die in de sloot varen tussen de weilanden

land van melk en boter

Het land in de Greidhoek was uitstekend geschikt voor het houden van melkvee, waardoor hier de Friese zuivelindustrie ontstond. Nog steeds is de kennis en kunde binnen de Friese zuivelindustrie een toonbeeld voor de hele wereld. In Wommels ontdek je in museum ‘it Tsiispakhûs’ het verhaal. Het museum is te vinden in een monumentaal kaaspakhuis uit 1905. De opkomst van de vele melkfabrieken en de geschiedenis van de boter- en kaasbereiding in Friesland worden er getoond.

Bezoek It Tsiispakhûs
tentoonstelling van het tsiispakhus

weidevogel resorts

Deze oude zeebedding in de Greidhoek vormt de ideale voedingsbodem voor natuurgebieden als Skrok, Skrins en Lionserpolder. Deze gebieden zijn door Natuurmonumenten aangewezen als vogelreservaten. In het voorjaar zijn de bloemrijke en kruidige graslanden een perfecte broedplaats voor weidevogels. En dat is hard nodig. Want met de weidevogels en in het bijzonder de grutto, gaat het steeds slechter. Hier werken boeren, vrijwilligers en natuurorganisaties samen om deze weidevogel te redden.

Fietsroute langs vogelkijkhut Skrok

rust en ruimte

Het dorpje Lytsewierrum en vogelkijkhut Skrins in de Greidhoek zijn onderdeel van de Verhalenroute ruimte. Reis via GPS coördinaten langs rustige, ruimtelijke én vaak nog onontdekte plekken in Waterland van Friesland. Even je hoofd leegmaken, genieten van het uitzicht en de rust. Alle tijd om op te laden, door te ontladen. Bij elk ruimtepunt lees je een inspirerend Fries gedicht. In Lytsewierrum kun je genieten van een mooie podcast over de verhalen van weleer.

Ontdek de Verhalenroute Ruimte

Soms moeten we het pad delen met de koeien, die vanuit de aangrenzende weilanden poolshoogte komen nemen.

Leo Oele van wandelmagazine

St. Odulphuspad

Het St. Odulphuspad is een wandelroute van maar liefst 260 kilometer door heel Zuidwest Friesland. De route wordt ook wel een pelgrimstocht genoemd doordat het pad naar Sint Odulphus is genoemd. Die op zijn buurt Apostel der Friezen werd genoemd. Een aantal etappes gaan door de Greidhoek. Geniet van deze pelgrimage en ga opzoek naar de rust en ruimte. In de Greidhoek loop je hier grotendeels over kerkepaden en langs weilanden als dat niet ontspannend is!

Meer informatie over het St. Odulphuspad
Odulphuspad bordje onderweg naar Sloten

Meer tips en inspiratie voor je bezoek aan de Greidhoek? Ontdek het hier:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.