Ga naar inhoud
MAP

Terpdorp Wommels

Ontdek Wommels, Easterein en omgeving

Wommels is een mooi en rustig terpdorp dat in het centrum van de Greidhoek ligt. De kaaspakhuizen die nog te vinden zijn in het dorp, zijn herinneringen aan de rijke geschiedenis van de kaashandel. Wil je meer weten over het zuivelverleden? In één van de pakhuizen is museum 'It Tsjispakhûs' gevestigd, hier volg je via oude schoolplaten de weg van de melkwinning tot aan boter en kaas. Een jaarlijks hoogtepunt in Wommels is de Freulekaatspartij, dat ieder jaar druk wordt bezocht. En de niet te missen Jacobikerk staat in het midden van het dorp. Ontdek ook de prachtige buurtdorpjes zoals Itens en Easterein die een bezoek meer dan waard zijn. Kom je Wommels en omgeving ontdekken? 

Boek een overnachting in de omgeving van Wommels

Reisgezelschap

Wat je écht niet mag missen in Wommels

De Greidhoek

Dit onontdekte weidse landschap moet je zien, ruiken en horen. Fietsend, wandelend of varend beleef je in de vier jaargetijden het gebied ten volste. In het voorjaar genietend van de bloemenpracht en de buitelende (weide)vogels. In de zomer is het al varend genieten tijdens het ontdekken van het gebied. Maar ook tijdens de geheimzinnige herfst wanneer de statige kop-hals-romp boerderijen uit de laaghangende mist oprijzen is het genieten geblazen.

Ontdek de Greidhoek
molen in een weiland en blauwe lucht met een paar kleine wolkjes

Freulepartij

Al meer dan 100 jaar staat dit evenement op de agenda. Het is een kaatspartij voor jongens niet ouder dan 18 jaar en er is geen minimum leeftijd om mee te doen aan de Freule, Dit evenement wordt georganiseerd op de eerste of de tweede woensdag in augustus. Ieder jaar komen er ongeveer 4.500 tot 5000 bezoekers naar deze kaatspartij in Wommels.

Naar het evenement
Op een heldere dag Kaatsen kijken

land van melk en boter

Het land in de Greidhoek was uitstekend geschikt voor het houden van melkvee, waardoor hier de Friese zuivelindustrie ontstond. Nog steeds is de kennis en kunde binnen de Friese zuivelindustrie een toonbeeld voor de hele wereld. In Wommels ontdek je in museum ‘it Tsiispakhûs’ het verhaal. Het museum is te vinden in een monumentaal kaaspakhuis uit 1905. De opkomst van de vele melkfabrieken en de geschiedenis van de boter- en kaasbereiding in Friesland worden er getoond.

Bezoek It Tsiispakhûs
Foto van het Tsiispakhus in Wommels.

VVV Wommels

De VVV in Wommels vind je bij museum 't Tsiispakhûs. Je wordt hier altijd persoonlijk te woord gestaan door een 'local'. Dus vraag ze het hemd van het lijf over alles wat je wilt weten over belevenissen in Zuidwest Friesland. Haal ook gelijk het gratis inspiratiemagazine op en de krant vol met evenementen en verhalen.

Bezoek de VVV
De voorzijde van het Tsiispakhus en de VVV in Wommels.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.