Ga naar inhoud
MAP
nl

Historisch mooi Lytsewierrum

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Soms kan alles in het leven zo helder en overzichtelijk zijn. Er is maar één weg die je kunt gaan. Het pad naar het dorp Lytsewierrum, de Friese naam voor Lutkewierum. Gelegen op een kleine terp in het Friese landschap en omgeven door pittoreske dorpjes als Itens, Rien en Boazum. Een handwijzer met de tekst ‘Alleen naar Lutkewierum’ voert je via een doodlopend smal weggetje naar het karakteristieke dorpsplein: de Buorren. Aan het eind van deze Tsjerkeleane houdt de weg voor automobilisten op. Ze kunnen alléén nog rechtsomkeert maken of als wandelaar of fietser verdergaan.

In fergees retoerke, nei tiden fan eartiids. Efkes fluch hinne en werom. Nei in oansjenlike tsjerke, in pastorij, in rige huzen, in inkelde buorkerij…In histoarysk moai reiske, dat ûnbetelber is. Allinnich te ferkrijen yn Lytsewierrum

Een gratis retourtje naar tijden van weleer. Even vlug heen en terug. Naar een aanzienlijke kerk, een pastorie, een huizenrij, een enkele boerderij. Een historisch mooi reisje, dat onbetaalbaar is. Alleen verkrijgbaar in Lutkewierum.

Retourtje Lytsewierrum

Nei tiden fan eartiids - Naar tijden van weleer

Na aankomst op het verlaten dorpsplein, waan je je op een eiland, omringd door een rustig deinende groene zee. Is dit het einde van de wereld – zoals verschillende dorpsbewoners en bezoekers het beschrijven - of toch vooral een baken van rust? In ieder geval voert het je terug naar een eeuwenoude wereld zonder gemotoriseerd verkeer. Een tijd, waarin het gemeenschapsgevoel prevaleerde boven het individu. Geasfalteerde wegen maken plaats voor een smal kerkpad door een groene oase, omringd door soms prachtige luchten en verre horizonten. Ga voor het kerkpad over het houten bruggetje en vanaf daar ga je wandelend of fietsend door de uitgestrekte weilanden. Als je omkijkt zie je vooral de markante toren van de St. Gertrudiskerk, die al sinds 1557 als markeerpunt fungeert van dit schilderachtige dorp.

Fietspad Lutkewierum op een zomerdag

Toen het weggetje van Lutkewierum geasfalteerd werd, kregen we van Sinterklaas rolschaatsen. Mijn zus ging rolschaatsend achter de kinderwagen, omdat ze tegelijkertijd ook op moest passen op de baby en onze jongere broertjes en zusje

Petra Hoekstra, opgegroeid in Lytsewierrum

Nei in oansjenlike tsjerke - Een aanzienlijke kerk

Rondom de Buorren vind je dertien huizen, twee boerderijen en de enorme kerk. Dit rijksmonument met een Romano gotische zadeldaktoren is gewijd aan de heilige Sint Gertrudis. Binnen heerst een oase van rust tussen de witte muren met groene accenten. Prachtige kleurrijke beschilderingen uit de 20e eeuw in art déco stijl, naar ontwerp van de plaatselijke dominee, versieren het gewelf en versterken het verlangen naar vervlogen tijden die je in dit dorp ervaart. In de kerkvloer ligt een aardige verzameling oude zerken van de families Mollema, Buckama en Rheen, families die afkomstig waren van de staten Groot Mollema, Groot Buckama en Rheen. In het koor bevinden zich enkele graven van voorgangers van weleer, waaronder dat uit de 16e eeuw van Meinse Jans, de laatste pastoor van het dorp.

Kerk in lutkewierum

In histoarysk moai reiske - Een historisch mooi reisje

Waarom leidt er slechts één weg naar Lytsewierrum? Dit verhaal hierachter speelt zich af in de 18e eeuw. De markante boer Cornelis Rimmerts Faber bezat in die tijd drie boerderijen in Lytsewierrum. Daarnaast was hij ‘grietman’ van de gemeente Hennaarderadeel: een bestuurder met rechterlijke macht. Daardoor mocht hij meebeslissen over de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Wommels en Sneek. Een weg die over de landerijen van Faber zou komen te liggen. Behendig wist Faber hier een stokje voor te steken. De weg werd in een grote boog om zijn landerijen en het dorp heen gelegd, waardoor Lytsewierrum een ‘doodlopend’ dorp is geworden.

Mijn ouders zijn hier helemaal door de gemeenschap opgenomen. In de jaren zeventig wisselden zij het Amsterdamse leven in voor de rust van Lytsewierrum

Corrie Zeeman uit Purmerend

Allinnich te ferkrijen yn Lytsewierrum - Alleen verkrijgbaar in Lutkewierum

Dit bijzondere compacte dorp vormt al jarenlang het ideale decor voor fotografen, schilders en dichters. Omgeven door de groene ruimte en opgetild door de roep van overtrekkende rietganzen wordt een poort geopend naar het verleden en ontstaan de prachtigste kunstwerken. Ook de verhalen van de inwoners van Lytsewierrum vormen hierbij een belangrijke inspiratiebron. Verhalen over gemeenschapszin, saamhorigheid en ruimte.

Foto van de natuur in lutkewierum

Wandelroute

Vanuit Lytsewierrum kun je prachtige wandelen over het Friese platteland met weidse vergezichten. Start bij de kerk in Lytsewierrum. Wandel langs de kerk, over het bruggetje en ga het kerkpad op naar Rien. Volg vanuit Rien linksaf de Draversdyk richting Itens. Ga voor Itens linksaf en volg dan deze wandelknooppunten:

39, 45, 47, 41, 51, 50, 80, 90, 91, 38

Podcast

Luister tijdens het wandelen of liggend in het gras bij Lytsewierrum naar de bijbehorende podcast met nog meer verhalen over dit bijzondere dorp. Het gedicht ‘Alleen naar Lutkewierum’ van Dichter Û vormt hierin een rode draad. Beluister de podcast door deze QR-code te scannen of via de link hieronder.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.